10 nejzajímavějších nahrávek roku 2017

Předvánoční čas a blížící se konec roku přímo vybízí k bilancování a ohlédnutí se zpět, proto jsme se rozhodli, že znovu vyneseme na světlo hudební alba, která nás v uplynulém roce nejvíce zaujala.

Následující seznam však neobsahuje ta nejdůležitejší, nejlepší nebo snad nejposlouchanější hudební díla roku 2017. Jedná se čistě jen o list toho, co nás zaujalo natolik, že jsme se rozhodli náhravky zmapovat a sepsat k nim recenzi. Z našeho pohledu se tedy jedná o hudební snažení, které by nemělo zůstat opomenuto.

A půjdeme pěkně chronologicky:

 

Drab Majesty - The Demonstration (20. ledna 2017)

Andrew Clinco alias Deb DeMure a jeho projekt Drab Majesty počátkem roku vydal své druhé dlouhohrající album "The Demonstration", které rozčeřilo vody na gotické a darkwave scéně. Druhý zásek v diskografii se vyznačuje profesionálnějším přístupem, čitelnější produkcí a silnými melodickými písněmi, které už takřka zlidověly na tanečních parketech po celém světě. V naší dvojrecenzi dokonce album získalo nadprůměrně vysoké hodnocení! Čtěte tady.

Drab Majesty - Too Soon To Tell

 

Blutengel - Leitbild (17. února)

Blutengel budí rozporuplné reakce napříč celou gotickou scénou, nejinak tomu bylo i v případě naší recenze. Tam, kde je jedni adorují a nedají na ně dopustit, druzí zase posměšně trousí poznámky o zaprodanosti či hudebním kýči. Projektu ale nemůžeme upřít komerční úspěch, obrovskou fanouškovskou základnu a vytrvalost, se kterou svůj stroj táhnou dopředu i přes nepřízeň osudu. Recenze na aktuální kousek "Leitbild" také v komentářích rozpoutala smršť nadšených ohlasů, z čehož je vidět, že své fanoušky mají i v našich končinách. Jak jsme si na novinku Chrise Pohla posvítili, se dozvíte tady.

Blutengel - Complete

 

Depeche Mode - Spirit (17. března)

Rozpolcenost názorů je vlastní i gigantům Depeche Mode. Zatímco jejich přínos pro elektronickou muziku se zpochybnit snad ani nedá, nahrávky posledních dvou dekád jsou přijímány většinou vlažně, výjimečně až s odporem. Nejinak je tomu i u čtrnáctého řadového počinu "Spirit", který sice vyniká určitou zvukovou bombastičností a čisťounkou produkcí, většinou je ale z materiálu znát repetitivnost a možná až únava hlavních protagonistů. Depešáci mají ale stále co říct a vyprodané koncerty jsou důkazem, že to pánové pořád dělají dobře. Naše dva rozdílné pohledy si přečtěte zde.

Depeche Mode - Where's The Revolution

 

Clan Of Xymox - Days Of Black (7. dubna)

S novou deskou se letos vytasila i holandská darkwave legenda Clan Of Xymox, a ani tentokrát to nedopadlo špatně. Kapela ukázala, že stále umí složit pořádný hit a že nahrát pestrou a zajímavou desku, která po celou dobu stopáže nenudí, pořád ještě nezapomněla. Melancholický výlet do potemnělých holandských hvozdů je stále sázka na jistotu, jak jsme se mohli dočíst v recenzi.

Clan Of Xymox - Loneliness

 

Wednesday 13 - Condolences (2. června)

Joseph Poole alias Wednesday 13 vydal letos sedmou desku u metalového labelu Nuclear Blast. Z poctivého horrorpunku přešel až k zlověstnému metalovému zvuku, který zkombinoval se svými typickými zvrácenými historkami o všelijakých monstrech, co se ukrývají (převážně) v nás. Je možné, že krokem vedle od punkového veselí ztratil některé své dřívější fanoušky, mnoho jich však mohl získat. A do našeho výběru patří nejen proto, že se jedná o nahrávku svěží a pestrou. Důkladnější pohled najdete tady.

