Červencové strašání

Červenec není k zahození. V kině se promítá, číst můžete známé příběhy v novém balení i úplně nové kousky. Být takový každý měsíc, můžeme si pískat...

Konečně se dočkali i milovníci velkého plátna a uši trhající hudby, v červenci konečně můžeme vyrazit do kina na horor. A ne jeden! Nejočekávanějším snímkem je dozajista filmová adaptace povídky Joe Hilla "Černý telefon", kterou můžete najít v povídkové sbírce "Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy".  Do jeho zpracování se pustil zkušený Scott Derrickson ("V moci ďábla", "Sinister", "Chraň nás od zlého" a další) a film provázejí pochvalné reakce.

"Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich."  

 


Černý telefon - trailer

 

Pokud vás bavil snímek "Sirotek" (u nás známý i pod původním jménem "Oprhan") z roku 2009, třeba vás potěší i jeho pokračování nazvané "Sirotek: První oběť", kterou si vzal na režisérské triko William Brent Bell, který má na kontě kousky jako "Ďábel v těle", dvě pokračování "The Boy" a další.

"Lena Klammerová (Isabelle Fuhrman) zorganizuje skvělý plán na útěk z ruské psychiatrické léčebny, kde byla uvězněna, a cestuje do Spojených států, aby se vydávala za nezvěstnou dceru bohaté rodiny. Ale Lenin nový život jako Esther nabere nečekaný směr a ona se bude muset postavit matce, která je ochotná za každou cenu ochránit svou rodinu."

 


Sirotek: První oběť - trailer

 

Do třetice všeho dobrého. Do kin se dostal také nový film Alexe Garlanda (scénář "28 dní poté", režie "Ex Machina", "Annihilation") nazvaný stručně "Men". Vypadá to že v tomhle případě dostane zabrat hlavně psychika hlavní aktérky i napnutého publika.

"Harper (Jessie Buckley) odjíždí na malebný anglický venkov odpočinout si a srovnat si myšlenky po nedávné tragédii v osobním životě. Okolní příroda však působí značně zneklidňujícím dojmem a Harper má neodbytný pocit, že ji kdosi či cosi zpoza stromů sleduje. Co nejdříve vypadá jako plíživý děs, se brzy promění v opravdovou noční můru. Vizionářský režisér Alex Garland se ve své horečnaté vizi vydává do nejtemnějších zákoutí lidské mysli a přichází s originálním mysteriózním hororem plným hutné atmosféry a neotřelých režijních nápadů."

 


Men - trailer

 

Knižní sekci začínáme tradičně panem Kingem, který u nás vychází měsíc co měsíc. Tentokrát ale uděláme výjimku a dáme přednost jeho povedenému synkovi. Joe Hill totiž svou povídkou inspiroval nový filmový hit "Černý telefon" a s filmovou obálkou u nakladatelství Beta Dobrovský vychází i kniha "Černý telefon a další příběhy". Pozor. Jde o reedici už zmíněné povídkové sbírky "Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy", tak ať potom neříkáte, že jsme vás nevarovali...

"Originální, cenami ověnčená sbírka vizí a nočních můr. Imogene je mladá a krásná. Umí líbat jako filmová hvězda a ví vše o každém filmu, který byl kdy natočen. Kromě toho je mrtvá a jednoho dne roku 1945 čeká v kině Rosebud na Aleca Sheldona... Arthur Roth je osamělý chlapec s hlubokými myšlenkami a darem pro to, stát se obětí šikany. Je těžké, najít si kamarády, pokud jste jediný nafukovací kluk ve městě... Francis je nešťastný. Francis byl kdysi člověk, ale to už je pryč. Teď je z něj dvouapůlmetrový cvrček a všichni v Calliphoře se budou třást strachy, až ho uslyší zpívat... Malý John Finney je zamčený ve sklepě, který je znesvěcený krví dalších zavražděných dětí. Mimo něj je tam i stařičký telefon, dávno odpojený, ale v noci na něj volají mrtví... Povídka Černý telefon se stala předlohou stejnojmenného filmu. (Poprvé vyšlo v češtině jako Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy.)"

 

 

Na slavnějšího tatíka samozřejmě taky dojde. Na červenec Beta Dobrovský připravila nové vydání románu Stephena Kinga "Z Buicku 8" a již tradičně s novou obálkou a v pevné vazbě.

