The Mission

Kapela The Mission je někdy neprávem opomíjena na úkor svých slavnějších Sester, a proto se jim Nephilim rozhodl věnovat celý článek...
 

 

Píše se rok 1985, The Sisters of Mercy jsou na vrcholu a jejich první album "First and Last and Always" sklízí vavříny na všech frontách. Ale mezi členy skupiny to vře. Kytarista Wayne Hussey se cítí frustrovaný - konečně dosáhl svého vysněného statusu rockové hvězdy, ale má pocit, že jeho další kariéra je v cizích rukách. Neurotický Andrew Eldritch, hlavní mozek SOM, odmítá všechny jeho nové písně, takže Wayne píše do šuplíku a v hlavě se mu pomalu rodí plány na vlastní projekt.

Když ze Sisters odchází zakládající člen Gary Marx, odhodlává se i Wayne. Ke společnému odchodu přemluví basáka Sester Craiga Adamse, do nově se rodící kapely přichází i kytarista Simon Hinkler (Artery, Pulp) a bubeník Mick Brown (Red Lorry Yellow Lorry). Na světě jsou THE SISTERHOOD, kteří odehrávají své první koncerty. Koncertní playlist v té době tvoří skladby z éry SOM a ke slovu se dostává Wayneova šuplíková tvorba. Tyto aktivity bývalých spoluhráčů ale sleduje Eldritch s nelibostí. Trnem v oku je mu i název skupiny, který příliš evokuje domovskou skupinu. O ten vzápětí ex-kolegy připraví vydáním singlu "Giving Ground" pod názvem The Sisterhood. Odpadlíci mění název na THE MISSION, pod kterým vycházejí na labelu Chapter 22 první dva singly skupiny "Serpents Kiss" a "Like A Hurricane" (cover Neila Younga).

Začátkem roku 1986 jsou Wayne a spol. osloveni s nabídkou na společné evropské turné s The Cult, které se mění v nonstop party. Krátce po jeho skončení skupina podepisuje kontrakt na sedm alb s Phonogram Records, kde koncem téhož roku vychází v produkci Tima Palmera debut "God's Own Medicine", který otevírá první hit, singl "Wasteland". Na desce je zřetelný posun ke klasickému rockovému zvuku ála Led Zeppelin nebo Yes, za což kapela sklízí nepříliš pochvalné kritiky a je obviňována z plagiátorství. Ohlasy fanoušků (i prodeje alba) jsou však vynikající. Debut vzápětí následuje vydání sebraných singlů pod názvem "The First Chapter", obsahující další cover "Dancing Barefoot" (z repertoáru Patti Smith) a skupina vyráží na turné nazvané 'World Crusade Tour'.


The Mission - Wasteland


Obě desky jsou distribuovány labelem Mercury i v USA. Objevuje se znovu problém s názvem skupiny (Mission je název R&B seskupení z Philadelphie) a tak se veškeré budoucí aktivity na půdě Nového Světa odehrávají pod hlavičkou THE MISSION UK, což platí i pro první americké turné. Polovina se ovšem musí obejít bez Craiga Adamse, který se vrací domů pro totální vyčerpání (Sex & Drugs & Rock'n'Roll není žádná sranda). Koncertní nasazení The Mission je zachyceno na videu "Crusade", které vychází po skončení turné. To už započínají práce na další desce, která ponese název "Children" (únor 1988) a je předznamenána singlem "Tower Of Strength". Desku produkuje 'zepelínovský' John Paul Jones, jehož rukopis je na desce znát. I zde najdeme cover, tentokrát je to "Dream On" z repertoáru Aerosmith. Následuje turné po Evropě, USA i Jižní Americe.

Období před další deskou si skupina zpestřuje poloironickým glamrockovým side-projektem The Metal Gurus, kde dávají k dobru skladby T-Rex, nebo Slade (viz video The Metal Gurus - Absolutely Live) a předskakují Wayneovu kamarádovi Milesu Huntovi a jeho The Wonder Stuff. V lednu 1990 vychází singl "Butterfly on a Wheel" a vzápětí i deska "Carved in Sand". Album zaznamenává obrovský komerční úspěch nejen svou přímočarostí, která posunuje kapelu více do rockového mainstreamu, ale hlavně hitovým potenciálem (další singly "Deliverance", "Into the Blue"). The Mission se představují jako jeden z prvních velkých zahraničních umělců v porevolučním Československu, kdy vyprodávají pražskou Sportovní halu (březen 1990). Ale úspěch s sebou obvykle přináší i stinné stránky. Osobní neshody mezi jednotlivými členy narůstaly už při nahrávacích session. Bylo nahráno velké množství písní, ale kapela nebyla schopna se dohodnout na finálním výběru na album. Proto s půlročním odstupem vychází deska "Grains of Sand", která shromažďuje zbývající songy. Během předlouhého 'Deliverance World Tour' odchází Simon Hinkler.


