Recenze The 69 Eyes – X

The69Eyes_X_sNejen na naší scéně oblíbení "helsinští upíři" fungují od roku 1989 a prošli si obdobím modernějšího gothic rocku, glamu, dark rocku a goth’n’rollu. Kde zakotvili na své desáté desce? Sudlice vám to poví v následující recenzi. Děkujeme!






 

Po několikaměsíčním marném boji fanouškovské trpělivosti s neschopností jednoho z našich největších prodejců hudby naskladnit limitovanou edici nového alba The 69 Eyes a po jeho úspěšném naježení prostřednictvím obchodu jiného, vám nyní, 103 dní po oficiálním vydání, mohu konečně tento čerstvý počin finské scény představit.

Jednoduše symbolický název „X“ jistě nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o desáté studiové album helsinských vampýrů, kteří táhnou hudební scénou již dlouho přes dvacet let a to v nezměněné sestavě!

Goth’n’Roll v podání The 69 Eyes s občasnými glam výstřelky a macho pózami se zastáncům alb jako "Blessed Be", "Paris Kills" či "Devils" začal brzy zajídat a jistě by se našlo dost lidí, kteří díky tomu začali kapelou více méně opovrhovat. To ale pro kapelu samotnou rozhodně odliv fanoušků neznamenalo. Ba naopak – za ty, které během posledních několika let ztratila, našla obratem nové a to nejen díky vysoké aktivitě na sociálních sítích.

Zatímco předposlední album "Back In Blood" mělo inspiraci „těžce“ vykoukanou z kultovních amerických hororů, nová je deska prodchnuta jakousi chladnou upřímností, z níž jde cítit hořce prožitá osobní zkušenost.

Hudební stránka věci se dost blíží adorovanému "Paris Kills". Je hodně znát, že si kapela za léta fungování nese stále stejný charakter souznění kytar, bicích, klávesových podkresů a zpěvu, s nímž se i na čerstvém albu hlavní protagonista Jyrki69 snaží zajímavě pracovat, avšak o oktávu výš – jako v „Hunger“ z „Back In Blood“ to tentokrát nečekejte. :)

 The 69 Eyes – Borderline

Naštěstí se zde nekonají žádné trapnosti, jako byl např. první singl předchozího alba. Deska je tak bez problémů poslouchatelná od začátku do konce s jedním slabším momentem – trackem  „I’m Ready“, při jehož poslechu se celou dobu bojíte, že sklouzne někam k totální tuposti a lá „Dead Girls Are Easy“. To se ale naštěstí nestane.

Celkově zde tedy v rámci všech deseti tracků převažují jen kladné momenty a vnímavější si snad i povšimnou lehké  bauhausovské citace v tracku „I Love The Darkness In You“. Na stranu druhou i přes všechna pozitiva se žádný hudební orgazmus nekoná. Čekejte pouze velice příjemnou, pohodovou, vesele melancholickou muziku, která je najednou nějak moc lidská,  a to mi na ní asi nejvíc vadí, ale to už je jen o osobním (ne) ztožnění.

„X“ mohu s klidným srdcem doporučit všem, kdož na „Voči“ z jakéhokoliv důvodu zanevřeli – možná vás příjemně překvapí. Kdo jejich cestu sledovat nepřestal, ten ví, že jdou správným směrem a ten, kdo je snad ještě nezná, by mohl vzít „X“ jako správný začátek. ;)

Hodnocení 80 %

P.S. Na bonusovém DVD naleznete video k singlu „Red“ a cca půlhodinový dokumentární  film o začátcích The 69 Eyes, jejich vztahu ke Stockholmu a vzniku onoho desátého alba. Limitovaná edice s DVD balena v pěkném digipacku za těch pár korun navíc rozhodně stojí.