Wednesday 13 - Cadaverous

 

The Birthday Massacre - Under Your Spell (9. června)

Torontské králíčky The Birthday Massacre máme v redakci obzvláště rádi, proto se nakonec stalo, že jsme o aktuální desce "Under Your Spell" zveřejnili rovnou tři na sobě nezávislé pohledy. Jestli jsme byli z nového chundelatého popíkového běsnění nadšení, nebo v nás převládal spíše vlažný nezájem, zjistíte zde.

The Birthday Massacre - One

 

Eye Steal - Burning Out (7. července)

Nemůžeme být živi jenom z nových desek starých harcovníků nebo hudebních dinosaurů, i svěží vítr a zajímavé debuty nesmíme opomenout. Tak se také stalo, že jsme si posvítili na první dlouhohrající počin Kanaďana, který si říká Remi Monroe, a který na "Burning Out" využil inspiraci svými velkými vzory. Album, na kterém kombinuje uplakanost Chrise Cornera z IAMX, zvrácenost Marilyna Mansona nebo údernost Trenta Reznora nás nadchlo natolik, že si místo v tomto výběru rozhodně zaslouží. Takhle zajímavé novotiny se na scéně neobjevují každý den! Celá recenze tady.

Eye Steal - Ordinary Girl

 

Gary Numan - Savage (Songs From A Broken World) (15. září)

Gary Numan se touhle deskou dostal zase po několika dekádách na první příčky britské albové hitparády. Elektronické běsnění plné orientálních prvků s kytarovým základem dokazuje, že Gary po přesunu do Los Angeles nabral spoustu nových sil, které zúročuje na veleúspěšném světovém turné. V jedné skladbě mu dokonce se zpěvem vypomohla jeho dcera Persia. Jen kdyby se chtěl taky někdy podívat do České republiky... Na podrobnějším pohledu se momentálně pracuje (budete si moct přečíst počátkem příštího roku), mezitím si můžete vychutnat obsáhlý a otevřený rozhovor, který nám pan Numan poskytl před svým bratislavským koncertem.

Gary Numan - My Name Is Ruin

 

IAMX - Unfall (22. září)

I projekt IAMX Chrise Cornera se letos vytasil s hudební lahůdkou, ačkoliv se nejednalo o právoplatné řadové album. Experimentální dílko "Unfall" plné chladných zvuků, ambientních ploch a industriálního běsnění vyšlo bez jediné vokální položky. Typický IAMX bez toho nejtypičtějšího poznávacího znamení. Přečtěte si, jestli absence charakteristického Chrisova zpěvu nahrávce ublížila, nebo ji vynesla do netušených výšin. Zde!

IAMX - Little Deaths

 

The Devil & The Universe - Folk Horror (22. září)

I rituální projekt The Devil & The Universe Ashleyho Dayoura se v naši redakci těší velké oblibě, proto jsme i tentokrát vydali rovnou tři nezávislé pohledy na letošní "lidový horor". Ony jsou totiž nahrávky Kozlů vždycky neopakovatelným zážitkem, který posluchače zavede do úplně jiných světů, o jejichž existenci snad ani netušili. A že se to Rakušanům povedlo i tentokrát, si přečtěte tady.

The Devil & The Universe - Black Harvest

 

To však není všechno! Na další důležitá hudební díla roku si ještě posvítíme, mezitím nám sami můžete do komentářů napsat, která z výše uvedených alb vás nejvíc zaujala, či které desky považujete vy sami za ty nejpovedenější.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Merciful Nuns - AUM a NEO - A.T.O.M. jednoznačně pro mě nejlepsi desky roku 2017
Za me letos asi jenom Agent Bla S/T, Makthaverskan a mozna Aaron Dilloway...
Fix8:Sed8 - Foren6 Statiqbloom - Blue Moon Blood
Rozhodně DIARY OF DREAMS - HELL IN EDEN ! :-)
Za mne nejlepsi za 2017: Legend - Midnight Champion The Tear Garden - The Brown Acid Caveat  Diary Of Dreams - Hell in Eden

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.