Červnové strašání

Nemáte peníze na letní festivaly? Otravuje vás už lámat si kosti pod stanem? Ještě pořád (jako ostatně každý měsíc) zbývají kina a knihkupectví.


Naštěstí není úplně mrtvo, jen stylově nemrtvo. Velká očekávání samozřejmě směřují k pokračování hitovky "Conjuring" z roku 2013. "V zajetí démonů 2" vrací na scénu Jamese Wana a všichni fandové duchařin očekávají další orgie a rychle chtějí zapomenout na slabšího levobočka "Annabelle".

"Film navazuje na fenomenální celosvětový úspěch Wanova filmu V zajetí démonů. Tentokrát manželský pár odcestuje do severního Londýna vyšetřovat jeden z nejhrůzostrašnějších případů paranormálních aktivit, aby pomohl svobodné matce, která žije sama se svými čtyřmi dětmi v domě zamořeném zákeřnými duchy."

 


V zajetí démonů 2 - trailer
 

Pokud před přívalem moderních lekaček upřednostňujete raději klasiku, pak máte také možnost přijít si na svoje. 7.6 v hostivařském Premiere Cinemas a 12. 6. v dlabačovském kině se totiž bude promítat Romerova klasika "Noc oživlých mrtvol". Pokud si chcete zavzpomínat, nebo se podívat kde mají kořeny všechny ty dnešní "walkingdeady", pak máte jedinečnou příležitost.

"I po takřka čtyřiceti letech zůstává Romerův celovečerní debut milníkem hororového žánru, filmem, který stále dokáže překvapit, šokovat a vyděsit i ty nejotrlejší diváky. Černobílý snímek, natočený s neznámými herci, působí jako dokument sledující osudy sedmi lidí, kteří najdou útočiště před živými mrtvými na opuštěné farmě. S příchodem noci roste počet zombií a situace je čím dál tím zoufalejší. Nakonec začnou hrdinové bojovat sami mezi sebou...

Téma společnosti, která podlehne iracionálním silám, odráží obrovský společenský kvas v Americe na konci 60. let. Syrový účinek filmu pramení především ze způsobu, jakým Romero popírá konvence žánru a porušuje četná tabu, především v zobrazení krvavého násilí. Noc živých mrtvých započala celou novou éru filmového hororu a stala se jedním z nejpřelomovějších filmů všech dob."

 
 

Noc oživlých mrtvol - trailer


Důvod k radosti budou mít i vděční fandové Stephena Kinga. Nakladatelství Beta nezahálí a neúnavně nás masíruje jeho tituly, z čehož má čtenář pochopitelnou radost. Tentokrát to nebude žádný opulentní román, nýbrž povídková sbírka "Bazar zlých snů"

"Nová sbírka přízračných povídek slavného mistra napětí je na světě! A obsahuje i texty, které ještě nikdy knižně nevyšly! Každý příběh je navíc opatřen úvodem o tom, kdy a jak vznikal a co vedlo Stephena Kinga k tomu, aby ho vytvořil. Povídky spojuje téma morálky, posmrtného života a pocitu viny – při čtení se máme možnost ptát, co bychom udělali jinak, kdybychom viděli do budoucnosti nebo kdybychom mohli napravit minulost. „Napsal jsem je hlavně pro vás,“ říká King. „Zkoumejte je po libosti, ale buďte opatrní. Ty nejlepší mají zuby.“"

 

 

Zajímavý titul na náš trh přináší Euromedia Group - Knižní klub. Českým hororovým fanatikům se představí finský spisovatel Marko Hautala, jemuž vychází kniha "Bába Motyka". A vězte, že tahle dáma nedostala svou přezdívku podle stavu, v jakém chodí každý večer z restauračního zařízení.

"Po generaci si mládež z jednoho zastrčeného předměstí na severu Finska předává hrůzostrašnou legendu o bábě Motyce. Má černý jazyk. Kdo o ní promluví, toho čeká smrt. Bába Motyka mu vyrve srdce z těla, zakope ho a nakonec sní. Je to jen historka, krutá tradice mezi místními dětmi? Proč ale z města mizí lidé beze stop? A co se vlastně dějev opuštěné vile na ostrově, kam nikdo nesmí? Sagal má tajemství, protože promluvila. Samuel hledá svou dávnou lásku Julii, která zmizela. Maisa chce najít odpovědi na otázky, co jí trápí už od dětství. Bába Motyka však nezná slitování..."

