Report z koncertu Laibach 2010

Laibach_2010Přesně stejné datum jako před rokem vyšlo na vystoupení slovinských Laibach v rámci tour „Laibach Revisited“. Tentokrát se ovšem akce konala v pražském Divadle Archa. Pro opravdové nadšence byl navíc připraven program již na odpolední hodiny. Ke vstupu na projekci dokumentárních filmů o Laibach a NSK či setkání s kapelou bylo nutné si zakoupit vstupenku z limitované edice.

 

 

 

Předkapelu nahrazoval poslech značně otravné a podivné  muziky linoucí se z reproduktorů. Po deváté hodině se naštěstí na scéně objevili jediní vystupující večera v pětičlenné sestavě. Pozornost na sebe pochopitelně strhával Milan Fras ale také zpěvačka Mina Špiler, která si často vyrazila od svého syntezátoru na procházku po pódiu s megafonem v ruce. O vizuální stránku vystoupení se též staraly projekce na dvou plátnech. V nich se to hemžilo minimalistickými industriálními motivy, údernými hesly a různými cvičenci :).

 

Laibach - Boji + Mi kujemo bodočnost (live at Divadlo Archa, Praha 2010)

 

První půlka vystoupení byla věnována starým skladbám z 80. let v nových verzích. Zazněly tedy skladby jako Smrt Za Smrt, Brat Moj, Država, Krvava Druga - plodna zemlja a další. Většina z nich se nesla v klidnějším ale o to více atmosférickém duchu. Druhá půlka vystoupení zaměřená na novější tvorbu skupiny (převážně na album „WAT“) byla uvedena nekompromisním maršem Tanz Mit Laibach. Publikum jakoby někdo polil živou vodou a do té doby poněkud statičtí fanoušci ožili. Vedle například Das Spiel Ist Aus, Hell: Symetry zazněla i skvělý cover Alle Gegen Alle, původně od D.A.F., kteří příští rok dorazí zahrát do Bratislavy. Koncert plynul v příjemném tempu a plný sál se skvěle bavil. Následoval bohužel jen jediný přídavek. Kapela jím dala vzpomenout na desku „Volk“. Zazněly tedy předělané hymny světových mocností: America, Anglia, Francia. Klip ke skladbě Anglia je opravdu skvělý a dodával skladbě výbornou bizarní atmosféru. Přídavkem celý koncert skončil a závěrečné titulky, které se objevily na plátnech vzaly naději všem, kteří ještě doufali v další hudební „nášup“.

Archa zaplněná lidmi různého věku a hudebních preferencí ukázala, že Laibach stále táhnou a výtečný koncert plný skvělých skladeb a solidního zvuku to jen potvrdil. Nezbývá než se jen těšit s čím přijedou Laibach příště.

 

Laibach - Tanz Mit Laibach (live at Divadlo Archa, Praha 2010)

 

Setlist Laibach:

1. Boji
2. Mi kujemo bodočnost
3. Smrt za smrt
4. Brat moj
5. Krvava gruda - plodna zemlja
6. Ti, ki izzivaš
7. Država
8. Nova akropola
9. Slovenska žena
10. Tanz mit laibach
11. Alle gegen alle
12. Du bist unser
13. Hell symetry
14. Das spiel ist aus

přídavek:
15. America
16. Anglia
17. Francia

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Zpěv Milan Fras, nikoliv Martin :woohoo:
Pravda :D bude opraveno. Dik
Vynikající koncert s vynikající atmosférou!
Jen bych rad upozornil na to, ze ta pata skladba se jmenuje celym nazvem Krvava gruda - plodna zemlja.<br /><br />Jinak to, ze obecenstvo rozhybala az ta hitovka Tanz mit Laibach svedci o tom, ze lidi se chytaji jen na skocnejsi veci, coz je dukazem o jejich ...ehm... hlouposti. <br /><br />Ja se nejvic bavil pri ty prvni casti rearanzovanejch veci z 80. let.
Dik za upozorneni. ;-) <br />Jo kdyz hrali TML tak me napadlo jestli je to v duchu trochu nestve, ze nejvetsi ovace a odezvu sklizi prave tahle skladba...<br />Ja prvni desky moc naposlouchane nemam takze i kdyz byla prvni cast vyborna, tak cely set postaveny jen na "novych" starych skladbach by me zacal asi casem trochu nudit... Me prisel setlist vyborne vyvazeny.
Rana tvorba je dle meho soudu jednoduse nejlepsi. I kdyz tim myslim veci od roku 1983, kdy vysla prvni kazeta s zivym zaznamem.<br />Hudba, ktera je zachycena na kompilaci Ljubljana-Zagreb-Beograd se IMHO blizi spise Throbbing Gristle a Laibach tak, jak je clovek zna, by v tom temer nikdo nepoznal. <br />Ale co tim chci rict: skutecna kvalita spociva prave v tvorbe ranych industrialnich 80. let. V podstate pocinaje Opus d-i (1987) se zvuk stava masam pristupnejsi, i kdyz tim netvrdim, ze kvalitativne Laibach upada. <br />Ja proste osobne uprednostnuju tu zvukovou nekompromisnost a vadi mi, kdyz se Laibach posloucha jen tak na pul ucha, tedy ze nekdo uprednostni v porovnani s pocatky libivejsi tony...
Po ty kompilaci se mrknu :)
Podla mna bola prva cast uplne genialna a jednoznacne to bol najlepsi laibach-live, ktory som mal tu cest vidiet.<br /><br />Vyborne, progresivne - stare skladby s novym zvukom a psychadelickym nadychom. To bol mozno ten aspekt, co fanusikovia, vyrastajucici na WAT nepochopili...<br /><br />Co uz, starneme ;)
To si celkem trefil.. :) prvni deska, kterou jsem od nich slysel byla prave WAT.
Ta hudba, kterou pouští na začátku, hodně souvisí s hudbou, kterou dělají, mě moc bavila, myslím, že v ní je většina toho, co Laibach znamenají.
no tak mozny to je... ale i tak me to prislo jako otavnej opruz ;-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.