Chrysalide: Než byste utíkali z tohoto světa, změňte ho!

Ponor do světa francouzských elektronických revolucionářů. This interview is also available in English.
 

FOR ENGLISH CLICK HERE.

SANCTUARY.CZ: SPOUSTA KAPEL ŘÍKÁ, ŽE JEJICH TVORBU (POCHOPITELNĚ) INSPIROVALY JINÉ SKUPINY, ALE VY MEZI NEJSILNĚJŠÍ VLIVY NA SVOU TVORBU CITUJETE FILOSOFII A LITERATURU. KTEŘÍ FILOSOFOVÉ A LITERÁTI TO JSOU PŘEDEVŠÍM?

Syco:
Voltaire, Nietzsche, P. K. Dick a spousta dalších. Teď se posledních pár týdnů nořím do Shakespeara a Moliera. Radši vyzývám lidi, aby sami dobývali velikou moudrost, než aby následovali „vůdce“. Slova jsou mnohem zajímavější než spisovatelé.

Arco: Hermann Hesse, Mark Z. Danielewski, Jack London, Walt Whitman, Ray Bradbury, Hakim Bey, Nietzsche, Noam Chomsky… Myslím, že je důležité mít hodně různých zdrojů inspirace, aby sis mohl vybudovat vlastní názor

SANCTUARY.CZ: VAŠE SKLADBA „ALL DEMONS“ JE CELÁ O TOM, KDYŽ PARTY SKONČÍ A TY SE MUSÍŠ VRÁTIT ZPÁTKY K VŠEDNÍMU KAŽDODENNÍMU ŽIVOTU. JAKÁ TEDY BYLA NEJVĚTŠÍ PARTY VAŠEHO ŽIVOTA A KOLIK SI TOHO Z NÍ PAMATUJETE?

Syco:
To je až příliš těžká otázka. Bylo to strašně moc mejdanů a hromada z nich byla super. A už rozhodně nepaříme tolik, jako když jsme byli mladší. Nestyď se a užij si ten okamžik – to jsou jediná pravidla skvělé party.

Arco: Těch bylo! To je jedna z nejlepších částí naší práce – potkáváme na cestách tolik skvělých lidí. Dává nám to hromadu energie. Bohužel si ale nemůžu pamatovat všechno.

Chrysalide



SANCTUARY.CZ: V NĚKTERÝCH OHLEDECH JE VASE HUDBA VELMI POLITICKÁ. JAK TEDY VIDÍTE SOUČASNOU SITUACI? MYSLÍTE, ŽE EU JE NA POKRAJI KOLAPSU, JAK SE NĚKTEŘÍ LIDÉ DOMNÍVAJÍ?

Syco:
Dali jsme klíče od auta slepému řidiči, co jiného bychom tedy měli čekat? Nejsem pesimistický, ani optimistický, jen dramatický. Žádná válka nemůže spasit svět, jen vzdělání a vědění ano.

Arco: Nemyslím si, že svět umírá. Myslím, že se hluboce mění. A že my všichni toho musíme být součástí. Každičká věc, kterou děláme, ho každý den mění. A nemám pocit, že je to jenom v EU, děje se to po celém světě. Hluboko uvnitř těchhle sraček je jistá naděje. Je to jako by lidi zvolna přebírali moc zpět.

SANCTUARY.CZ: JAKÝ JE PODLE VÁS DŮVOD, ŽE JE VAŠE HUDBA MNOHEM LÉPE PŘIJÍMÁNA V ČESKÉ REPUBLICE NEŽ VE VAŠÍ RODNÉ FRANCII?

Syco:
Francie není “zemí hudby”. Naše kultura je více založena na knihách než na nezávislém hudebním hnutí. A zadruhé, Francie je země, kde lidi milují parties, kluby a hospody. Naši známější umělci jsou DJs nebo producenti electra. Ale ve skutečnosti máme pár fanoušků i ve Francii :).