 

Zbývající tituly sice nejsou klasickými horory, přesto však mají v našem strašidelném oddělení svoje místo. Nejdřív bych rád upozornil na "Malostranského ďábla" Jana Poláčka, kterého s podtitulem "Život a smrt mága dr. Smíchovského" vydává nakladatelství Plus. Co můžete čekat?

"Malostranský ďábel, Malostranský vrah či Ďáblův přítel… Tak nazýval poválečný tisk Jiřího Arvéda Smíchovského – dvojnásobného doktora, uznávaného hermetika, polyglota s fotografickou pamětí. Jan Poláček knize Malostranský ďábel mapuje osudy člověka, jehož život pro nás zůstává opředen tajemstvím. Jiří Arvéd Smíchovský byl navíc postavou velmi rozporuplnou.

Na jedné straně vzdělaný a nadprůměrně inteligentní potomek váženého pražského rodu, který se zabýval okultními vědami, a dokonce se snažil v domě U Zlaté lodě vyvolávat ďábla, na té druhé kolaborant, udavač (a to během druhé světové války i v éře po ní). Kde je však pravda a lze ji vůbec najít? Jan Poláček ve svém „dvojportrétu“ Malostranský ďábel nehledá definitivní odpověď, ale osobitým způsobem ve dvou narativních liniích skládá jednotlivé střípky tvořící obraz života této nejednoznačné osobnosti české minulosti."

 

 

Možná je to náhoda, možná ne. Po filmové "Čarodějnici" se dostává na trh i klasika Václava Kaplického "Kladivo na čarodějnice". Sugestivně vylíčená doba zběsilých honů a hrabivých inkvizitorů je mrazivější než většina dnešních krváků. Vydává Fortuna Libri.

"Kladivo na čarodějnice je nejslavnějším a nejznámějším dílem Václava Kaplického. Je napsán na základě skutečné události z konce 17. století, z doby, kdy nelítostně řádila inkvizice. Vypráví o čarodějnickém procesu s více než sto osobami z okolí Velkých Losin řízeném inkvizitorem Bobligem z Edelstatu. Ten naprosto nemilosrdně a krutě mučí a upaluje nevinné lidi, aby ukázal svou moc a získal jejich majetek. Příběh aktuální stále, kdy moc, mnohdy sama neschopná a slabá, podpořená chamitovstí a bezohledností, ničí bez důkazů nepohodlné lidi a navozuje strach ve společnosti."  

 

 

A to není vše, co se kočen s bradavicí týče. Svoje k tomu chtěl říct také Wolfgang Behringer a také tak učinil v knize, kterou nakladatelství XYZ nazvalo v našem libozvučném jazyce "Čarodějnictví: globální historie"

"Nová kniha významného německého historika, který se zabývá čarodějnictvím nejen jako historickým, ale zároveň i současným fenoménem. Autor přináší nový pohled na dějiny čarodějnictví na evropském kontinentu, který opírá o nejnovější historické a antropologické výzkumy, a zároveň poukazuje na skutečnost, že hony na čarodějnice nejsou jen součástí evropské minulosti.

Zatímco bylo pronásledování čarodějnic v Evropě dávno zakázáno, jiné společnosti ještě stále zápasily s myšlenkou, že čarodějnice neexistují. Jak autor dokládá, hony na čarodějnice stále představují aktuální problém zejména v Africe a mezi některými původními kmeny v Americe, Asii a Austrálii. Nakonec víra v to, že jsou někteří lidé schopni způsobit někomu jinému újmu svými nadpřirozenými schopnostmi, dodnes přetrvává po celém světě."

 

 

Ježibaby jsou tedy jak se zdá v kurzu. Po upírech, vlkodlacích a zombiích nejspíš na řadu zkrátka přijít musely. Dokážete odhadnout, které kreatury převezmou heslo po majitelkách pometel a muřích noh?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.