The Dark

The Dark - EarlyZítra můžeme v Praze po boku Vanessy vidět i jejich slovenské souputníky The Dark. A jelikož ne všichni čtenáři vnímali v devadesátých letech tuzemskou tvrdou elektroniku, rozhodli jsme se kapelu stručně představit v naší rubrice CzS Doporučuje.






O kapele:

The Dark je slovenská formace, která spolu s Vanessou a Gun Dreams tvořila v průběhu devadesátých let opěrné pilíře československé EBM-electro scény.

Biografie:

Projekt The Dark založil na přelomu let 1990/91 Ďuro „Pleasure Master“ (PM) Somolanyi spolu s Brano „Angels Delight“ (AD) Hanzlíkem a "Robo Explorer Kitt“ (EK) Zatkem. Po několika vystoupeních v Bratislavě a vydání dvou kazetových demosnímků natáčí kapela svůj první oficiální klip ke skladbě „The War of Man“ (http://www.facebook.com/video/video.php?v=1157835753466). Spolu s první (a jedinou) regulérní deskou přichází i klip „Feet (remixed by L.S.D)", sbírající ohlasy nejen v tehdejších československých hudebních programech, ale i na MTV v relacích 120 Minutes a Party Zone.

V průběhu prvních pěti let existence The Dark odehrají přes 120 koncertů (hlavně v ČR a na Slovensku) a s oblibou se vracejí zejména do Prahy, kde nacházejí spřízněnou duši v podobě Samira Hausera, zpěváka a textaře Vanessy, se kterým experimentují na několika úrovních. Stejně bývají The Dark k vidění s Gun Dreams Mirka Papeže, čímž vzniká „nesvatá trojice“ jediných elektronických kapel v Československu, vypomáhajících si vzájemně i na deskách (PM a AD můžete slyšet například na albu „Flashback“ Vanessy, kde si pánové zazpívali backvokály).

Kolem roku 1994 zakládá PM vedlejší projekt „Dead Cannabis“, ve kterém se dvojice PM a AD setkává s Rado „Šipka“ Palovčíkem z metalového Acheronu a Martinem „Fefe“ Zuzim z kapely Hex. Fungování Dead Cannabis však pozvolna splývá s fungováním The Dark, takže se na připravované desce hlavní kapely podílí i Šipka. K jejímu vydání ale nikdy nemá dojít, neboť PM a AD dochází ke zjištění, že každému vyhovuje „jiný model omamných a psychotropních látek“ a s tím spojený styl života (AD upřednostňuje Draka, PM preferuje Rychlejší cestu). Tím se The Dark na dlouhých 13 let ukládají ke spánku.

O aktivitách v období před znovuobnovením The Dark nám kapela napsala: „PM tou dobou rozvíjí svou zálibu ve focení modelek a vrací se do svých studentských let, do světa destilačních baněk a pipet, kdy experimentoval s bengálskými ohni, dýmovnicemi, výbušninami a voňavkami. Po vzoru Alexandra Schulgina se PM nadchne pro výrobu různých drog a jejich zkoušení na sobě samém – především kvůli nespokojenosti s kvalitou a výběrem na trhu.

Toto nezapomenutelné období plné radovánek, které může poskytnout jen kvalitní stimulace a množství krásných bab, střídajících se před objektivem, přeruší až zásah zakuklenců, kteří před Vánocemi roku 1997 vtrhnou do rezidence PM. Následuje nedobrovolný, ale tělo regenerující několikaměsíční pobyt v ozdravném zařízení spadající do správy Ministerstva spravedlnosti SR. Po propuštění PM neváhá ani hodinu a vydává se v ústrety novým dobrodružstvím. AD zase poctivě rozvíjí svou opiátovou kariéru a několikrát končí předávkován v nemocnici.“