Arco: Možná je v České republice vic “vhodných” klubů. A možná je vaše vláda tolerantnější ke svým mladistvým. Zdá se, že je to místo, kde se můžete vyjádřit.

SANCTUARY.CZ: JE PRO VÁS ANGLIČTINA JAZYK, KTERÝ JE MUZIKÁLNĚJŠÍ A SNÁZE OPRACOVATELNÝ NEŽ FRANCOUZŠTINA? NEBO PROČ MYSLÍTE, ŽE SE TENHLE JAZYK HODÍ K INDUSTRIALU VÍC NEŽ TEN FRANCOUZSKÝ?

Syco:
Myslím, že francouzština je jako folková kytara a angličtina jako kytara elektrická. Tyhle dva jazyky svým zvukem vyjadřují jiné pocity. A my většinou používáme angličtinu, protože to je mezinárodní jazyk.

Arco: Jedním z našich hlavních cílů je být otevřený a srozumitelný. Angličtina se mi zdá vhodnější z hlediska určité mezinárodní viditelnosti. A upřímně, učil jsem se hudbu s anglickými texty. Rozhodně to zní víc „yeah“.

Chrysalide



SANCTUARY.CZ: ARCO, TY DOMA NEMÁŠ TELEVIZI. PROČ SES ROZHODL, ŽE TUHLE CELKEM BĚŽNOU VÝBAVU OBÝVACÍCH POKOJŮ MÍT NEBUDEŠ?

Arco:
Protože si myslím, že je to skutečná ztráta času. Velmi stresující krabice plná manipulativních záměrů. Nejlepší zbraň na kontrolu lidí, která kdy byla vyrobená. Slyšel jsem tolik lidí, kteří si stěžují na programy v televizi a řešení je přitom velmi jednoduché: prostě je vyhoďte. Lidi si potřebují spolu víc povídat. Jděte na film do kina. Z hlediska pozornosti je to lepší. A taky se nepřesytíte. A nejspíš si ten film budete i pamatovat.

SANCTUARY.CZ: HODNĚ HRAJETE V PRAZE, O KTERÉ SE ŘÍKÁ, ŽE JE KORUNNÍM KLENOTEM EVROPY, S ČÍMŽ Z CELÉHO SRDCE SOUHLASÍM. JAK VY OSOBNĚ VNÍMÁTE SRDCE A DUŠI PRAHY POTÉ, CO UŽ JSTE TU PÁRKRÁT BYLI?

Syco:
Praha, stejně jako dříve Berlín, je jaksi svobodným městem. Je plná volnosti a kultury. A ve srovnání s Paříží nebo Londýnem je pořád levná. Možná proto, že Praha víc než ta města, která jsme zmínil, zná cenu této svobody.

Arco: Duše Prahy? Čerstvý půllitr v kuřáckém baru narvaném dobrou undergroundovou muzikou.

SANCTUARY.CZ: SVÉ KONCERTY POPISUJETE JAKO INTENZIVNÍ, ŠPINAVÉ, NEBEZPEČNÉ, NÁSILNÉ, ANIMÁLNÍ A ROMANTICKÉ. JAK NACHÁZÍTE ROMANTIKU V NEBEZPEČÍ A NÁSILÍ?

Syco:
Zajímavá otázka. Myslíš, že v lásce není žádné násilí? Já si právě myslím, že je ho tam spousta. Abychom na pódiu ukázali svůj hněv a vztek, musíme otevřít svou citlivost. Podle mě je to primární způsob toho, jak být romantický.

Arco: Rozhodně. Láska a válka jsou dvě různé strany stejné mince. Ale může to být nebezpečné. Nikdy nevíš, co se může stát.


Chrysalide – Anger is a show



SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME MLUVILI O TÉ LITERATUŘE – ASI KAŽDÝ Z NÁS MÁ OBLÍBENÉ NĚJAKÉ CITÁTY, KE KTERÝM SE VE SVÉM ŽIVOTĚ VZTAHUJE. JAKÝ JE PRO VÁS TEN NEJINSPIRATIVNĚJŠÍ, KTERÝ JSTE KDY SLYŠELI A KTERÝ VÁS POSILUJE DOTEĎ

Syco:
Už od svých šesti let si velmi často pročítám Kiplingovu báseň „Když“. Prostě si ji přečtěte..

