Rozhovor s The House of Usher

...ještě jedno ohlédnutí za XI. Gothic Party Brno v podobě rozhovoru s charismatickým zpěvákem Jörgem a celou kapelou The House of Usher...








 


Připravil: Nephilim

Cz Sanctuary: Ahoj, vítejte v České republice. Jste tu poprvé?

Jörg: Ahoj, díky. Já už jsem v ČR byl, v pětadevadesátém roce v Praze, ale soukromě, na dovolené. Ale ještě jsme tu nevystupovali, dnešní koncert je prvním u vás.

Cz Sanctuary: Máš nějaké informace o české gotické scéně?

Jörg: Bohužel vůbec ne. Když jsem tu byl na dovolené, navštívil jsem jen klub Bunkr v Praze, ale to už je dlouho. Ale jsem ohromně překvapený, kolik lidí dnes přišlo. U nás v Německu je hodně těžké přimět lidi, aby se přišli na koncert podívat, protože nabídka akcí je obrovská. Je jen několik málo skupin, na které chodí pořád hodně lidí - ASP, Covenant...prostě víc electro.

Cz Sanctuary: Můžeš mi teď představit kapelu?

Jörg: Vedle mě sedí Georg (Berger), náš kytarista. Tady je Axel (Burgard) který hraje na bicí, Martin (Krötz) - kytara a já (Jörg Kleudgen) zpívám. Basák Ralf (Dunkel) tu teď není.

Cz Sanctuary: Na dnešní koncert jste přijeli rovnou ze studia, kde pracujete na nové desce. Jak to probíhá a kdy můžeme novou desku čekat?

Jörg: Pokud všechno půjde podle plánu, tak deska vyjde v únoru. Pracujeme na ní dost nestandardně, protože od sebe bydlíme dost daleko, až 300 km. Potkáváme se tak jednou měsíčně na zkoušky, vždycky na celý víkend od rána do večera, kde zkoušíme nové skladby. Nápady si většinou posíláme přes e-mail. Pak jdeme s Axelem do studia, kde nahrajeme bicí základy. Ty potom pošleme Georgovi, který nahraje svoje party. Tak to jde dál a dál. Všechno ve vlastní produkci, závěrečný mix děláme u mě doma na laptopu. Velmi nezávislé, že? (smích)

Cz Sanctuary: Nová deska se bude jmenovat "Angst"...?

Jörg: Asi ano, líbí se nám, že slovo má význam v němčině i angličtině. Ale uvažovali jsme i o jiných názvech...sakra jak jsme to jen plánovali...."Existenz Angst".

 

 

 


Cz Sanctuary: Kde jste tentokrát čerpali námět pro desku?

Jörg: Jó, tak to bylo tentokrát opravdu těžký. U poslední desky Radio Cornwall jsme odjeli do Cornwallu (jihozápad Anglie - pozn.aut), kde jsme čerpali inspiraci. Myslím si, že tentokrát jsme hledali spíš u sebe, ve svých nitrech. Takže se na desce promítnou naše osobní problémy, spíš se jedná o soubor skladeb na různá témata, každá skladba je většinou dílem jednoho z nás. U desky Radio Cornwall to bylo jinak, ta byla uzavřeným celkem, písně byly kolektivní prací. U nové desky to tak není, třeba skladbu "Move Over Kate" napsal Martin úplně sám. No, ono je to trochu složitější - Martin už ji napsal dávno, ale ze skupiny v roce 2001 odešel...
Martin: Ne, to bylo 2002...
Jörg:  ...ok, v roce 2002 a přišlo nám divné pak tuhle skladbu hrát...
Martin: Ne, bylo to 2003 (smích)...
Jörg: : ...dobře, 2003 (smích). Tenkrát Martin a Dominic (Daub, bývalý kytarista THOU - pozn.aut), odešli založit svůj projekt, takže jsme tu skladbu přestali zkoušet. No a když se Martin do kapely vrátil, oprášili jsme ji a objeví se na nové desce. Prostě každá skladba na novém albu má svůj malý příběh, každá má svou náladu, vystupuje sama za sebe. Ale i když je každá skladba jiná, chceme jim dát stejnou zvukovou pečeť, jako to dělali na svých albech třeba The Mission. Prostě bychom chtěli, až lidi uslyší jednu skladbu z alba, řeknou si "Jasně, tohle je Angst od The House of Usher".


Cz Sanctuary: Jaký máš pohled na coververze? Hrajete jich vcelku dost...

Jörg: ...a vcelku neradi...

Cz Sanctuary: ...ale i tak jich máte v repertoáru dost, ať už na deskách, nebo je hrajete živě. Třeba The Sisters of Mercy, Pink Floyd...

Jörg: ...jo, předělat Pink Floyd byla zábava...

Cz Sanctuary: ...a na nové desce bude nějaká předělávka?

Jörg: Ne, nebude. Na řadovky předělávky nedáváme.
Martin: Coververze děláme vlastně jen jako takový bonus. Chceme našim posluchačům ukázat, jaká muzika se nám líbí, co považujeme za dobré, ale předkládáme jim to v naší vlastní podobě.

Cz Sanctuary: Plánujete také vydání vašeho prvního DVD...

Jörg: Nojo, Necrologio...

Cz Sanctuary: Kdy ho můžeme čekat?

Jörg: No, zatím to vypadá na srpen 2009. Máme na něj připraveno hodně videomateriálu, třeba živák z roku 1992. Ale je to v dost špatným stavu, čeká nás s tím ještě hodně práce to upravit do koukatelné podoby. Až doděláme desku, hned se do toho pustíme. A společně s tím chceme ještě vydat knížku, kde budou krátké povídky. To už jsme udělali jednou, při vydání alba Cosmogenesis. Ale je to určené spíš pro německý trh, knížka bude v němčině.

