Rozhovor s Joy/Disaster

joydisaster_nico_sPár dní před pražskou zastávkou Joy/Disaster jsme vyzpovídali jejich frontmana Nica o současné sestavě kapely, znechucení na aktuální desce, o rostoucí francouzské postpunkové vlně, ale i jeho překvapivé inspiraci ve stone rocku či taneční elektronice.







CZ SANCTUARY: AHOJ NICO A DÍKY ZA TVŮJ ČAS. PUSTÍME SE ROVNOU DO PRVNÍ OTÁZKY, KTERÁ SOUVISÍ S CITACÍ Z VAŠEHO LAST.FM PROFILU: „JOY/DISASTER JSOU DŮKAZEM TOHO, ŽE OSMDESÁTÁ LÉTA NIKDY NEZEMŘELA“. JAK TO VIDÍTE VY A CO SI Z TÉHLE HUDEBNÍ ETAPY BERETE?

Nico Rohr: Myslím, že celá ta éra byla hodně kreativní, ať už pro punk, post-punk nebo rockovou hudbu. Zároveň přinesla kapelám úplně nové inspirace a nový zvuk. Proto mě poslouchání projektů z téhle doby tolik ovlivňuje v osobní tvorbě. Myslím, že osmdesátky v tomhle smyslu pořád přežívají, jsou součástí dnešní hudby. Stačí se podívat na všechny ty kapely, které dodnes používají ty typické samply a klávesy té doby.

CZ SANCTUARY: PRÁVĚ NA INSPIRACI OSMDESÁTKOVÝM POST-PUNKEM JSTE ZALOŽILI PŘED SKORO SEDMI LETY PROJEKT JOY/DISASTER. OD TÉ DOBY JSTE SE HODNĚ VYVÍJELI, TŘEBA TÍM, ŽE UŽ NEHRAJETE S BICÍM AUTOMATEM. JAK SVOJI HUDBU DEFINUJETE DNES?

Nico Rohr: Dnes jsme se podle mého dostali do více rockové etapy než čistě post-punkové. Tenkrát na začátku jsme z tohoto žánru vycházeli opravdu hodně – už v roce 2005 se o nás psala jako o kapele s novým zvukem, lidi nás považovali za originální. Zvuk se za léta sice hodně proměnil, ale ta post-punková energie v nás pořád přežívá.

CZ SANCTUARY: TO URČITĚ, TŘEBA OTVÍRÁK NOVÉ DESKY „SICKNESS“ MÁ MNOHEM BLÍŽ K ROCKOVÉMU SOUNDU NEŽ K POST-PUNKU...

Nico Rohr: To je pravda, ale hodně jsme se vraceli i ke kořenům. Deska je jinak plná různých žánrů. Nejlepší je vždycky počkat na názor fanoušků – necháváme to na nich, jak nás cítí...

CZ SANCTUARY: A CO NÁZEV NOVÉ DESKY? ČIŠÍ Z TOHO HODNĚ PUNKOVÉ ZNECHUCENOSTI, MÁME NA NÍ ČEKAT NĚJAKÉ REBELIE?

Nico Rohr: (smích) No, nemysleli jsme u toho přímo na punkovou rebelii, spíše je pro nás nečím jako terapií za poslední 3 roky. Za tu dobu jsme totiž hodně měnili sestavu kapely a od poslední desky „StäyGätôW“ jsem napsal několik znechucených textů, které teď zní na aktuální desce. Byl jsem hodně otrávený ze spousty věcí a lidí ve svém životě, stejně jako z vývoje kolem kapely.  A pak jsme před rokem dospěli k finálnímu line-upu s Fredem na baskytaře, Simonem jako kytaristou  a Julieanem za bicími, kteří dohromady přispěli na desku „Sickness“ velkým kusem. Proto je taky tak divoká a dost osobní ve srovnání s předchozími deskami. 

CZ SANCTUARY: POJĎME SE TEĎ VRÁTIT PĚT LET ZPÁTKY, KDY JSTE HRÁLI V PRAZE NA DROP DEAD FESTIVALU. JAK NA TO VZPOMÍNÁTE?

Nico Rohr: Na Drop Dead vzpomínáme jenom v dobrém, protože to byl jeden z prvních velkých koncertů Joy/Disaster. A bylo tam opravdu spousta lidí, snad 400 nebo tak nějak. Bylo to energické vystoupení, hlavně díky lidem vepředu v kotli. Také jsme se tam seznámili se spoustou dobrých přátel, kteří nám potom pomohli zahrát si jinde v Evropě.

CZ SANCTUARY: DO EVROPY SE VYDÁVÁTE ZNOVU, TENTOKRÁT V RÁMCI VLASTNÍHO TURNÉ. JAK SE BUDE PODLE VÁS LIŠIT OD PŘEDCHOZÍCH KONCERTŮ?

Nico Rohr: Podle mě bude lepší v tom, že jsme si za šest let více zvykli pohybovat se na stage a taky jsme samozřejmě lepší muzikanti (smích). Ale hlavně jedeme představit album, které je na živé hraní zatím to nejlepší, co jsme předvedli. Takže jsme na celé turné hodně zvědaví a vezeme fanouškům také vinyly, digipack alba a merchandise.



