Report z pátečního vystoupení The Peacocks

The peacocks na SedmicceV dnešním reportu sáhneme ještě o den dříve, do pátku 29. října, který odstartoval hallowenový maratón dvojkoncertem domácích rock´n´roll dechařů Queens of Everything a švýcarských napomádovaných hvězdiček The Peacocks. Více čtěte uvnitř.





 

Fotografie: Vojta Florian, www.vojtaflorian.com

Výčet akcí, které si za svůj termín zvolily halloweenový víkend, by vyšel na pěkný počet řádek a vybírat mezi nimi nebylo letos pro žánrové surfaře rozhodně snadné. V sobotu tuto situaci sice značně usnadnili Throbbing Gristle, tím, že se jednoduše rozpadli, ale i s proškrtnutou Archou v seznamu večírků to nebylo s výběrem lehké. Jednou z akcí, která zasadila svojí atraktivitou zásadní zářez do diáře, byl hned dvojitý koncert tria The Peacocks – švýcarských králů řízného rockabilly a do dna vyplýtvaných plechovek pomády.

Organizátoři akce rozťali víkend na páteční warm-up s domácími Queens of Everything a částí setu švýcarských rock´n´rollových importérů a na dvojitou sobotní porci exotiky s pavím headlinerem a přitažlivou premiérou „candy-billy“ školačky Kitty a jejího pánského doprovodu. Jelikož atraktivní, leč místy až zbytečně nasládlou, show Kitty in a Casket mohli někteří pozorovatelé aktuálních jmen, hýbajících středoevropskou psychobilly scénou, zhlédnout již na letošním Wave Gothic Treffen, vítězně z dvoudenní nabídky strahovské Sedmičky vyšel pátek.

 

Kým pár hodin před večerním povyražením zmítaly obavy o přeplnění sálu a případný nedostatek lístků, udělal jen dobře, když se do kultovního undergroundu mezi ošuntělými strahovskými kolejemi vypravil s dostatečným předstihem. Jak je tomu u prostor oblíbené Sedmičky zvykem, už několik zastávek před cílem se do dopravních prostředků slézali a vtěsnávali stylově odění fanoušci, mezi nimiž vynikaly staré známé tváře domácí psychobilly scény. V útrobách klubu se to 30. října ale zdaleka nehemžilo jen jimi – pověst energického tria, sálajícího svižným rock´n´rollem, nalákala nejednoho nevyčesaného zvědavce, otevřeného žánrovým experimentům. 


DSC_3542_800

 

Klasický pohled na natěsnaný sklepní prostor jako vždy nepostrádal vzadu vyčnívající hlavy, které vybojovaly místo na nadsazených mini-tribunách, ani desítky blyštících se lahváčů, tolik typických pro koncerty strahovského útočiště. Vzduch byl solidně obtěžkaný neodmyslitelnými žváry u koutků návštěvníků už kolem osmé, kdy se do strun (a hlavně dechařských klapek) začali opírat tuzemští Queens of Everything. Jeden z mnoha allstar bandů domácího rock´n´rollu, do kterého se seběhli členové kapel jako Flaming Cocks, 2v1 a samozřejmě nepostradatelný přeběhlík psychobilly scény, kontrabasák Rafan, napálil bez dlouhého zdráhání do publika svojí sedmihlavou salvu. Početný ansámbl na jednu stranu naplno čelil nevýhodám stísněného podia, místní zvukové možnosti naopak využil naplno a předvedl skutečně kvalitní kombinaci oprsklého punkrocku a skočných dechů, která nejednou dávala vzpomenout na osvědčené vzory z amerického vydavatelství Hellcat records. Queens of Everything skutečně umně předvedli, jak se dá i v Čechách na moment vycestovat za západním pobřežím Států a skloubit chytlavé Nekromanovské psychobilly, alkoholem podlité fláky ve stylu Floggin Molly a především syrový punkrock mírně líznutý skáčkem, tak jak ho známe od kultovních punkáčů Rancid. Ačkoliv rychlejší kytary a širokou paletu dechů si většina posluchačů automaticky spojí právě s žánrem ska, sedmičlennému ansámblu se z této škatulky dařilo úspěšně vycouvávat hlubokým saxofonem a absencí klišovitých kolísavých rytmů. 

Kapela už před akcí v éteru hlásala, že pro ni 29. říjen bude mejdanem roku a za návštěvnickou základnu nelze než spokojeně odkývat, že udělali maximum pro to, aby byl páteční večer tím samým i pro její fanoušky.

dsc_3404-queens_of_everything_800

 

Na to, abychom to samé stoprocentně upřímně zahlásili také na účet pavích headlinerů ale jejich páteční vystoupení ne zcela stačilo. Po poměrně krátké pauze, kdy se tak početnému gangu tuzemských kapelníků podařilo vyklidit podium, přebrali štafetu švýcarští přeborníci a svojí dráhu nastartovali pořádně svižně. I když se naprostá většina přítomných musela spokojit pouze s obrazem tří napomádovaných účesů, rozhazujících kolem kapky potu, vpředu namáčknuté dámy si musely naplno užívat chvíle blaženého rock´n´rolového nebe.


dsc_3532-the_peacocks_800

 

Po hudební stránce se ale dobře rozjetá roadshow neobešla bez občasného brždění. Ne snad, že by trojka Hasu, Simon a Jürg za dvacet let hraní nedisponovala dostatečným instrumentálním umem, ale v kontrastu s plně nabušeným zvukem Queens of Everything a vymazlenými nahrávkami na nějaké to prázdnější místo ve skladbách došlo. Dohromady ale nešlo o nic, co by bohatá fanouškovská platforma nepřenesla přes srdce a uši. Kdo vydržel až do konce a nebál se prolomit jazykové bariéry (které mimochodem během vystoupení přinesly několik úsměvných hlášek frontmana Hasy ve stylu: “Vy asi vůbec nemáte tušení co říkam, co?”), mohl si ze Sedmičky odnést i momentku po boku všech pavíich fešáků.

 

DSC_3596_800

 

Kompletní fotoreport z dílny Vojty Floriana najdete na webu: http://fotoreporty.rhizopus.net/2010-10-29_the_peacocks/

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.