 

 

 

 

 

The House of Usher - The Floor She Walked Upon (live at XI. GpB)

 


Cz Sanctuary: Koncertujete poměrně zřídka. Je to záměr, nebo je to kvůli tomu, že bydlíte tak daleko od sebe?

Jörg: Ano, je to hlavně kvůli tomu...

Cz Sanctuary: ...a plánujete nějaké koncertní turné na podporu nové desky?

Georg: No, veškerý volný čas nám teď zabírá příprava desky. Měli jsme na výběr : Buď nazkoušet repertoár a koncertovat, nebo připravovat novou desku, obojí bohužel z časových důvodů nebylo možné. Rozhodli jsme se pro desku a proto jsme letos prakticky nekoncertovali. Ale příští rok pravděpodobně budeme víc vidět. Ale jestli to bude turné...Víš, my bychom mohli udělat turné, ale jak už jsme řekli - bydlíme dost daleko od sebe. Navíc příprava turné zabere dost času a každý z nás normálně chodí do práce, není jednoduché to skloubit.
Ralf (který mezitím dorazil): Taky jde o to, že s pořadateli koncertů to často není jednoduché. Když nevystupujeme, tak se nás všichni ptají na koncerty. Ale když přijdeme s tím, že uděláme turné, většinou pak dostáváme odpovědi "No já nevím, uvidíme...". Pak se turné dost špatně plánuje. Podle mě je to hlavně kvůli tomu, že dneska jsou populární spíš elektro kapely a muzika, kterou hrajeme my, není teď moc v módě.
Martin: Když jsme vloni vyjeli na turné, měli jsme čas a chuť udělat o čtyři, pět koncertů víc. Ale s pořadateli jsme se prostě neshodli na termínech a podmínkách. Příští rok pravděpodobně uděláme to, že zahrajeme jen tam, kde nás skutečně chtějí a budou rádi - třeba na Whitby Gothic Weekend v Anglii, na Wave Gotik Treffen a některých dalších akcích v Německu.


Cz Sanctuary: Patříte mezi nejdéle působící kapely tohoto žánru v Německu. Podobně dlouho funguje kapela Garden of Delight, která u nás nedávno koncertovala, ale ti ohlásili za pár dní definitivní ukončení činnosti. Jak vidíte budoucnost The House of Usher?

Jörg: Je pravda, že se toho za ty roky dost změnilo. Třeba Georg viděl Sisters naživo v roce 1985...
Georg: ...1983...
Jörg: ...vidíš, 1983... hm...ale Joy Division tuším nikdo z nás naživo nezažil (smích). Ale vážně : Kapely tohohle typu buď dávno neexistují, nebo znějí jinak.
Martin: Momentálně neznám kapelu, která by zněla podobně jako The House of Usher. Přitom dřív to bylo vcelku obvyklé, kapely okoukávaly jedna od druhé, snažily se o podobný výraz. Je tu pár starých kapel, ale většina z nich přijala moderní hudební postupy. My ne, zůstali jsme u svého zvuku snad jako jediní a baví nás to. Myslím si, že The House of Usher mají potenciál fungovat dalších...deset let. Nedávno jsme se o tom bavili s Jörgem, jestli do naší muziky vnést nějaké moderní prvky, ale shodli jsme se na tom, že ne.
Jörg: Myslím si, že by se z naší hudby něco vytratilo a chybělo by nám to tam.


Cz Sanctuary: Co byste závěrem rádi vzkázali fanouškům v ČR?

Jörg: Myslíš, co bychom jim chtěli popřát ? Člověče, co bychom jim tak...(zamyslí se)
Georg: Víš, mně se třeba hrozně líbí, kolik sem přišlo takových těch typických zástupců gothic scény. A připadá mi, že česká scéna je vcelku silná...


Cz Sanctuary: ...no, zas tak skvělý to není...

Georg: ...ne, věř mi, že ano. Když třeba půjdu na nějakou akci třeba v Kolíně nad Rýnem nebo kdekoliv jinde v Německu, tak na nich vidíš hlavně fanoušky electro kapel a většinou u nich vidíš fixaci na takovou tu cybergoth image. Připadá mi, že životním stylem a stylem oblékání to má víc společného s tekno scénou, než s tou původní gotickou. Lidi na scéně u nás se dneska zajímají o jiné věci, než o které jsme se zajímali my. My jsme četli gotickou literaturu, žili jsme jiným životním stylem, cítili jsme to jinak. Ale lidi v Německu teď řeší v prvé řadě oblečení, co si vezmou na party. Víc se o ten styl nezajímají, přes týden žijou normálně.
Jörg: Zdá se mi, že česká scéna se drží té původní gothic filosofie, lidé tu třeba s oblečením ještě dost improvizují. U nás už si dneska můžeš koupit v podstatě cokoliv, co chceš - jakékoliv oblečení, boty, šperky, toho všeho je u nás dostatek. Ale tím se to stalo taky dost nudné, všichni vypadají stejně, vytrácí se individualita. A tady to tak není a já vám přeju, aby to tak ještě dlouho zůstalo.


Cz Sanctuary: Díky za rozhovor a hodně štěstí!

**Jörg:** *Taky díky a věřím, že se v Čechách nevidíme naposledy!*

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

fajn rozhovor. Ta písnička zní hodně příjemně ...
Pekny rozhovor a do toho posledniho tematu se vice nez trefili =]] pokrok nezastavis, ale jsem rada, ze u nas jsou jeste ty pilire, co pamatujou doby pred jeho prichodem =]

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.