Hudební svět se mění, kapela je na pokraji rozpadu. Během roku 1991 se Wayne Hussey stačí oženit a napsat materiál pro původně plánované sólové album "Masque", které přesto počátkem následujícího roku vychází pod hlavičkou The Mission. Pro pravověrné Eskimos (rozuměj fanoušci skupiny - pozn.aut.) je to krutá rána. Wayneův rukopis zůstává stejný, ale skladby jsou zabaleny do podivného elektropopového hávu s folkovým nádechem, který má s dosavadní tvorbou pramálo společného. Jasné šlápnutí vedle, což dokazují i prachbídné ohlasy. V kombinaci s tím, že není naplánováno žádné promo turné, to má za následek jediné - (do The Cult) odchází Craig Adams.

V následujících dvou letech jsou The Mission prakticky u ledu. Vycházejí vzpomínkové živáky a remixy starých singlů, v tisku se dokonce objevují informace o společném projektu Husseye s Eldritchem, které jsou později dementovány. Teprve počátkem roku 1994 se na pultech obchodů objevuje první oficiální 'best of' album, nazvané "Sum & Substance", obsahující i novou skladbu "Afterglow". Ta je i součástí dalšího řadového alba "Neverland" (label Equator - únor 1995). Kapela ho nahrává ve složení Hussey, Brown, kytarista Mark Gemini-Thwaite a basák Andy Cousin. Hudebně se jedná o jakési spojení zvuku starých alb a poslední desky "Masque", vše promícháno a podáváno v nezvykle hutném obalu, poplatném tehdejší době. Eskimos jsou spokojení, i následné 'Neverland Tour' (zahrnující i koncert v pražské Lucerně) je vcelku úspěšné. Hussey chce kout pomalu vychládající železo, proto další řadovka "Blue" vychází již následující rok. Ta však sklízí vesměs příšernou kritiku a tak je čas znovu vyklidit scénu.

Další počin The Mission se objevuje až v roce 1999. Hussey přemíchává staré singly, které vycházejí pod názvem "Resurrection" na labelu Cleopatra. Zároveň ve složení Hussey/navrátilec Adams/Gemini-Thwaite a nově i Scott Garrett (ex- The Cult) vyrážejí na turné, zaznamenané i na druhém oficiálním živáku "Ever After". Úspěšné zmrtvýchvstání iniciuje Husseye k nahrávání nového materiálu. "Aura" spatří světlo světa na sklonku roku 2001, předznamenává ji singl "Evangeline". Atmosféra alba evokuje zašlou slávu nejsilnější éry The Mission, živou ochutnávku předkládá Hussey a spol. napotřetí v pražské Akropoli. Podobně jako v 'písečném' období vychází zanedlouho i smetené drobky z nahrávání pod názvem "Aural Delight" (září 2002).

 

Promo turné pokračuje v jižní Americe, kde únavné koncertování donutí Craiga Adamse znovu opustit skupinu. Wayne Hussey ve snaze odehrát nasmlouvané koncerty pojímá zbytek turné jako sólová vystoupení - s překvapivým úspěchem. Vše nasvědčuje tomu, že se Wayne vydá svou vlastní cestou. Přesto The Mission dál občas koncertují, jedno z německých vystoupení poslouží jako základ prvního DVD, nezvaného "Lightning The Candles", které vychází v roce 2005 v luxusním třídiskovém balení společně se spoustou rarit z historie skupiny. Stárnoucí bard Hussey se stěhuje do brazilského Sao Paula a tam ke dvacetiletému výročí založení The Mission kompiluje dvojcédéčko "The Mission: The Phonogram Years", obsahující B-strany singlů a dříve nevydané verze starších skladeb. Na rok 2007 je trochu překvapivě ohlášeno vydání nového alba "God is a Bullet". Na albu se podílí i zakládající člen Simon Hinkler, Wayneův dlouholetý přítel Tim Bricheno, nebo také Julianne Regan (oba z All About Eve), která svými vokály obohatila už debutové album. Deska obsahuje poctivé rockové písně s typickou zvonivou kytarou a hrdě reprezentuje dnes už legendární seskupení. Následuje krátké evropské turné.