"Pennsylvánští státní policisté z fiktivního města Statler si přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice. Vůz vzbuzuje zvědavost policistů, kteří záhy zjistí, že jeho dveře a kufr se občas otvírají do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli vůz nemůže za zmizení několika lidí. Příběhy policistů z návštěv v jiných dimenzích a občasné podivné chování automobilového veterána upoutá Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost...Brzy po dokončení první verze románu měl Stephen King těžkou automobilovou nehodu, která se podivně podobala nehodě policisty Curta Wilcoxe. Ten ji však – na rozdíl od autora – nepřežil."

 


Nového vydání se dočkal také román skvělého Dana Simmonse "Děti noci", takže pokud toužíte po upírské tématice a tohle dílko jste ještě nečetli, máte díky Fobosu šanci si mezeru doplnit.

"V tomto klasickém a lidském románu o uvěřitelných upírech ožívá odkaz zla. Děti noci vás zavedou na místo, jež nikdo nezná, a přesto se ho všichni bojí.

V pustém sirotčinci v postkomunistickém Rumunsku dostane těžce nemocný chlapec krevní transfuzi nakaženou virem HIV. A místo aby zemřel, začne se jeho zdravotní stav zlepšovat. Pro imunoložku Kate Neumanovou může být imunitní systém tohoto dítěte klíčem k vyléčení rakoviny a AIDS. Proto Kate dítě adoptuje a vezme si ho domů do Spojených států.

Ale malý Joshua je propojen se starověkým klanem a jeho legendárním vůdcem – Vladem III., původním Drákulou – jehož agenti dítě unesou. Navzdory nevelké pravděpodobnosti úspěchu i krutým nepřátelům – jak lidským, tak upířím – se Kate a její spojenec, otec Mike O’Rourke, vkradou do Rumunska, aby získali své dítě zpět."

 

 

Chcete raději něco nového? Potom se seznamte třeba s americkým spisovatelem Glenem Krischem, kterému vydalo nakladatelství Golden Dog román "Muzeum snů". Vaše noční můry budou po jeho přečtení zase o něco živější.

"Vítejte! Právě se otevírá nové, jedinečné muzeum. Takové místo jste ještě nikdy nenavštívili. Tohle je LUCIDITA! Zhmotňují se před vámi sny, ano, třeba zrovna ty vaše. Můžete se na ně dívat, můžete si je prohlížet, a to vše s celou vaší rodinou! Podobný zážitek jste si z jiného místa neodnesli. A že se bojíte vstoupit do Křídla nočních můr? Ale no tak… Tady se nemusíte bát ničeho. Všechno je bezpečné. Naprosto bezpečné…"

 

 

Již třetího díla v češtině se dočkala americká autorka Zoje Stage a dle anotace se zdá, že by mohlo jít o slibný nervák. Její novinku "Útěk za svobodou" u nás vydává agilní Fobos.

"Imogen a Beck, dvě sestry, které nemají vůbec nic společného, a Tilda, jejich kamarádka od střední. Kdysi nerozlučná trojice, jejíž cesty se ale v průběhu dvou desetiletí rozešly. Avšak poté, co Imogen přežije traumatické napadení, přijde Beck s návrhem, že podniknou výpravu do divočiny, která je opět spojí. Týden v odlehlé přírodě je přesně to, co potřebují.

Se stále náročnějším terénem ale vyplouvá na povrch i napětí jejich společné minulosti. A když se jim začnou ztrácet zásoby, ukáže se, že je nepronásledují pouze stará tajemství. Přátelství a snaha o přežití se střetávají s nevýslovným zlem, což z Útěku za svobodou dělá další poutavý thriller od stále se zlepšující mistryně napětí a „stoupající hvězdy literárního hororu“.

 

 

 

Z české provenience dnes zmíníme jen jednu knihu, ale o to větší pozor si na ni dejte. Nový román totiž vyšel Miroslavu Pechovi, jehož předchozí kousky (retro jízda "Dítě tmy" a zejména masakrální "Mainstream") stáli za to a dle prvních recenzí se není třeba obávat nějakého kvalitativního poklesu ani s novinkou "Rytíř". Už podle názvu je jasné, že se tu autor lehce otřel i fantasy, ale nemějte strach, v tomhle případě to určitě nebude na škodu. Vydal Golden Dog...

"Jirka je milý kluk, má ukázkové rodiče a zrovna se seznámil s dívkou svého věku. Františka je skvělá kamarádka. Hezké, že? Akorát je všechno trochu jinak. Jirka má narozeniny. Místo oslavy ho však čeká podivný rituál. A Františka je už pár let mrtvá. Chlapec musí projít takovou zkouškou odvahy, o jaké se mu nesnilo ani v nejdivočejších nočních můrách."

 

 

Za nás kvalitní novinková nálož! Našli jste si svoje favority? 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.