Jaký bude (ne tak docela) hororový únor?

hororyunorKoncem ledna nám začalo venku pořádně přituhovat. Zdá se, že poněkud zamrzlo i na hrůzném písečku. Jak se tedy rozehřát?








 

V kinosálech to bude tak trochu problém.

 

hr_Devils_Due_6

 

Už jsem v našem hororovém seriálu několikrát zmiňoval film "Devil´s Due". Ten byl v únorových programech kin plánován na 20., leč momentálně už tento fakt neplatí a CinemArt jej ze svých plánu úplně vyškrtl. Důvody jsou prý rázu ekonomického, vzhledem k přetlaku filmů uváděných v kinech.

Pokud ani kopytnatec nepomůže, budeme muset koukat doma v telkách a sledovat tak skrz chvějící se kameru příběh novomanželů Zacha a Samanthy. Ti si na líbánkách užijí něco postelových radovánek, ale plod jejich snažení bude čert ví proč, zapáchat sírou. Proto se ani těhotenství neobejde bez různých nehezkých taškařic. "Zrození ďábla" provázela vtipná reklamní kampaň, díky níž museli nebozí obyvatelé New Yorku čelit teroru démonického mimina. Hlavně že je před námi další invaze upírských romancí...

 


Devil Baby Attack - Devil´s Due

 

Ani v knihkupectvích to v nejbližších dnech na nějakou bouři novinek nevypadá. O tunách upířích romancí a příbězích školáků v různých nadpřirozených školách, internátech a akademiích se tu rozepisovat nebudu.

Pokud vám však ve sbírce chybí "Čtyři roční doby" pana Krále, pak bude příležitost tuhle mezeru zaplnit. Nové vydání dá na pulty nakladatelství Beta a znovu tak ožijí příběhy, které nejsou pro
Stephena Kinga zrovna typické. Přesto mají své nezpochybnitelné kouzlo a hned první z nich - "Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank", dala vzniknout jednomu z nejoblíbenějších filmů vůbec, jenž ve svém názvu upustil od Rity Hayworthové. Nevinný vězeň a jeho boj o svobodu nedá čtenáři vydechnout.

Také následující "Nadaný žák" je silným emocionálním kolotočem. Když svědomitý žák Todd Bowden najde u kamaráda materiály o koncentračních táborech SS, je jimi fascinován. Osud mu vzápětí přihraje do cesty starce, v němž Todd pozná bývalého velitele tábora v Patinu, který dožívá ve Spojených státech pod falešným jménem. Dochází ke konfrontaci, mladík získává nad starcem moc a místo udání naslouchá jeho vyprávění. Kdo z nich má nakonec v sobě větší bestii?

 

l165216

 

"Tělo" vypráví o dobrodružství čtyř chlapců, kteří se vydají hledat mrtvolu hocha jejich věku, jehož srazil vlak někde za Castle Rockem. Mluví o svých snech a obavách, v průběhu cesty čelí své vlastní smrti, ale nakonec najdou mnohem víc, než o čem jen snili. Také tohle dílko bylo převedeno na plátna kin (pod názvem "Stand by Me", tedy "Stůj při mně") a stejně jako v předchozích dvou případech se jedná o výbornou adaptaci (což se rozhodně nedá říct o většině "kingovek").

Na závěr je tu ještě "Dýchací metoda". Příběh vyprávěný o Vánocích v soukromém newyorském klubu o mladé těhotné ženě rozhodnuté porodit své dítě bez ohledu na to, co se stane. Exklusivní klub, který nemá ani jméno, je místem mnoha dobrých historek – neobvyklých, ale pravdivých…  

V tomto pololetí dojde u Bety ještě na na další dvě reedice Kingových knih (povídková "Mlha" a "Zelená míle"), ale hlavně se dočkáme nového pokračování kultovního "Osvícení". To se bude jmenovat "Doktor Spánek" a určitě si o něm ještě napíšeme. Jsem moc zvědavý, jak si s touhle výzvou mistr poradil.

 

190672_big

 

Ani kniha Walkera Hamiltona není klasickým hororem. Neprávem zapomenutý, mírně surreálný, hororově laděný příběh o jednatřicetiletém Bobbym, který se dívá na svět očima jedenáctiletého chlapce. Bobby přišel o rodiče a ze svého nevlastního otce Sádla má panickou hrůzu. Už poněkolikáté uteče z domova, a tentokrát se mu to podaří. Při automobilové nehodě umírá řidič, kterého Bobby stopnul, a když sám vyvázl jenom se škrábanci, potkal podivného mužíka jménem Summers, velkého přítele zvířátek a všech nebohých tvorů. Bobby se k panu Summeresovi přistěhuje a společně plánují Sádlovu vraždu. Ta se ale jim ale ošklivě vymkne z rukou... Knížku vydává Argo.

Užijme si tedy prozatím těchto převážně "citovek" a očekávejme věci příští. Snad i hrůznější...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.