Nekrolog Petera Christophersona

peter christopherson sleazyVe věku pětapadesáti let zemřel před pár dny britský hudebník, režisér a designér Peter Christopherson. Byl členem legendární industriální kapely Throbbing Gristle, se kterou měl také koncem října vystoupit v Praze, v 80. letech Christopherson působil rovněž ve dalších vlivných kapelách Psychic TV a Coil.





Nečekaný odchod manažera industriální revoluce

Tím, jak hudební scéně stárnou první generace rockových hvězd, se logicky častěji dozvídáme o odchodu jednotlivých protagonistů do rockového nebe. V případě Petera Christophersona se jedná o ztrátu, která bolí dvojnásobně. Nejen, že nám vystoupení industriálních zakladatelů Throbbing Gristle uniklo o desítky hodin díky stávce Genesise P-Orridge, ale díky Peterově skonu odešel nenápadný, přesto výrazný hybatel dění, jehož vize na poli hudebním i vizuálním byly revoluční a maximálně inspirativní pro tisíce následovníků.

Peter Martin Christopherson, a.k.a. "Sleazy" se narodil 27. února 1955 v Leedsu a už od jeho mládí bylo jasné, že to dotáhne daleko. V osmnácti letech se stal asistentem grafického studia Hipgnosis, které v 70. letech udávalo tón v tom, jak mají vypadat moderní obaly desek. Zaujal už první zakázkou, která vstoupila do dějin populární hudby. Kdo by si nepamatoval, jak vypadá obal desky "Animals" od Pink Floyd s nafukovacím prasetem nad slavnou elektrárnu v Battersea? Není divu, že se záhy stal spolumajitelem Hipgnosis a zůstal jím až do roku 1983, kdy firma ukončila svou činnost.

Vrátíme se ale do poloviny 70. let. Vedle designu a fotografie totiž Peter Christopherson studoval také počítačové programování a velká záliba v elektronických nástrojích ho záhy spojila s podobným kutilem Chrisem Carterem. Po spojení exentriky z COUM Transmissions došlo ke vzniku industriální legendy Throbbing Gristle. Po jejím rozpadu v roce 1981 bylo Sleazymu stále pouze 26 let a s nadšením se spolu s Genesisem P-Orridgem vrhl do nového projektu - Psychic TV. Po dvou deskách ale došlo k dalšímu uměleckému větvení a Peter spolu s mladým Johnem Balancem založil duo, které, jak jinak, také přepsalo hudební dějiny – Coil. Vedle toho, jen tak mimochodem, Christopherson založil filmovou produkční agenturu, která natočila desítky klipů renomovaným umělcům a skupinám jako jsou Nine Inch Nails, Rage Against The Machine, The The, Marcu Almondovi a dalším.



Coil live in Paris


S Coil byl Peter Christopherson věrozvěstem evropské experimentální elektronické vlny až do smrti Johna Balance před šesti roky. Londýnský resident se poté přestěhoval do thajského Bangkoku, kde položil základ sólového projektu The Threshold HouseBoy's Choir a kooperace s Ivanem Pavlovem jako Soisong. Navíc s bývalými parťáky po letech vzkřísil z mrtvých Throbbing Gristle, kteří úspěšně navázali na přerušenou tvorbu 70. let a 80. let nejen novými alby, ale také koncerty, jejichž výčet se bohužel zastavil pár dnů před plánovanou pražskou zastávkou. Projekt přepracovaného albu "Desertshore" od Nico ani načatá práce zbylé trojice jako X-TG už bohužel nebude dokončena. Peter zemřel v noci 24. listopadu 2010 ve svých 55 letech tiše uprostřed spánku ve svém bangkokském domově.

Peter Christopherson byl chováním nenápadnou, ale tvorbou velmi výraznou persónou, pro kterou byly dosavadní limity a tabu největší inspirací autorské tvorby. Byl kreativní sopkou, která ale svým manažerským talentem dokázala utáhnout nejen vlastní (často velmi výstřední) vize, ale především nezkrotné talenty muzikantů, se kterými tvořil formace, již léta zapsané zlatým písmem do historických análů populární hudby. Sleazy odešel nečekaně z tohoto světa vprostřed kreativní práce na mnoha projektech, které hudební veřejnost dychtivě očekávala.

RIP.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dík za článek, Pavle!
RIP. Asi to bude znit melodramaticky, ale s Peterem umrel industrial.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.