Listopadové horornovinky

Kolem Halloweena jsou bubáci i v českých obchodních řetězcích. To by tedy bylo, aby se neukázali taky v kinech a knihkupectvích. Před některými z nich vás dokonce budeme muset varovat, neboť tahají lidem z kapsy jejich pracně vydřené drobáky. Pojďme na to!

Bez Frankensteina kinosály příliš dlouho nevydrží. Není to tak dlouho, co se jimi prohnal snímek "Já, Frankenstein" a už tu máme další zpracování mýtu, který stvořila Mary Shelley. Kdyby tehdy věděla... Přesný titul novinky zní "Viktor Frankenstein" (v originále samozřejmě "Victor Frankenstein") a jeho režii si vzal na starost Skot Paul McGuigan, který si udělal dobré jméno seriálem "Sherlock", kde si ostatně pohrál i s podobnou atmosférou. Od té doby dal vzniknout další řádce seriálů ("Monroe", "Skandál", "Lucky 7", "Devious Maids") a Frankie je po nějakých šesti letech jeho návratem k celovečerákům. 

"Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné.

Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením."

 
Viktor Frankenstein - trailer
 

Hororový fanoušek je vděčný za každý titul v distribuci našich kin, ale někdy je s podivem, jaký balast se k nám dostane, když pro kvalitnější kousky místo není. Výborný nervák M. Night Shyamalana "The Visit" by kinům slušel určitě, ale není po něm ani slechu, natož vidu. Zato "Přeludy" se brzy budou vesele prohánět našimi kinosály. "Visions", to je nový počin režiséra Kevina Greuterta, který stál za vznikem "Saw 6", "Saw 3D" nebo "Jesabelle". A právě v duchu toho posledního filmu se nese i ten nový. Jen místo vozíčkářky je tu těhule. A já můžu hned říct, že to opět nestojí za (nic) ty peníze. Film je vlastně stejně chudý, jako reklamní text, který ho provází.

"Poté, co se těhotná Eveleigh přestěhuje se svým manželem na vinici, aby začali nový život, začíná mít halucinace a v jejím životě se objevují přeludy."

Visions - trailer
 
To už nejspíš bude lepší zajít na novou monster komedii Jacka Blacka - "Husí kůže" ("Goosebumps"). Ještě se mi doma někde válí útlá knížečka "Víkend na lyžích", kterou napsal americký spisovatel R. L. Stine. A právě bubáci z jeho děl se vás budou snažit pobavit.

"Teenager Zach Cooper (Dylan Minnette) je znechucen tím, že se z velkého města musel přestěhovat do malého městečka. Zjišťuje ale, že vše má i své světlé stránky – setkává se totiž s krásnou dívkou Hannou (Odeva Rush), která žije v sousedním domě. Ale i v těch nejprosluněnějších končinách občas slunce zajde za mraky, a ty Zachovy se objevují ve chvíli, kdy zjišťuje, že Hannah má tajemného otce, ze kterého se vyklube R. L. Stine (Jack Black), autor série bestsellerů s názvem Goosebumps.

Ukazuje se, že existují reálné důvody, proč je Stine takový podivín... Je totiž vězněm své vlastní představivosti. Příšery, kterými se jeho knihy proslavily, jsou skutečné, a Stine své čtenáře chrání tím, že tato monstra drží uvězněná ve svých knihách. Když Zach neúmyslně příšery z rukopisů vypustí a ty začnou terorizovat celé městečko, je na Stineovi, Zachovi a Hannah, aby je znovu vrátili do knih, kam patří."
 

Husí kůže - trailer

Když už jdeme z kina, zastavme se v knihkupectví. Pokud se nemůžete dočkat pokračování nerváku Stephena Kinga "Pan Mercedes", můžete si vyplnit čas jeho starším titulem "Srdce v Atlantidě", které znovu vydala Beta Dobrovský. Nebudu se o tomhle titulu zbytečně rozepisovat, neboť se na něj brzy mrkneme v podrobnější recenzi.

