Strašání v lednu

Máme tu začátek roku 2019 a po vánoční dárkové smršti většinou nastává klid pro přelouskání hromady knih zpod stromu. Podobně je tomu i letos, ale ani tak se nudit nebudeme.


Na samém začátku si připomeňme dva zajímavé kousky M. Night Shyamalana. Tomuto chlapíkovi se podařilo natočit několik skvělých filmů (drasťák „The Visit“) i nějaká ta srágora (smithovina „Po zániku Země“), ale „Vyvolený“ – následovník populárního trháku s Brucem Willisem a novější „Rozpolcený“ určitě patří k těm výživnějším zářezům. A právě do této série patří i novinka „Skleněný“, která vrací do hry nejen pana Skleněného. Zdá se, že se od hororu a thrilleru režisér odkloní k málem superhrdinské skupinovce, ale trochu pozornosti si určitě zasluhuje už pro hvězdné obsazení.

"M. Night Shyamalan uvádí zcela nový thriller inspirovaný komiksem, nazvaný Skleněný. Spojuje tak dva samostatné úspěšné filmy Vyvolený (2000) a Rozpolcený (2016). Z filmu Vyvolený se vracejí herecké hvězdy Bruce Willis v roli Davida Dunna a Samuel L. Jackson jako Eliah Price, známý pod pseudonymem Pan Skleněný. Z thrilleru Rozpolcený se objevuje James McAvoy, který ztvárňuje roli Kevina Wendella Crumba a jeho vícenásobné identity, jež v sobě ukrývá. A právě narušeného Crumba se svými 24 osobnostmi sleduje v novém fantasy thrilleru David Dunn, který k tomu využívá své nadpřirozené schopnosti."

  


Skleněný - trailer

 

Řešíte s oblibou hádanky? Bojíte se rádi? Baví vás únikovky? Potom bude nový horor Adama Robitela "Úniková hra" určena právě vám. Režisér druhého pokračování chuťovky "Contracted" totiž zbastlil drasťák právě s touto tématikou. 

"Psychologický thriller Úniková hra vypráví příběh šesti lidí, kteří přijali výzvu zúčastnit se únikové hry. Velmi brzy ale zjistí, že ze hry cesta ven neexistuje… a začíná boj o přežití."

 


Úníková hra - trailer

 

Je libo raději trocha odlehčení? Zamlouvala se vám taškařice "Husí kůže" v niž ožila monstra z románů, které sepsal R. L. Stine? Potom možná vezmete zavděk i druhému pokračování "Husí kůže 2: Ukradený Halloween". Jeho režii padla na bedra Arimu Sandelovi.

"V pokračování úspěšné strašidelné komedie Husí kůže oživí parta teenagerů příšery uvězněné v knihách. Strašidelná monstra, v čele s loutkou Slappym, jsou rozhodnuté ovládnout svět. Tuto pohromu mohou odvrátit jen Sam, Sonny a jeho sestra Sarah. Čas však hraje proti nim…"

 


Husí kůže 2: Ukradený Halloween - trailer
 
 
Neotřelý zážitek si můžete dopřát v pražském kině Ponrepo. Právě tam se totiž bude v pátek 11. ledna promítat klasický "Upír Nosferatu" F. W. Murnaua. Nebude se však jednat o nějaké lecjaké opakování tisíckrát viděného. Film si totiž můžete užít s živým hudebním doprovodem. Další podrobnosti hledejte ZDE

"Nezničitelný klenot německého filmového expresionismu povyšující námět později mnohokrát zfilmovaného Stokerova románu Dracula na "symfonii hrůzy" – v souladu s kompletním německým názvem filmu.

Svou původní kompozici k filmu provede Jan Rybář. Tentokrát v komorní podobě pro obsazení flétna, klavír a ženský sbor. Účinkují: Kristýna Farag - flétna, Jan Rybář - klavír a ženský sbor Bubureza."


Pokud vás tento projekt zajímá trochu víc, podívejte se na rozhovor s Janem Rybářem, který se točí zejména právě kolem "Upíra Nosferatu".

 

 

Na pulty knihkupectví se vrací starý známý Dean Koontz. Toho do své péče převzalo nakladatelství Omega a vydává mu thriller "Ashley Bellová", který postaví umírající ženu proti nebezpečné sektě.

