Ohlédnutí za rokem 2012 – část prvá

ohlednuti2012Jako pokaždé v prvních dnech nového roku, díváme se i dnes do historie a rekapitulujeme. A aby to bylo zábavnější, tak ne sami. Jak hodnotili rok 2012 třeba lidé z :wumpscut:, Vendemmian, Freakangel, The Beauty of Gemina, The Mescaline Babies, Cassandry Complex a dalších kapel? Jaké desky a koncerty se jim líbily? Už nemusíte hádat, račte si to přečíst – a přidejte svou trošku do mlýnice do diskuse pod článkem, ano?




 

Ptali jsme se na tradiční čtveřici otázek:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2013?
 

rudy_w

Rudy Ratzinger (:W:)

1) XXYYXX: XXYYXX

2) Žádný jsem neviděl.

3) David Garrett.

4) Deska „Madman Szpital“ od :W:, která vyjde 29. března.




Mark Douglas (Vendemmian)mark_vendemmian

1. Je mi trochu smutno z toho, že to musím říct, ale letos jsem moc desek nezaznamenal. Možná je to tím, že mne jich moc nezaujalo, nebo tím, že jsem o nich prostě nevěděl! Jedno z mála alb, která můžu zmínit, jsou Last Cry a jejich album „Living in grey“. Slyšel jsem od nich spoustu písní živě, a tak jsem se těšil na desku. A musím říct, že nezklamala. Je to brilantní album.

2) Podobně jako u desek, nebyl jsem ani na mnoha koncertech (kromě těch vlastních). Ale Chameleons Vox, se kterými jsme měli tu čest hrát nedávno ve Frankfurtu, byli fantastičtí. Pokaždé, když je vidím, jsou lepší a lepší.

3) The Cure. Miluju The Cure, ale prosím, zbavte se toho nového kytaristy a přiveďte zpět Porla!

4) Já bych osobně moc chtěl v roce 2013 uvést ve větší známost svůj sólový projekt Archway Towers a zahrát si s ním mimo Británii. A vypadá to dobře i s třetí deskou tohohle projektu. Kromě toho moc nevím, co čekat, ale jako vždycky – ať už to bude cokoliv, bude to překvapení!

dmitry_feDmitry Darling (Freakangel, Suicidal Romance):

1) Z mého pohledu to byl dobrý rok s mnoha zajímavými hudebními objevy a vynikajícími deskami. Bohužel ne všechny jsou ze scény. Ale podívejme se na ně: Lana Del Rey „Born To Die“, William Control „Silentium Amoris“, Motionless In White „Infamous“, Die Sektor „The Final Electro Solution“, Marilyn Manson „Born Villain“.

2) Já bohužel asi nejsem ten pravý člověk, který by na tuhle otázku mohl přesně odpovědět, protože na koncerty chodím velmi zřídka. Ale měl jsem radost, že se mi loni podařilo neprošvihnout vystoupení běloruské formace Lyapis Trubeckoi. Opět… není to sice hudba ze scény, ale… to jsem prostě já. Baví mne různé věci.

3) Co se týče mého největšího zklamání ze scény pro rok 2012 jsou to, no… Nachtmahr. Promiň, Thomasi.

4) Nečekám na nějakou konkrétní desku. Jen prostě doufám, že rok 2013 přinese nějaká překvapení.

Michael Sele (The Beauty of Gemina)msele_gemina

1) CD „Narrow“ od Soap & Skin.

2) Koncert mladé rakouské avantgardní umělkyně Anjy Plaschg. Dechberoucí představení a mimochodem velmi temné!

3) Peter Hook na NCN Festival v německém Deutzenu! 

4) Zrovna dokončujeme mix našeho nového, čistě akustického alba. Je to taková reinterpretace starších skladeb a dva exkluzivní nové songy. Moc se těším na vydání této speciální nahrávky v únoru 2013 a taky na následující akustické koncerty. Jsem si jistý, že to bude absolutní zlatý hřeb v kariéře The Beauty of Gemina.


wojc_ccWojciech Krol (Controlled Collapse):


1) To se mi vybírá vlastně celkem těžko. Řekl bych, že „Airmech“ od Front Line Assembly je velmi dobré album. Produkce je prvotřídní (jako vždycky) a je to velmi příjemná „podkresová“ hudba. 

2) Tohle je taky obtížné. Mám tři favority, každý z trochu jiného důvodu: Combichrist na Castle Party – VELMI energická show, totální destrukce; pak Bonaparte ve Vratislavi – další energický koncert. Electro vs. indie vs. hmm... cirkus? Úžasná záležitost… A nakonecThe Klinik na Wroclaw Industrial Festivalu – zpět ke kořenům. Úžasný zvuk.

3) Ani nevím. Nechtěl bych tu přímo někoho jmenovat…

4) Chci vydat své třetí album „Babel“, odehrát spoustu super koncertů a bavit se. Stejně jako v každém roce. CHCI VÍC.


axele_ccAxel Ermes
(Cassandra Complex, ale taky producent/zvukař třeba Combichrist, In Strict Confidence, VNV Nation, Covenant...)

1) mind.in.a.box „Revelations“, The XX „Coexist“, Cat Power „Sun“, Garbage „Not Your Kind of People“, Swans „The Seer“, Brian Eno „Lux“.

2) Rammstein – O2 World v Hamburku. No dobře, tenhle koncert sice proběhl na konci roku 2011, ale pro mne je to pořád nejlepší show, kterou jsem kdy viděl (snad s výjimkou vystoupení Nine Inch Nails někdy kolem roku 1996). A v loňském roce jsem byl většinu času sám na turné, takže jsem neměl možnost vidět nějaké koncerty jako divák…

3) Největším zklamáním bylo a je pro mne to, že se lidem podle všeho líbí ty stovky talentových soutěží v televizi. Myslím, že je to asi ta nejhorší věc, která se obecně přihodila hudební scéně. Nemůžu ani popsat, jak moc tuhle sračku nenávidím.