Arco: U mne je to stejné. Tahle báseň byla v našem pokoji, když jsme byli děti. Je o vyrůstání v protikladech. Přijetí konfliktu. A také přizpůsobení se, aniž bys zapomněl, kdo jsi. Momentálně je mým nejoblíbenějším citátem: „Teď přežij, plač později.“

SANCTUARY.CZ: VAŠE HUDBA JE NEPŘEPLÁCANÁ, A ANIŽ BYSTE TO PŘEHNALI, DOKÁŽETE DO SVÝCH SKLADEB DOSTAT SKUTEČNÝ SMYSL A EMOCE. PROČ JSTE SE ROZHODLI PRO TENHLE MINIMALISTICKÝ PŘÍSTUP NECHAT HUDBU SYROVOU A TAK SILNOU, JAK JE, ZATÍMCO SPOUSTA KAPEL POUŽÍVÁ HROMADU EFEKTŮ A DALŠÍCH UDĚLÁTEK? ZVLÁŠŤ V TOM INDUSTRIÁLNÍM ŽÁNRU...

Syco:
Tohle naše nové album je zvláštní. Je to důležitý krok v životě kapely. Potřebovali jsme ho do naší diskografie. Chtěli jsme se ukázat a šířit své poselství bez jakékoliv umělosti. Myslím, že nuance je jedním z klíčů k emoci.

Arco: Věříme, že dokážeme vyjádřit něco velmi silného s velmi jednoduchými prvky. Nechci se schovávat nebo ospravedlňovat nějakými nepodstatnými detaily. Dnes si myslím, že je skutečná výzva dělat prostě to, co je to hlavní. Svět je momentálně příliš komplikovaný. Nepotřebujeme být záhadní.

SANCTUARY.CZ: POKUD BYCHOM SE CHTĚLI Z TOHO SYSTÉMU NA CHVÍLI ODPOJIT A PŘESTAT SE POŘÁD ZA NĚČÍM HNÁT, JAK BYCHOM TO PODLE VÁS MĚLI UDĚLAT?

Syco:
Radši než byste z tohoto světa utíkali, změňte ho. Každý čin mění všechno.

Arco: Žijeme ve světě plném jedů. Většina z nás je závislá na spoustě věcí. Telefon, TV, auta, informace, nezdravé jídlo, prachy… Co říct drogově závislému? Potřebuješ pomoc? Jsi šťastný? Možná zkus trochu jinou perspektivu. Občas se trochu nudit je dobré k tomu, aby se Tvoje mysl zrekonstruovala. Prostě vyzkoušej meditaci, choď nebo běhej a snaž se vidět svět z jiného pohledu. A starej se i o ostatní, jsme v tom všichni spolu. Pro tuhle hru potřebujeme každičký dílek domina.


Chrysalide – Substance Over Style


SANCTUARY.CZ: ŘÍKALI JSTE, ŽE „PERSONAL REVOLUTION“ BYLA NEKONEČNÁ CESTA, ALE VŠECHNO V ŽIVOTĚ NAKONEC PŘECI JEN DOJDE SVÉHO KONCE. TAKŽE SKONČILA TAHLE CESTA, NEBO SE VYVINULA?

Syco: Řekl bych, že smrt je jediný konec cesty osobní revoluce…

Arco: A je jedno, jak pomalu jdeš, dokud se nezastavíš.

SANCTUARY.CZ: HEZKÁ MYŠLENKA NA ZÁVĚR. JE JEŠTĚ NĚCO, CO BYSTE CHTĚLI VZKÁZAT?

Díky a lásku všem lidem, kteří nás každý den podporují!

Chrysalide

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.