Červencové strašání

Mimo občasného průjmu to v kinech vypadá, že minimálně jedna návštěva by se vyplatit mohla. Něco na lehátko u bazénu se taky najde, takže všechno je krásné a nádherné!

Největší zážitek tento měsic nejspíš v kinosálech zažijete při návštěvě snímku "Děsivé dědictví". Debutující Ari Aster se zdá se hecnul a natočil dobře hodnocený horor, který vám připomene, že není třeba přehánět mamánkovství. Může z něj vzniknout pořádná polízanice.

"Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají."

 


Děsivé dědictví - trailer

 

Série "Očista" by se pomalu mohla v české distibuci přejmenovat na "Očistec". Alespoň tak působí svou kvalitou. To však tvůrcům absolutně nebrání v natáčení dalších pokračování. V prvním filmu z roku 2013 jsme se podívali do Ameriky, jejiž vláda určila jednu noc v roce, během níž jste mohli zakroutit krkem každému, kdo vám lezl na nervy. Pokud si po celá ta léta kladete myšlenku, jak je možné, že něco takové někdo zavedl, odpovědí vám bude prequel nazvaný "First Purge", tedy "První očista". Jeho režie se ujal Gerard McMurray.

"Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment.

Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“."

 


První očista - trailer


Dávka napětí na nás tentokrát míří ze skandinávie. Sice se říká, že aktivní blbec je horší než třídní nepřítel, ale to neplatí v dánském thrilleru "Tísňové volání". Ve filmu debutanta Gustava Möllera je naopak onen aktivista možná jedinou nadějí nebohé oběti.

"Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu.

Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte."

 


Tísňové volání - trailer

 

Nejspíš všichni dobře víme, kdo je Anders Behring Breivik a jakým činem se stal veřejně známou a nenáviděnou (u několika pomatených existencí naopak obdivovanou) osobností. Pokud vás zajímá, jakou hrůzou prošly děti na táboře, který si Breivik zvolil jako cíl svého teroristického útoku, zajděte si na snímek "Utøya, 22. července" režiséra Erika Poppeho.

"Norský snímek Utøya, 22. července zachycuje masakr na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku u Osla v létě 2011. Skutečnou tragédii, při níž přišlo o život sedm desítek převážně mladých lidí, režisér Erik Poppe zpracoval jako drama natočené v reálném čase bez hudby a střihu – vytrvale sleduje mladou Kaju, která se snaží bezhlavé střílení přežít a zároveň najít v chaosu a panice svou mladší sestru.

Snímek vznikl na základě reálných svědectví, scénář filmu je založen na hloubkových rozhovorech s přeživšími a snaží se co nejvěrněji zachytit pocity mladých, kteří byli v moment útoku na ostrově. Popisuje události z jejich perspektivy a skládá hold jejich odvaze." 

 


Utøya, 22. července - trailer


Armáda čtenářstva hororových příběhů se dočká dalších ataků xenomorfů. Baronet totiž vydává už čtvrtou knihu "Vetřelců". Tentokrát v ní najdete novely "Koncert zla" a "Sebevražedná mise". 

"Čtvrtý svazek kompletní série Vetřelci obsahuje tyto romány: Yvonne Navarro – Koncert zla Šílený hudební skladatel Damon Eddington se rozhodne šokovat svět svou nejnovější skladbou, Symfonií nenávisti. V jeho bizarní hudbě lze slyšet zmučené lidské výkřiky smíšené s pronikavým vřískotem vetřelců. Ta melodie mu však stále uniká. Damon ví, že hudba, kterou hledá, spočívá hluboko v nemilosrdném tvorovi, jehož pojmenoval Mozart.

A nezastaví se před ničím, aby ji osvobodil. S. D. Perry – SEBEVRAŽEDNÁ MISE Tým složený z těch nejdrsnějších lovců vetřelců se pouští na sebevražednou misi, aby zničil obrovské hnízdo netvorů na rozlehlé vesmírné stanici 949, spolu s berserkem: ozbrojeným xenomorfem poháněným živým mozkem, který kdysi patříval člověku. Cílem mise je zničit vetřelce tak, aby stanice zůstala nedotčena. Zdá se to jako sebevražedný úkol, což společnosti, která tým vyslala, naprosto vyhovuje. Nestojí totiž o svědky, kteří by mohli vyzradit děsivé tajemství této vesmírné stanice…"

 

Další sérií, která se dočkala pokračování, je "Resident Evil". Už sedmá kniha má podtitul "Nultá hodina" a na svědomí ji má S. D. Perry a nakladatelství Fantom Print.

"Tým Bravo jednotky S.T.A.R.S. je poslán vyšetřit sérii bestiálních vražd, k nimž došlo v Raccoon City. Cestou na místo činu se však helikoptéra s týmem zřítí. Pád všichni přežijí a na cestě k záchraně narazí na havarovaný vojenský džíp. V něm najdou zohavené mrtvoly – a tím jejich noční můra právě začíná.

Tým Bravo brzy zjistí, jaké zlo se rozrůstá všude okolo a Rebecca Chambersová, nováček v týmu, začne uvažovat, do čeho se to vlastně namočila…"

 

 

Dnes tolik populární osmdesátky a souboj přátelství versus Zlo! Právě o tomhle je román "Exorcimus mé nejlepší kamarádky", kterou nakladatelství Jota vydává Gradymu Hendrixovi.

