Recenze Clan of Xymox - Days of Black

Po třech letech vydala novinku legenda darkwave a potvrdila, že jí ani dnes nedochází její melancholický dech.

Clan of Xymox - Days of Black
Vydal: Trisol, (51 mins)


Jakkoliv mám Clan of Xymox rád, do tři roky staré desky „Matters of Mind, Body and Soul“ jsem se zkrátka dostat nedokázal a usnul jsem vždycky nejpozději u čtvrtého tracku. I na poměry Ronnyho Mooringse a spol to byl na můj vkus až příliš ospalý a utahaný materiál a i když druhá půle desky na tom byla v tomhle směru líp, prokousat se k ní bylo hotové martýrium. O to větší byla moje radost, když kapela zveřejnila klip k prvnímu singlu „Loneliness“ z chystané novinky. Ten je daleko energičtější a tanečnější (opět na poměry Ronnyho samozřejmě) a dal mi naději lepších dnů CoX. Tedy černých dnů.

Po intru, které posluchače na hodinu vtáhne do světa svérázného zvuku Xymox, odpaluje desku právě zmiňovaný singl. Nechybí typicky výrazné klávesové plochy, rytmika, která donutí člověka rozvlnit tělesnou schránku, „kjůrovské vydrnkávání kytary“ ani nezaměnitelný hlas frontmana, který je po čase zase hravý a refrén odpaluje chytlavým „so HEY, ask me how I feel, and SAY that your love is real…“. Skvělá práce. A skvělé je i to, že následná „Vixen in Disguise“ mi úvodním motivem, který se vrátí zpět někde uprostřed songu, připomíná geniální „A Day“ a je hitovkou, která mne baví ještě víc než starťák a která se dá bez bázně a hany klidně odpálit na párty, aniž by vyhnala černý lid z parketu. 

 


Clan of Xymox - Loneliness



Do tempa předchozí desky zabředne až následná „Leave Me Be“, ale tentokrát je to spíš výjimka, která nemůže ublížit. Ona ani následná „The Rain Will Wash Away“ není žádný velký rychlík, ale je zase poměrně originální tím, že jakoby pod povrchem vyhrožuje íbíemkovou jízdou, ke které ale nakonec nikdy nedojde. Vře jen pod povrchem a působí dojmem netradičního intermezza, které umete půdu pro další roztančenou věc „Set You Free“, jejíž nástup má majestátní parametry starší hitovky „Hail Mary“. 

Zatímco mi skladby z předchozí desky tak trochu splívaly, novinka nabízí songy, které jsou mnohem pestřejší a i proto se v nich posluchač mnohem snadněji zorientuje. „I Couldn´t Save You“  je tak milou a nevtíravou „xymoxáckou“ baladou s akustickou kytarou a hezky gradovaným finišem a „What Goes Around“ vrací na scénu zvuk synťáků, který mi šíleně připomíná zvuk znělky seriálu „Dobrodružství kriminalistiky“. Samozřejmě v méně dramatické podobě, než v díle Karla Svobody. Dobrou zprávou je, že obě jmenované písně v sobě mají naříkavou naléhavost, pro Ronnyho tak typickou, která zase funguje jak má. 

 



Umdlévající tempo nakopává vyloženě svižná a chladná „I Need to be Alone“ se zvonivým refrénem a nečekaným kytarovým sólem v závěru. Následuje ji nejtvrdší položka alba „Loud and Clear“, která se nebojí kytarových ploch a notně těží z Mojciny bublající basy. Na energickém elektronickém základu zase jede kupředu „Your Kiss“ a nečekaně dravý a rozparáděný závěr desky klidní až tradiční klávesové outro. Možná zní tenhle popis jako „každý pes, jiná ves“, ale CoX jsou ve všech těchto polohách jako doma a svým charakteristickým zasněným zvukem je umí spojit v jednolitý celek.

Clan of Xymox svou novou deskou mile překvapili. Zní svěže, je pestrá a přesto si zachovává všechny atributy, kvůli nimž se fandové Holanďanů nemohou nabažit. Proti předchozí řadovce mám pocit, jako by se Ronny do studia těšil a šel do něj v dobré náladě, kdežto před třemi lety musel podle výsledku jít nahrávat otrávený a v pěkně zachmuřeném rozpoložení. Ale třeba se pletu. Sám jsem zvědavý, co bude následovat. Ocenil bych zachovat tuhle polohu, protože dělat hitovky Clan of Xymox prostě umí!


Hodnocení: 85 %

 


Tracklist:

01. Days Of Black    
02. Loneliness    
03. Vixen In Disguise    
04. Leave Me Be    
05. The Rain Will Wash Away    
06. Set You Free    
07. I Couldn't Save You    
08. What Goes Around    
09. I Need To Be Alone    
10. Loud And Clear    
11. Your Kiss    
12. La La Land

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.