V tu dobu se již PM a AD vůbec nesetkávají. Po dalších dvou letech končí PM v „ozdravovně s ostrahou“ Leopoldov, kde sepisuje na zhruba 400 stránkách svoje zážitky. I když rukopis není nikdy vydán a další návrat k drogám se již nekoná, znechucení vůči současnému stavu světa (zejména politické situaci) zůstává, a tak se PM pokouší znovuobnovit svůj původní vyjadřovací prostředek z raných devadesátých let – kapelu The Dark. Roku 2007 dochází k pokusnému zpřístupnění Myspace profilu kapely, následovaný dvěma bratislavskými koncerty v letech 2008-2009. Oficiální oživení kapely s sebou nese i změny v sestavě – Rada „Šipku“ Palovčíka nahrazuje kytarista Brano „Temo“ Černak (mohli jste jej zaznamenat například ve formaci Slobodná Europa) a z osobních důvodů odchází i jeden ze zakládajících členů, Brano „Angels Delight“ Hanzlík. Za bicí usedá Lojzo Horník z punkové formace Konflikt.

PM se spolu s The Dark vrací i ke své druhé celoživotní vášni – fotografii, které se profesionálně věnuje dodnes.

{myspace}7497050{/myspace}
The Dark - Feet (remixed by L.S.D)


Sestava:

Aktuální sestava:

Pleasure Master – zpěv, hudba, texty
Temo – kytara
Lojzo Hornik - bicí

Bývalí členové:

Angels Delight -  hudba
Šipka - kytara
Fefe - kytara 
Robo Explorer Kitt - zpěv

Diskografie:

Na počátku byly dvě 45minutové demokazety „For the Best Family“ a „Lies“, následované účastí na čtyřech kompilacích nezávislé hudby, které vyšly na labelu Oliviera Paccauda Alea Acta Est ve Francii. Následovala jediná regulérní a oficálně vydaná deska The Dark „Clear“, vydaná roku 1993 u Monitor/EMI (The Dark jej nahrávali už jen ve dvojici PM + AD ve studiu C v Ostravě). Tři písně z tohoto alba se objevily i na dalším francouzském výběru „Alea Jacta Est, Vol. 1“ (skladby „Electric Shock“, „Lolita“ a „Lie (Metal mix)“), stejně jako píseň „What can you say“ na pokračování kompilace „L'appel de la Muse vol. 4“.

Po sjednocení The Dark a Dead Cannabis nahrává sestava PM+AD+Šipka demo se sedmi oficiálně nevydanými skladbami (pracovně nazvané „Dogs“, „Mliecna draha“, „Pighead of State“, „Pasca“, „Killing Speed“, „Death On Train“ a „Drugraid At 4am“), které má sloužit jako příprava na vydání dalšího alba. K tomu již však nikdy nedošlo. Zatím poslední vydanou písní od The Dark byla „VOA (feat. DJ Collapsse)“, která vyšla roku 1995 na společném výběru Monitor/EMI a radia Twist s názvem „Twist Mix“.

Inspirace:

The Dark již od svého vzniku roku 1990 neuznává politiku a nesympatizuje s uniformami v jakékoliv podobě. Dobrou představu o textovém směřování The Dark může poskytnout například odpověď frontmana PM na otázku novinářky ohledně politických názorů.

Dianie v politike? Pozri, v base je taky zvyk - ked pride novy bachar a ma prvu nocnu, referent rezimu (veduci) mu povie: ‚Vytiahni si nejakeho mukla z cely a ukaz, co vies‘. On ma potom dve moznosti - vytiahne rozospateho vystraceneho chudaka, ktory sa nemoze branit, z pelechu a rozkope ho na kasu. Tym padom je s nimi na jednej lodi a ked kedykolvek uvidi hociake nasilie na bezmocnych v base, ostatny maju istotu, ze bude drzat hubu, pretoze je v tom snimi a na jednej lodi a keby nieco prezradil, ostatní budu drzat spolu a povedia, ze si to vymyslel a ze prave on je ten, ktory nieco take spravil. A svoje tvrdenie podlozia videonahravkou toho, jako rozbil hned prvu noc na kasu mukla. Druha moznost - odmietne bit bezdovodne cloveka a nespravi to. Tym padom prisiel o flek, pretoze nikoho cisteho, na koho ostatni nic nemaju, medzi sebou nepotrebuju, pretoze by pre nich predstavoval zbytocne riziko.