"Přátelství Abby a Gretchen započalo v den oslavy Abbyiných desátých narozenin a v nerozlučném duchu vztahu, jaký mohou mít jen nejlepší kamarádky, pokračovalo až na střední školu. Abby a Gretchen sice nepocházely ze stejných poměrů, ale jejich zvláštní pouto a veliká vzájemná blízkost tím nikdy neutrpěly – vždy byly jedna druhé oporou, dokázaly se bláznivě bavit, vymýšlet ztřeštěnosti, chodit na dlouhé noční procházky či později jezdit na projížďky v Abbyině starém, rozvrzaném autě. Abby a Gretchen byly kamarádky na život a na smrt...

Až do oné osudné noci rok před maturitou, kdy se s Gretchen stalo něco podivného, si obě dívky myslely, že jejich přátelství nemůže nic ohrozit. Když se Gretchen ztratí v lese, zažívají Abby a další dvě spolužačky při jejím celonočním hledání muka – co když už ji nenajdou živou? Gretchen se nakonec objeví – trochu otřesená, ale na první pohled v pořádku. Něco se jí ale té noci stalo a Gretchen už není tou dívkou, co dřív, tedy... ne tak úplně.

Grady Hendrix zasadil svůj příběh o velkém přátelství dvou středoškolaček do malého klidného amerického městečka na přelomu let 1988 a 1989. Pro dnešního čtenáře je možná doba, v níž hlavní hrdinové nemají internet ani mobil až nepředstavitelná, ale právě ukotvení do konce osmdesátých let dodává celému příběhu na ještě silnější atmosféře. Zapojení temných sil, o nichž až do samého konce vlastně nevíme, jestli jsou či nejsou skutečné, jen podtrhuje Hendrixovy skvělé vypravěčské schopnosti a mistrně vystavěný příběh stojící na síle a obětavosti pravého přátelství."

 


Argo zase potěší milovníky G. R. R. Martina a kratších prací. Vydává totiž soubor fantastických a hororových povídek tohoto chlapíka, nazvaný "Snové písně 1.".

"George R. R. Martin je nejvýznamnějším autorem moderní podoby žánru fantasy a jedním z nejnadanějších vypravěčů současnosti. V objemné průřezové sbírce Snové písně nabízí čtenářům souhrn svých kratších prací, jenž ve dvou svazcích odkrývá autorovu vzrušující cestu od mladého spisovatele až po cenami zahrnovaného mistra.

V prvním svazku se můžete těšit z raných prací George R. R. Martina včetně některých dosud nikdy nepublikovaných povídek, ale i z Hugem, Nebulou či Cenou Brama Stokera odměněných povídek a v neposlední řadě rovněž z novely Ledový drak, jejíž samostatné ilustrované vydání se stalo stále vyhledávaným bestsellerem mezi dětem určenými tituly. Okouzlující sborník zahrnuje rovněž autorovy obsáhlé komentáře, které z knihy dělají skvělou volbu pro Martinovy oddané čtenáře i pro novou generaci jeho příznivců."

 

 

Jste znudění klasickými hororovými proprietami a náměty? Chcete se nechat vystrašit či znepokojit něčím "jiným"? Potom by vás mohl zaujmout román Diny Rubiny "Syndrom loutky", který vydala Omega.

"Když osmiletý chlapec Peťa Uksusov sleduje, jak rusovlasá slečna padá z okna (jako loutka!), netuší, že tento zážitek nastartuje dvě největší posedlosti jeho života: loutky a Lizu. Ještě tentýž večer si autista Peťa začíná hrát s loutkami ostatních dětí a předvádí naprosto unikátní dovednosti a nadpřirozené výkony. V jeho rukou panenky a loutky doslova ožívají.Druhý den si Péťa všimne zrzavé holčičky v kočárku před obchodem s potravinami a uchvácen její krásou (vypadá jako panenka) se rozhodne, že jí unese.

Když se Liza vrátí k otci, Peťa zjistí, že je dcerou ženy, která spáchala sebevraždu. Péťa dlouhé roky nespouští dívku z dohledu, a když Liza začíná studovat vysokou školu, rozhodne se nadobro od otce odejít. Od otce, právníka s pochybnou pověstí a podivnými sexuálními úchylkami..."

 

 

Jestliže rádi podporujete tuzemský horor, potom vás možná potěší kniha Václava Votruby s všeříkajícím titulem "Insomnia". O její vydání se postarala Nová forma.

"Spánková paralýza, znepokojivé zvuky, nezvaní hosté… Noci ve starém domě na Žižkově třídě v Českých Budějovicích jsou pro mladého muže, který se přistěhoval ke své přítelkyni, stále hrůznější. Co bzučí ve stěnách? Kdo tiše postává v temném rohu ložnice?

Pomůže bývalý farář z dalekého Klenčí pod Čerchovem? Českobudějovický spisovatelVáclav Votruba se ve své nové knize Insomnie vydává na pole psychologického hororu, který by mohl potěšit čtenáře například H. P. Lovecrafta. „Cílem není za každou cenu děsit, spíše vyvolávat nepříjemné pocity,“ říká autor a zve vás na návštěvu do světa, který překračuje lidské chápání."

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.