4) Především se osobně moc těším na debutové album mého nového projektu BHAMBHAMHARA, ve kterém míchám darkambientní atmosféru s takovými EBMkovými basovými linkami a vocodérem. Deska se bude jmeovat „Progressive Body Music“. A taky bychom měli mít do léta hotovou novou desku Cassandry Complex. Momentálně Rodney dodělává nějaké zpěvy a píše texty. Pak taky doufám, že lidi budou víc kupovat hudbu přímo od kapel, aby se muzikanti dokázali uživit hraním koncertů a prodejem hudby 

dk_mbabiesKalle Darkal (The Mescaline Babies):

1) Loňský rok byl plný skvělých desek jako Garbage „Not Your Kind Of People", Soap&Skin „Narrow", Smashing Pumpkins "Oceania", The Mescaline Babies "Crush" (jo, to se mi líbí LOL :D), Horror Vacui "In Darkness You Will Feel Alright", Public Image Limited "This Is PIL" a další. Ale podle mého je albem roku 2012 "An Instructional Guide For Aspiring Arsonists" od The Deadfly Ensemble. Úžasné!

2) Viděl jsem pár skvělých italských kapel – Anxtv, Vivere Merda, Linea 77, Marlene Kuntz, Broken Time Structure, La Nuit a Teatro Degli Orrori... Ale tím nejlepším byl pro mne koncert Soap&Skin – tak intenzivní a plný emocí| Další skvělou živou kapelou jsou Garbage. Je to jako poslouchat jejich desku velmi nahlas – působivé… a hrají prostě dokonale!

3) Ani nevím, neztrácím čas posloucháním mizerné hudby!  Možná Marilyn Manson „Born Villain" a James Iha „Look To The Sky" byli naprostou loňskou deziluzí, ale vím, že devadesátky už skončily!

4) Nové kapely, nová hudba, nové festivaly a nové koncerty. A to i pro The Mescaline Babies! A prosím – přestaňte se vším tím trapným znovuoživováním dávno mrtvých kapel – musíme podporovat novou hudbu skvělých nových skupin! 

Rex Rotten (H.EXE):rr_hexe

1) Burzum „Umskiptar“, God Seed „I Begin“, Pokemon Reaktor „Strahlsund“, Kristoffer Nyströms Orkester „Overlook Hotel“, Sabes „Diesel Charm“, Shining „Redefining Darkness“, Nile „At The Gates Of Sethu“, Front Line Assembly „AirMech“, Proclamation „Nether Tombs Of Abaddon“. Není tu moc „industriálu“, já vím… 

2) Moc koncertů jsem letos nestihnul, ale Laibach ve Wroclavi byli PEKELNĚ ÚŽASNÍ!  A celá Castle Party byla super.

3) Loňský rok vůbec nebyl špatný. Byl to pro mne rok poslouchání black metalu, dark ambientu a bláznivého industrialu, jako je Kristoffer Nyströms Orkester nebo Sektor 304:. Takže zklamaný nejsem. 

4) Konečně dodělat druhou desku H.EXE a vidět Mayhem na Assymetry Festivalu.

sobert_rareSobert Rhithm (RARE pořadatel a DJ)

1) In  Trance 95 „Shapes in a new geometry“, Umrijeti za Strojem „Mini-suknija i psihoanaliza“, Linea Aspera „s/t LP“,  Moduretik „Fantas“, Martial Canterel „Empire EP... z represu jednoznačně Ceramic Hello „The  absence of a Canary“ (1981).

2. Potěšila kombinace No More + In Trance 95 + Lebanon Hanover + Linea Aspera na jednom stagi na Gothic Pogo Party v Lipsku.

3. Nic výjimečného… asi jenom klub pro Drop Dead Festival.

4. Selofan, Moduretik.

Axel Keule (Reptyle):
axelreptyle
1) A pale horse named death „And Hell will follow me“, SWANS „The Seer“, The Wars „Healings“.

2) New Model Army V Kolíně nad Rýnem 15. prosince 2012.

3) Danse Society na Wave Gotik Treffen.

4) Nové desky od Interpol a Nine Inch Nails.






vanson_warsickle

Vanson (Warsickle)


1. Hagen´s Brut „Es lebe der Wahnsinn“, X Marks The Pedwalk „The Sun, The Cold And My Underwater Fear“, Welle Erdball „Computerklang“, Derniere Volonte „Mon meilleur ennemi“, EЛEVEN „Интерпретации ремиксов“, Droid Sector Decay „We Are The Cure“,  Velvet Acid Christ „Maldire“, Black Nail Cabaret „Butterflies“, Wumpscut „Women And Satan First“, The New Division „Night Escape“, Panic Lift „Is This Goodbye?“ 

2.  Oldschool EBM party III., Oldschool EBM party IV., Move Your Head party, Prague Gothic Treffen 7., Milovice - I my máme svou Pripyat party, Kinski is Dead party, Hradby samoty III. 

3. Ani letos nenastal comeback "Panic On The Titanic" :(.

4. Kaviar Kavalier „Musik Aus Ordinationen“, Vomito Negro „Fall Of An Empire“ + turné, Larva „Where the butterflies go to die“.


A jaké byly vaše nejlepší koncerty, desky a hudební překvapení roku 2012? Podělte se do diskuse! 

Pokračování příště...

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.