Blíží se čtvrté Hradby Samoty

hradbysamoty150Unikátní experimentální festival přiveze od 5. do 6. července na moravský hrad Veveří spolky jako :Of The Wand and The Moon:, Deutsch Nepal, raison d'être a spoustu dalších.







 

V krásném prostředí moravské přírody, na soutoku řeky Svratky a potoka Veveří, se nachází starobylý hrad, jehož kořeny sahají až do třináctého století. V průběhu dvou dní a nocí 5. – 6. 7. 2013 se hrad Veveří stane dějištěm čtvrtého ročníku putovního audiovizuálního festivalu Hradby Samoty zaměřeného na poslechovou, zejména elektronickou, ale i akustickou hudbu, která v prostředí dýchajícím dávnou historii ožívá ve zvláštním rozměru spojení starého s novým. V jednom z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů budete mít na dvou pódiích možnost vidět výběr toho nejlepšího ze světové a domácí scény s žánrovým rozmezím od neo-folku přes dark ambient, idm, drone, až po experimentálnější industriální a noisové rytmické i nerytmické polohy. Novinkou oproti předešlým ročníkům festivalu bude přesah k tanečnější elektronice a na své si přijdou i ti, kteří se budou chtít bavit až do bílého rána.

Na Veveří zavítají špičky svých žánrů jako dánští romantici se svým melancholickým folk-noirovým projektem :Of The Wand and The Moon: nebo rakouský projekt Allerseelen míchající ve své tvorbě staré vojenské písně s industriální estetikou. Početní zastoupení osobitých severských projektů na tomto ročníku prezentuje i švédská industriálně dark ambientní legenda raison d'être, považována za jednu z vůbec prvních podobně orientovaných kapel. Přijde i další švédský bard Deutsch Nepal a jelikož se shodou okolností tento pán jmenuje svým civilním jménem úplně stejně jako lídr Raison d’Être a oba navíc pochází z jednoho města, vyústila tato příjemná náhoda do společného občasného projektu Blocksholm. Jelikož se cesty obou protagonistů přetnou právě na festivalu, budete mít jedinečnou příležitost tento projekt vidět živě.

O zvukové lahůdky však nouze rozhodně nebude a o elektrizující mrazení v zádech se postará projekt Alfarmania, původně sólový power electronics/noise projekt Christiana Olsona z legendárních Survival Unit. Jižnější zeměpisné šířky bude zastupovat italský kabaret Teatro Satanico působící na scéně už od roku 1993. Hudba tohoto seskupení je vzhledem na originální rukopis těžko žánrově zařaditelná, obsahuje experimentální, stejně jako dramatické, rituální, či tanečné až popové prvky přetavené do jediného podmanivého celku.

 


Hradby Samoty 2013 Teaser 

Vzhledem na již tradiční početné zastoupení české a slovenské scény si budete moct užít koncert gotiků z kapely Ľahká Múza, industrial-noisových legend Einleutugszeit a Napalmed. Na výlet do snových, ambientních krajin vás vezme Tábor Radosti a Instinct Primal. Ambient bude definitivně pohřben noiserama z bratislavského Urbsounds kolektivu RBNX a URBANFAILURE, aby v celkem originální podobě mohl opět povstat z popela v podaní bratislavských experimentátorů Charming Assistant. Nebude nouze ani o větší kolektivní improvizace, jako vystoupení pražských laptopistů Opening Performance Orchestra, nebo společného vystoupení projektů sdružených pod platformou Hluková Sekce – půjde o kolaboraci projektů Garasu, 900piesek, Drén, Noise Mortanna a Napalmed. O zábavu do rána bíleho se postará bratislavský Lazy Bastards Sound System a DJs Digimurder, Viktor a Sandman.

Kromě možnosti prohlídky hradu Veveří bude připravena i výstava fotografií s tématem urbánní archeologie pod názvem Opuštěná místa, která je výsledkem rozsáhlého průzkumu a dokumentace míst, továren a budov vzniklých lidskou činností a zanechaných napospas svému osudu. Žádná hradní slavnost se samozřejmě nemůže konat bez pořádného jídla a pití. Jako se již stalo zvykem, na svoje si přijdou vegetariáni i masožravci. Relativně blízká poloha dějiště festivalu u města Brna dělá akci jednoduše přístupnou pro návštěvníky, pro které bude k dispozici možnost stanování přímo u hradu. Celkový počet vstupenek není limitován a z každé prodané vstupenky bude věnována suma 2 eura na obnovu a renovaci hradu Veveří. Na závěr ještě jedna malá otázka: Kolik festivalů, na které můžete přicestovat lodí znáte? :)

Hradby Samoty IV
5. – 6. července 2013
Hrad Veveří (Státní hrad Veveří, Veverská Bítýška)
Vstup: 30 EUR/800 Kč na místě

hradbysamoty2013

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.