"Bibi Blair je divoká, vtipná a neohrožená mladá žena, jíž lékaři sdělili, že má jen jeden rok života. Její odpověď: „Uvidíme." Její uzdravení doktory ohromí.

Záhadná žena přesvědčí Bibi, že důvod, proč unikla smrti, je, aby mohla zachránit někoho jiného. Někdo jménem Ashley Bell. Ale zachránit před čím a před kým? A kdo je Ashley Bell? A kde je?

Bibiina posedlost hledáním Ashley ji uvrhne mezi nebezpečné lidi, číhají na ni reálné i mystické hrozby, včetně bohatého a charismatického vůdce sekty."

 


Poměrně záhadný text na nás čeká v románu "Počátek v konci", který sepsala dvojice Elaine a Vincent Lóre. O jeho vydání se u nás postarala Grada a posuďte sami, jestli vás zaujme anotace.

"Počátek v konci je příběhem nás dvou. Příběhem, který je sice zabalen ve fantaskním světě, ale události, které se v něm odehrávají, jsou mrazivě skutečné… Ne vždy byla naše rozhodnutí šťastná. Ne vždy jsme si vybrali cestu, která vedla tím správným směrem. Právě proto jsme se rozhodli, že Počátek v konci spatří světlo světa. Nechceme totiž utíkat před sebou… Před tím, čím jsme byli."

 

Zdá se, že poněkud holčičím strašáním bude dílko Lauren A. Forry "Tajemství v Abigalle Hall", které u nás vydává Brána.

"Londýn 1947. Sedmnáctiletá Eliza a její mladší a duševně křehká sestra Rebeka přišly při bombardování během druhé světové války o matku a otec poté v záchvatu šílenství spáchal sebevraždu. Sestry se snaží s touto tragédií vyrovnat a žijí v péči excentrické tety Bess. Později proti své vůli musejí opustit Londýn a začnou pracovat pro tajemného pana Brownwella v sídle s názvem Thornecroft, kde se nachází tajemná Abigalina síň. Velmi brzy zjistí, že to nejhorší je teprve čeká.

Uštěpačná a zlomyslná domovnice, paní Pollardová, je odhodlaná před sestrami vše utajit. Snaží se je co nejdéle udržet daleko od města a hlavně řečí, které tu o panství kolují. Když Eliza objeví knihy pocákané krví, hrůzu nahánějící fotografie a portréty záhadné ženy, začne se pomalu rozplétat klubko tajemství. Rebeka se ale čím dál víc podvoluje paní Pollardové, a tak musí Eliza jednat rychle, aby sestru i sebe zachránila a dostala je od domu co nejdál."

 

 

Z rukávu vytáhneme i něco pro temná mrňata. Kdo by to tady převzal po nás, že ano? Computer Press vydává přepracovanou klasiku "Drákula", kterou dětem převyprávěla Giada Francia.

"Jeden z nejznámějších klasických hororů od Brama Stokera, přepracovaný pro dětské čtenáře. Příběh je mimořádně graficky zpracován. Tak co, mladý čtenáři, jsi připraven postavit se tváří v tvář krvelačnému Drákulovi?" 

 


A abychom neopomněli podpořit český horor, řekněme si, že koncem roku 2018 vyšel román Davia Hradílka, který jej nazval "Hadamar". Vrátíme se v něm do temného roku 1941.

"Německo, rok 1941. V jednadvaceti letech ho zavřeli do psychiatrické léčebny v Hadamaru. Tam se musí vypořádat s hrůzami tohoto temného místa… Zaslouží si všechno toto utrpení? Je jeho minulost také tak temná?…

Hadamar je místo, jež se nechvalně proslavilo svou psychiatrickou léčebnou, kde bylo během nacistického režimu povražděno téměř 15 tisíc lidí, kteří trpěli převážně duševní poruchou nebo jiným zdravotním handicapem.

Kniha mapuje dospívání mladého Edgara Grosskopfa, jenž se pokroucenými cestami osudu dostal na toto hrůzné místo plného šílenství, tyranie a smrti. Je to kniha poznávání života, lásky, sexu, hrůznosti, strachu a krvavé morbidnosti."

 


Venku už dokonce i sněží, takže se pojďme zavrtat pod peřinu a číst nebo koukat na horory. Znáte něco lepšího?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.