Na sklonku roku 2007 Wayne uveřejňuje své rozhodnutí uzavřít historii The Mission. 'Farewell Tour' končí na přelomu letošního února a března čtyřmi tematickými večery v londýnském Shepherds Bush Empire, které v těchto dnech vycházejí jako čtyři samostatná CD.

Pamětníci, zamáčkněte slzy. Anebo si kupte Wayneovu sólovku "Bare", která vyšla v únoru. Zatáhněte závěsy, zhasněte a nalejte si jeho oblíbené červené víno. Wayne Hussey ještě neřekl poslední slovo.

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

znala jsem jenom par pisnicek ale o nich jsem nic takhle dukladneho v cestine necetla diky ;-)
Článek mě opravdu moc potěšil, je skvěle výstižně napsaný.Něco co jsem si přečetl moc rád,zvlášt když je to slovy kolegy který ví přesně co píše.Moc pěkné 8-)
promiŇte ale v článku je spousta nepřesností například prvním albumem bylo nevydané The Crusade to ale vědí jen skalní Eskimos
zde proklínané album Masque je sice žánrově odlišné zato však nejosobnější Wayenovo dílo
Co se týče alba Masque:<br />Ve článku píšu o tom, že deska měla být púvodně Husseyho sólovka (a to vždycky bývá autorova osobní zpověď). Ale to, že Wayneovo nejosobnější album byl komerční i fanouškovský propadák, asi těžko popřeš. <br /><br />Pokud máš ještě nějaké postřehy, můžeme je osobně probrat v červnu v Akráči, nebo mi napiš na nephilim@sanctuary.cz.
co bylo komerčně uspěšné mě nezajímá a já nejsem ten stereotypní fanoušek který nikde neseženeš
chtěl jsem napsat který musí mít stále to stejné kdyby se skupiny a desky nevyvíjely byla by to nuda
Ahoj Radime, jsem autorem článku. <br />- myslíš, že se nevydané album dá považovat za první album? ;-) <br />- pokud o něčem v článku není žádná zmínka, považuješ to za nepřesnost?<br />- píšeš, že je ve článku 'spousta nepřesností'. Můžeš uvést některé další?<br />díky<br />N.
je to Grains of Sand a to byly zbytky vydané po vydání alba Carved In Sand(1990)<br />a jinak odkaz pro tebe<br />http://www.torrentreactor.net/torrents/4891716/The-Mission-%28U-K-%29-Discography-%281986-2008%29-mp3%40320
jen bych snad doplnil, ze v lete vyjde dvd z poslednich 4 koncertu z shepherds bush. kdo tam nebyl muze tak aspon zakusit jake to je byt na jejich koncerte, mimochodem, uplne posledni koncert z 1.3.2008 byl naprosta bomba, fakt to bude stat za shlednuti.
ahoj. sháním cd od mission už několik let, ale nemůžu ho nikde sehnat. Jedná se o album vydané kolem roku 1993, ale jistá si nejsem. Na obalu cd je písek a na něm kostra ruky, po zápěstí. Už jsem prolezla všechno možný, ale marně. Nikde v nabídkách není.Nevím totiž přesný název, pamatuji si přesně jen ten obal. Kdybyste někdo věděl kde je ještě možno tyto stará cd sehnat, prosím písněte. mějte se krásně. Olina
Olino zde je uvedeno jako druhé cd v 2cd Remaster kompletu Carved In Sand )myslím Grains of
Olina: Přesně bude vědět Nephilim, který je i autorem článku, ale možná myslíš "Grains of Sand", i když to myslim, že vyšlo ještě o něco dřív, hned po "Carved in Sand"...
to Olina : Ezechiel má pravdu, jedná se o album Grains of Sand z roku 1990. Aktuálně v prodeji např. na Aukru (Kč 149,-):<br />http://aukro.cz/item736101160_the_mission_grains_of_sand.html
http://musicserver.cz/clanek/15563/The-Mission-Waves-Upon-The-Sand-Crusade/
je to na 2cd Carved In Sand (Remastered)jako součást druhého cd (myslím Grains of Sand album s pískem a o gothic rocku bych mohl psát hodiny
Olino zde je uvedeno jako druhé cd v 2cd Remaster kompletu Carved In Sand )myslím Grains of
To si uz ale delas srandu, ne?
Až bude chvilka, promažeme to... fakt není potřeba tu mít jednu odpověď třináctkrát...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.