Recenze: John Everson - Dům u hřbitova

Halloween je sice letos nenávratně v prachu, ale připomenout si jej můžete díky hororu, kterému to bude slušet stejně dobře i pod vánočním smetákem. Máte rádi horory? Budete mít rádi i tuhle krvavou jízdu...


John Everson - Dům u hřbitova
Vydal: Carcosa, (331 stran)

Většina našich čtenářů má k halloweenskému řádění veskrze pozitivní vztah. Nejinak tomu nejspíš bude i v hororovém nakladatelství Carcosa, které dokonce rozjelo speciální edici s všeříkajícím jménem Halloweenská knihovna. Není překvapením, že se děj knih, které zahrnuje, odehrává právě kolem předvečera Všech svatých a letošní (celkově druhý) příspěvek je zároveň prvním krokem k českému čtenáři, který učinil americký spisovatel John Everson. Chlapík z Illinois má momentálně na kontě nějakých dvanáct románů a první, který byl přeložen do naší mateřštiny, je dva roky starý kousek „The House By the Cemetery“.

„Dům u hřbitova“ Bachelor´s Grove (ten skutečně vesele tlí poblíž autorova bydliště – tedy minimálně ten hřbitov) si stylově chátrá do té doby, než si jej všimne jistý podnikavec, kterému záhy dojde, že by mohlo jít o zlatý důl. O místním krchově se totiž nesou krajem všelijaké zkazky od zjevování přízraku po satanské rituály. Děsivé pohřebiště, zchátralý opuštěný dům na kopci hned nad ním – zkrátka ideální podmínky pro vybudování strašidelné atrakce, která by měla strachu chtivé návštěvníky čím nalákat.

 

 

Ani Mike, místní tesař, není dvakrát nadšený, když na něj jeho známý vybalí svoje podnikatelské záměry. Jeho úkolem by bylo uvést barabiznu do použitelného stavu, aby do ní mohli nakráčet designeři a hororoví nadšenci, kteří by vše dotáhli do finální podoby. Mike není strašpytel, ale nápad se mu zrovna dvakrát nezamlouvá. Jenže potřebuje peníze, a tak jednoho rána projede příjezdovou cestou kolem náhrobků jeho dodávka a zastaví přímo před domem. Dostaneme tak příležitost, koukat Mikovi přes rameno a opatrně se seznámit s nevlídnou budovou, kterou má uvést do použitelného stavu. Časem se tu potkáme také s dvojicí děvčat (hlavně jedno z nich stojí osamělému chlapovi za povšimnutí), s dvojicí fanatiků (těm se nelíbí oživování nečistého místa) či s nočním hlídačem. A dozvíte se taky něco o rekonstrukci starého domu, což se vám může časem taky hodit!

Poměrně komorní děj záhy oživí početnější skupinka postav hororových nadšenců, kteří mají za úkol Mikem vyspravený dům přetvořit v noční můru každého, kdo si koupí vstupenku. Pro čtenáře znalého hororových snímků je tahle fáze příjemnou přehlídkou odkazů na všechny možné filmové klasiky. Nedivil bych se, kdyby se někdo po zaklapnutí knížky uvelebil k nějaké Argentovce pro osvěžení paměti a atmosféry. Strašidelný dům se otvírá veřejnosti, jeho stěny se otřásají křikem nadšených obětí a Halloween se blíží. To už však „Dům u hřbitova“ pomalu spěje do finiše, který je až nečekaně krvavý a nehodlá zůstat svým vzorům nic dlužen.

 

 

Osobně mne trochu zamrzelo, že se v tom divokém krvavém kolotoči, do kterého kniha spěje, malinko vytratila důležitost postavy Mika, ale na druhou stranu je to vzhledem k situaci do které jej osud dostal, pochopitelné. Důležité je, že zvládne odtáhnout úvodní část knihy, během níž se ve zdech osudového domu teprve rozkoukáváme a než přijde na řadu parta, která tu hodlá za peníze strašit lidi a v jejich stopách stylová jatka, dovede čtenáře pobavit svou přímou povahou. A aby tu stejně jako v těch nejlepších osmdesátkových filmových klasikách nechybělo vůbec nic, dojde i na bobříky a kozičky.

Z mého pohledu není nejsilnější stránkou románu Johna Eversona schopnost vyděsit, nebo dohnat čtenáře k nějakým vážným a zneklidňujícím obavám (i když ona komornější část v tomhle směru přeci jenom má co nabídnout). „Dům u hřbitova“ triumfuje hlavně schopností vyvolat příjemně nostalgické pocity v notoricky známých hororových kulisách, v nichž se budete cítit jako doma. Určitě byste taky nějakou strašidelnou místnost chtěli vymýšlet spolu s partou nadšenců u hřbitova Bachelor´s Grove. Moderní horor psaný s láskou ke klasikám žánru tak plní podobnou funkci jako Halloween sám. Svým strašením zkrátka hlavně baví. Přičtěte si k tomu tvrdou vazbu a parádní obálku od Dawida Boldyse a výsledkem je lahůdka pro milovníky bubáků v ulicích a řádně krvavé zábavy.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.