"Pět kratších příběhů, které na sebe volně navazují, se odehrává během několika desítek let v druhé polovině minulého století. Hrdiny provázíme od dětství přes vysokoškolský život až po krutou zkušenost ve Vietnamu. Mistr hororu, jenž skvěle ovládá i povídkový žánr, se zde vyrovnává s traumaty jednotlivce i celé společnosti tehdejší doby. Typického Kinga nacházíme v charakteristickém vypravěčském umění se smyslem pro přesnou drobnokresbu, jímž vtahuje čtenáře do děje."

BB Art nám předkládá román Lincolna Childa "Zapomenutý pokoj". Ten by měl udělat radost všem milovníkům strašidelných domů.

"Záhadolog Jeremy Logan se už řadu let specializuje na vyšetřování jevů, na které jsou exaktní vědecké postupy krátké. Tentokrát je povolají na novoanglické pobřeží v Newportu na Rhode Islandu. V Luxu, tamním elitním think tanku, spáchal za strašlivých okolností sebevraždu přední vědec – když se předtím začal chovat nevypočitatelně a agresivně a zjevně trpěl psychickými problémy. Logana, který zde před lety sám působil, pozve ředitel Olafson, aby celou záležitost diskrétně prozkoumal. V rozlehlém starobylém sídle organizace na břehu moře totiž už nějakou dobu dochází i k dalším znepokojivým jevům..."

Pokud máte rádí gigerovy xenomorfy a nestihli jste si koupit žádnou z knih vetřelčí trilogie, pak pro vás může být zajímavou informací, že vydavatelství Baronet právě vydává všechny tři tituly v boxu. "Trilogie Vetřelec" vám tak může rozšířit knihovnu v románech "Probuzení", "Odplata" a "Peklo". A jestli vás všechny tři knihy zvlášť vyjdou na nějakých 800 kč, pak celý komplet lze pořídit za něco přes 600 korun českých. A to se, jak by řekl Horst Fuchs, vyplatí!

 

 

A pokud máte chuť podpořit tuzemský horor, kupte si aktuální Pevnost. Její pravidelnou knižní přílohou je tentokrát totiž sbírka strašidelných povídek Svatopluka Doseděla, která se jmenuje "Truhla ze Zálivu smrti"

"Ve třech novelách vás čekají příběhy o vražedném astrálním zlu, přetrvávajícím stovky let v místě bývalého popraviště, brutální lidské bestii z čerstvě osvobozených Sudet a zoufalém činu, spojeným s její likvidací, a také o podivném přání umírajícího starého žida, který touží nalézt zednářský poklad a zajistit si tak život věčný.

Autor zde, stejně jako v předchozích knihách Bestseller a Zlo přichází třikrát, zručně kombinuje trojici osvědčených ingrediencí, jimiž jsou regionální pověsti, civilní přístup a vypravěčský cit, čímž vytváří tím přesně ten typ moderního hororu, který mají jeho čtenáři tak rádi."

 

Na samý závěr pak tradičně něco pro drobotinu. Vzdělávat se tentokrát pokouší Fragment, který dává na trh publikaci Anity Ganeriové "Bytosti ze záhrobí - Upíři a nemrtví". Co jiného taky dát dítěti, že?

"Vydej se na dobrodružnou cestu do záhrobí! V našem úžasném obrazovém průvodci najdeš spoustu zajímavých informací o bytostech, jejichž existence je opředena záhadami a tajemstvím. Správnou atmosféru navodí trojrozměrné digitální ilustrace, díky kterým bytosti z temnot na stránkách knihy takřka ožijí. Vstoupíš do mytického světa upírů, mumií a dalších nemrtvých.

- naučíš se odhalit skutečného upíra
- zjistíš, jak se chránit před krvežíznivými tvory
- dozvíš se, ve kterých zemích můžeš narazit na zombie.

Tak se pusť do čtení a užij si skvělou strašidelnou zábavu!"

Co nám asi přinese prosincová hororová nadílka? Nechme se překvapit...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.