Dvě knižní lahůdky: Vyšly nové publikace o Bowiem a Depeche Mode

Jestli sháníte ideální dárek hudebním fanouškům, vyrazte do knihkupectví.

Ian Gittins je hudební publicista, který za svou kariéru pracoval pro Guardian, Melody Maker, MTV, Daily Telegraph nebo New York Times. V českém překladu mu právě vyšla kniha o legendárních Depeche Mode s titulem "Depeche Mode - Víra & oddanost". 

"Původně nenápadná skupina, která vznikla na počátku osmdesátých let v jinak ničím výjimečném městě Basildon, se stala průkopníkem britského elektropopu. Kapela, která se záhy po vydání debutového alba musela vypořádat s odchodem svého zakladatele a autora většiny jejích písní Vince Clarkeho, si rychle získala zapálené skalní fanoušky a postupně se stala součástí hudebního mainstreamu. Dave Gahan, Martin Gore, Andrew Fletcher a Alan Wilder představili světovým arénám a stadionům temné písně o sexu, náboženství, posedlosti a smrti.

Během čtyř desetiletí přilákala tato skupina do řad svých příznivců miliony posluchačů od Moskvy po Montevideo. Nebyla to však bezproblémová cesta. Skupina se totiž v průběhu let potýkala s ochromujícími záchvaty sebepochybování, depresemi, vzájemnými rozepřemi, alkoholismem i katastrofální závislostí na heroinu, která charismatického, avšak zranitelného Gahana málem stála život.

Tato kniha je příběhem triumfu nad nepřízní osudu: od začátků kapely v Essexu až po předvečer čtyřicátého výročí jejího založení. V rukou držíte mimořádnou historii jedinečného globálního synthrockového fenoménu. Toto je příběh Depeche Mode."

 

Další lahůdkou je publikace "Bowie. Ilustrovaná monografie", kterou sestavil publicista Pat Gilbert. 

"Ještě předtím, než vzal David Bowie svět útokem v převleku za glamrockového boha Ziggyho Stardusta, zaujal celou generaci singlem „Space Oddity“ z roku 1969. Během více než padesátileté kariéry se neustále proměňoval a umělecky vyvíjel. Při tomto procesu spolupracoval s hudebními legendami a oslovoval další generace nadšených obdivovatelů. Bowie byl sice v první řadě hudebník, ale kromě toho také herec, malíř, producent, manžel, otec a přítel. Když roku 2016 zemřel, srdce jeho fanoušků po celém světě se na okamžik zastavila. Bowieho vliv na hudbu, umění a kulturu je nezměrný, stejně jako odkaz, který po sobě zanechal."

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.