Joy/Disaster – Sweetie Monkey 


CZ SANCTUARY: A CO PRO NÁS CHYSTÁTE V PLAYLISTU?

Nico Rohr: Rozhodně zahrajeme více nových věcí – jestli se dobře pamatuji, na „Sickness“ je patnáct nových tracků a většinu z nich odehrajeme. Dohromady, tuším, máme asi dvacet šest nebo sedm skladeb, ze kterých budeme vybírat. Samozřejmě nebudeme hrát všechny, nejedeme vás unudit (smích).

CZ SANCTUARY:  AŽ DOJEDETE TURNÉ, MÁTE LETOS V PLÁNU TAKÉ NĚJAKOU ZASTÁVKU NA FESTIVALECH?

Nico Rohr: Bohužel ne. Chtěli jsme se letos dostat na Wave Gotik Treffen, ale line-up už by plný. Úplně stejně to bylo i s kontaktováním lidí z Castle Party, všechno už mají booknuté. Takže zatím nic v plánu nemáme, ale ještě snad něco na léto seženeme.  Každopádně vedle tohoto turné plánujeme ještě jedno menší, po střední Evropě a nějakou tu zastávku v Itálii.

CZ SANCTUARY:  KDYŽ JSME NAKOUSLI TY FESTIVALY, ZAVZPOMÍNEJME TEĎ NA VÁŠ KONCERT PŘED LETY NA CASTLE PARTY, KDE JSTE VYSTOUPILI SPOLEČNĚ SE ZPĚVAČKOU. CHYSTÁTE SE K TOMUTO SLOŽENÍ JEŠTĚ NĚKDY VRÁTIT?

Nico Rohr: To byl takový vedlejší line-up Joy/Disaster. S tím nápadem jsem tenkrát přišel sám, zkusit zpěvačku na druhém vokálu. Ale nakonec se neukázal jako moc dobrý, protože jsme tím ztratili hodně energie z předchozích nahrávek.

CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK NECHME TUHLE KAPITOLU UZAVŘENOU A POJĎME SE PODÍVAT NA FRANCOUZSKOU SCÉNU OBECNĚ. U NÁS SE KROMĚ J/D HODNĚ MLUVÍ O CEMETARY GIRLZ NEBO JACQUI BITCH, JAK JE TO S VAŠÍ AKTUÁLNÍ SCÉNOU PODLE VÁS?

Nico Rohr: Máme tu kapely, o kterých se často mluví, tak například Varsovie, kteří zpívají francouzsky a také v minulosti hráli na Drop Dead Festivalu. Pak tu máme také vynikající Dorcel, kteří se jmenují podle té porno hvězdy (smích). A z Paříže jsou úplně novým přírůstkem  Blue Void, kteří měli první koncert myslím teprve vloni v listopadu. Viděl jsem je naživo a byli opravdu hodně dobří, hlavně jejich zpěvačka – zněla úplně jako Siouxsie. A pak samozřejmě Charles De Goal, kteří hrají od osmdesátých let až dodnes.

CZ SANCTUARY: TO JE DOCELA SLUŠNÁ ŘÁDKA ZAJÍMAVÝCH JMEN. JEŠTĚ ŠIŘŠÍ ŠKÁLU KAPEL UVÁDÍTE NA SVÉM PROFILU JAKO INSPIRACI. NĚKTEŘÍ ČLENOVÉ POSLOUCHAJÍ ENISTURZENDE NEUBAUTEN, JINÍ UVÁDÍ TŘEBA JOHNNYHO CASHE. JAK SE TYHLE VLIVY DOHROMADY MLÁTÍ NA ZKOUŠKÁCH?

Nico Rohr: (Smích) No, v historii Joy/Disaster to bylo pomerně snadné, protože první nahrávky jsem vlastně skládal celé já. Vymýšlel jsem dokonce i kytarové a basové riffy, ale po čase jsem to přenechal zbytku kapely. Sám jsem ale vždycky poslouchal spousta druhů hudby, včetně stone rocku a metalu, oldschool rocku, punku, post-punku, ale třeba i taneční elektroniku. Současný zvuk kapely ale pochází od všech členů J/D, kteří do něj dávají svůj osobní vkus.

CZ SANCTUARY: VÝSLEDEK TOHOHLE KOMBINOVÁNÍ SI BUDOU MOCT FANOUŠCI POSLECHNOUT UŽ ZÍTRA V PRAZE, DO TÉ DOBY PŘEJEME HODNĚ ŠTĚSTÍ NA OSTATNÍCH KONCERTECH A NA VIDĚNOU!

Nico Rohr: Díky a na viděnou!

joydisaster_band

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Abych citoval přímo pana umělce v natěšení na sobotní koncert: "Pizza, beers and rocknroll!!!" <br /><br />Až na ančovičky toho bude po ruce všeho dost, tak koukejte dovalit!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.