Výsměch?

Už za týden si tuzemský Výsměch? zahraje v Praze před Clan of Xymox. Podívejme se jim tedy na zoubek.

O kapele

Postpunk/gothic rock z Poličky, fungující od roku 1996.

Biografie

Na počátku vzniku kapely došlo k výjimečnému setkání dvou příznivců (yENDa a Joyew) gotického a temného žánru na malé vesnici, což je samo o sobě náhodné a neobvyklé. Nedostatek temné kultury přiměl pány k rozhodnutí vzít do ruky hudební nástroj a po vzoru punkových a postpunkových neumětelů z 80. let tento prázdný prostor i v jejich životech zaplnit. 

Dlouhá léta se zakladatelé věnovali střídavě zvládání nástrojů, vyhazování i hledání nových sourodějších členů v kapele a navštěvování ojedinělých žánrových koncertů. Největší odvahu do fungování kapely v začátcích dodala skupina spolužáků Vision Days, která produkovala, jak sami Výsměch? říkají "na naše poměry opravdu kvalitní a nedoceněný gothic rock starého střihu. Dnes je tato skupina na své vrcholné cestě a na upadající gotickou scénu zapomněla"

Toto byla první modla, které pánové mohli stát po boku a díky píli kapely následovaly spolukoncertně další – Alvaréz Peréz, Garlands, Nothingham, Jerusalem, Strange Day, Dorian Gray, Calathea, Phosgene Girls, The Last Days Of Jesus a XIII. století.

K tomu skupina dodává: "Pro nás, co máme temnou duši, by bylo jednoduché koncerty jenom navštívit, ale takto jsme se jich i aktivně zúčastnili. V současné době pokračujeme ve víru gothicrockových party: 28.2. vystupíme společně s Clan Of Xymox!" 

Sestava

JOYEW – baskytara, temné jódlování (zatím nepoužito)
y END a – kytara, zpěv
P and A – synťáky, zpěv
KOCOUR – bicí, mňauká živě!

Diskografie

Demo

Spánek bez bolesti
Cestou prokletých

Připravované 1. studiové album (jaro 2015): T H O R N S

Inspirace a vlivy

Jediná filosofie Výsměch? zní "Je třeba si vážit jakéhokoliv života, než příjde smrt a té si cenit daleko více".

Oblíbené kapely pánové komentují: "Mohli bychom samozřejmě napsat The Cure, Joy Division, Bauhaus, ale pokud máš temnotu v srdci, najdeš ji i v Padesáti odstínech šedi ☺. Nicméně jenom filtruješ nabytými zkušenostmi kvalitu, a to potom nekompromisně odsoudíš."

Literatura: Na textovou stránku má u Výsměch? vliv spíše klasická literatura, počínaje Dostojevským, E. A. Poem a třebas Ivanem Klímou konče. 

Místa: Rodinný dům pana Votavy ve Rváčově, hudební prostor Půda, RC Tyjátr Svitavy, Studio 3Bees a vinárna Sluníčko.

Film: Tvorba mapující britskou a americkou alternativní hudební scénu 80. let. V poslední době např. opomenutý akční snímek Awaydays z roku 2009. Rádi si vychutnáváme weird filmy, kde samozřejmě v naší očích vede tvorba Davida Lynche.

Kontakty
 
http://www.czscene.cz/vysmech 
www.facebook.com/vysmech
http://bandzone.cz/vysmech

Výměch?

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.