To iste mas aj v politike. Medzi politicku elitu sa jednoducho cestny muz, ktoremu je dolezitejsie blaho naroda, ako vlastny prospech, nema sancu dostat, preto ze je pre ostatnych jednoducho nebezpecny. Tym padom mas naprostu istotu, ze politici budu vzdy ta skutocna mafia, ktora ma k dispozicii policiu, vojsko a masmedia a ktora je nedotknutelna a pobera vyhody, ako poslanecka imunita, ktora si podla vlastnej potreby prisposobuje a tvori zakony. A mas 100% istotu, ze to budu ti najvacsi grazli bez moralky, chrbtovej kosti, podrazaci bez koze na papuly, jednoducho ludia, ktori mi naozaj nestoja ani za to, aby som im venoval co i len tu pol hodinu raz za 4 roky a isiel niekoho z nich volit.  A je uplne jedno, do ktorej skupiny ci skor gangu konkretny politik patri.

Bohuzial pre ludi zblbnutych televiziou, strachom z 'teroristov', honbou za zlatym telatom  atd., ludi, ktori neziju tak, ako by mozno zit chceli, tych co sa nechaju ovladat hodnotami, ktore su im v skutocnosti cudzie. Ziju svoj zivot s pocitom marnosti, pretoze z neho tretinu robia pracu, ktora ich ani nebavi, dalsiu tretinu prespia a tu poslednu sa snazia pred telkou, alebo v krcme na to cele zabudnut. A tak isto ti, ktorym hlas vlastneho svedomia, ktory do nich neustale huci, ze to cele nieje vobec v poriadku a ze by to mohlo byt uplne inak. Vsetky tie sprostosti akymi su 'slobodne volby', ci 'siroke spektrum' politickych stran od pravice po lavicu aj s ich dementnymi volebnymi programami, slubami a gulasmi su len trapnou a iluzornou 'moznostou vyberu'. Je to len cirkus pre ludi, aby mali pocit, ze si vybrali to mensie zlo. V skutocnosti je to ganz egal. Demokracia je mytus."


The Dark 2008

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

The Dark jsem nasla na majspejsu, ale jejich muzika je fakt husta! Nejdriv jsem nevedela, ze jsou ze slovenska, ale to je jedno. Tohle mne fakt bere. Je to boziii:-)... :kiss: :kiss: :kiss:
No ale v akraci pred Vanessou to v kazdym pripade bylo FAKT HODNE SPATNY a PODPRUMERNY vystoupeni..jestli to byla nejaka spatna kondice kapely nebo co? ..nevim..
poprve a hodne se mi to libilo. Spousta energie. Ted sem stahl album Clear a je to luxusni zbozi(:
Dark su vyborny a Vanessa tiez. V Akraci sice Dark trochu potichu, ale inak bolo super ich vidiet po tolkych rokoch. Je vyborne, ze obidve kapelky zase hraju.
to ano ale dark byli v akropolis vazne mrtvi a nevyrazni oproti vanesse. ale zas to pripominalo vic ta devadesata leta.
Kdyz chces videt tanecni kreace, chod na backstreet boys. Mne zajima spis muzika.
u mna je to stale len vykradnuty nitzer ebb.<br />jednotka v ebm u mna zostava stale vanessa.
teraz pozeram aktualna zostava - temo :-)<br /><br />takze uz len cakam kedy zoberie ako vedlajsi kseft skaroupka bicie u haberu :-)
vykradnuty nitzerebb???.mozno par veci z prveho dema, ale 3/4 ich tvorby nema s ebbom nic spolocne

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.