The69Eyes_X

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Je to postřeh, který jsem v širých vodách internetu během několika let zaznamenala. Samosebou existují vyjímky - třeba já nebo ty :-) přijde mi, že v období jmenovaných alb měli ke gotice prostě blíž než třeba na Angels atd. Někdy mám pocit, že si kapela musí tahat inspiraci až z paty, aby dali něco dohromady - což nejspíš není pravda, ale když si vzpomenu, jak Jyrki masivně sjížděl horory, když psal texty pro BIB a jak vyzýval fanoušky k pomoci při psaní ILTDIY z alba X, tak mi to prostě přijde trochu vynucený. Problém bude z části nejspíš i v nadužívání soc. sítí, v nichž se všechno rozmělňuje a plytčí. / Co si myslíš o skladbách Rocker, Dead Girls Are Easy, The Good, The Bad And The Undead, I'm Ready?
Já jsem přesně ten popsaný případ - po Devils už mě to nebaví.
Po Blessed Be, Paris Kills a Devils začali někteří Očima opovrhovat? Proč by to dělali? Lze to nějak podložit? Každopádně platí to, že deska by mohla být vhodná pro ty, kteří z nějakého důvodu na Oči zanevřeli - já na ně nikdy nezanevřel, a tahle deska se mi (tudíž) nelíbí ;-)
Skladby,který uvádíš,já upřímně nenávidím :-D Já sem se teda s tím,že by se někomu přejedlo Paris Kills a Blessed Be nikdy nesetkal,proto mě to překvapilo,na Devils už sem pár negativ četl a slyšel.Jinak (neber to prosím jako urážku) mi tvůj komentář pod recenzí přijde informačně hodnotnější, než samotná recenze - není z ní moc patrný,s čím vlastně v podobě "X" máme tu čest. A hodnocení 80% se mi přes všechna "ale" zdá dost vysoký, já měl co dělat, abych tomu dal aspoň 60% (z nostalgie) ;-)
Však jsem neřekla, že by někdo nenáviděl Paris Kills a Blessed Be - ba naopak, psala jsem o zastáncích těchto alb, kterým se postupem času znechutil příklon kapely ke glam a macho pózám. Je možný, že jsem to v článku neformulovala dostatečně srozumitelně, ale jistě se najdou i tací, kteří pochopili. :-) Tenhle článek ber spíš jako takový vyjádření, než "klasickou" recenzi, kterejch lítá po síti X :-) Jsme přece indivualisté, že. Píšeme a tvoříme podle svého vlastního přesvědčení a po svém, netřeba kopírovat vzory a kdo s tím nesouhlasí, ať si sám tvoří tak, jak si myslí, že je to nejlepší. No a proč tak vysoké hodnocení? Možná proto, že jsem text psala z nutkavé potřeby už po druhém poslechu, první co mě napadlo byly výhrady, ale zároveň jsem věděla, že to není špatná deska - baví mě a inspiruje a hlavně z ní téměř zmizely ty hrůzy jako Rocker atd. (však víš co myslím) :-)
Jo pardon,už sem to dešifroval tu formulaci :-) samozřejmě to,co následovalo po Devils,se jistě nelíbí mnoha lidem (tak jako i mně - i když Back in Blood má lepších momentů více než ostatní),takže to je bez debat.Samozřejmě ať dá každej procent kolik chce,holt u mě ta nostalgie zas tak velká nebyla ;-)
No mě to právě úplně vrátilo do do doby Devils, včetně vizuálních vzpomínek - hlavně teda song If You Love Me The Morning After - ten mě seknul přes uši pořádně. :-) Jedeš na ně letos na MOR (myslím, že tam mají hrát) nebo teď zanedlouho do BA?
Tak na If You Love Me The Morning After momentálně frčím taky ;-) Zejména na pasáži "Nights are so long again" ;-) Co se týká jejich vystoupení v tomto roce, o Bratislavě přemýšlím, ale nevidím to moc reálně, jelikož přece jen mě nové album ve výsledku zklamalo, a MOR je ve stejným termínu jako Castle Party, takže asi taky ne.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.