Burleska

Náš článek o hudebním žánru Dark Cabaret inspiroval modelku Lady Mousellycu k sepsání samostatného článku o burlesce...

 

Autor: Lady Mousellyca
Zdroj: Wikipedie, internet, Art of the Teese

Co vlastně je pojem burleska, který je v poslední době tak často spojován s modelkou Ditou Von Teese? Odpovědi jsou hned dvě: Takže zaprvé je burleska literární, literárně-dramatický nebo hudebně-dramatický žánr zobrazující komické a fraškovité příběhy se záměrem něco zlehčit nebo někoho zesměšnit. Protože k dosažení tohoto cíle se její autoři mnohdy neštítí ani pokleslých prostředků, má burleska uměleckou cenu jen tehdy, pokud je spojena s nadsázkou, ironií, parodií a satirou. Postupy burlesky jsou známy již z antické komedie a literatury (Aristofanés, Lúkianos), rozvíjely se v italské a francouzské komedii (Carlo Goldoni, Molière) a uplatnily se v opeře i v operetě (Jacques Offenbach). Toto nám říká Wikipedie.

Nás ale bude zajímat mnohem víc druhé vysvětlení, které jsem nalezla v knize Art of the Teese, kterou napsala právě již zmiňovaná Dita Von Teese. Dita samozřejmě uznává a zmiňuje i první vysvětlení a dodává, že slovo burleska je od italského burlare; smát se. Ale Ditina burleska má kořeny v Americe, a je všeobecně známá jako striptýz. Přesněji; s burleskou začali bratři z rodiny Minsky; Abe, Billy, Herbert a Morton, kteří si roku 1912 zařídili vlastní burleskní show a síť divadel v New Yorku. Na ní chodili převážně chudí přistěhovalci, protože byla levnější než jiná divadelní představení. Jenže ti nedokázali ocenit čistou burlesku, a tak Billy a Abe vymysleli, že děvčatům vybudují molo, aby měli bližší kontakt s publikem. Také změnili název show na "Burleska jak jí máte rádi - Aneb žádná rodinná show" (Burlesque As You Like It - Not a Family Show).

Roku 1935 se proti burlesce začala zvedat vlna nevole, ale Minskyho licence byla v tu dobu ještě nedotknutelná. Vše prasklo až roku 1937, kdy striptérka v Minskyho divadle New Gotham vystoupila bez tang. Všechna divadla, která měla co do činění s burleskou, byla uzavřena a samotné slovo burleska bylo zakázáno.

Dnes již nenajdete v divadlech či klubech burlesku, nýbrž neo-burlesku. Ta na sebe bere mnoho podob, ale vždy je tam něco z původního žánru (např. striptýz, nákladné kostýmy, kabaretní témata či vulgární humor). Zastánci neo-burlesky se scházejí na různých akcích po celém světě, třeba na Vancouver International Burlesque Festival, Miss Exotic World Pageant, New York Burlesque Festival, Tease-O-Rama atd. Burleska má také vlastní muzeum, které můžete najít v Las Vegas. Jsou v něm všechny možné atrefakty týkající se slavných burleskních osobností.

Kdo ale byla první velká hvězda na burleskním nebi? Přeci Gypsy Rose Lee. Gypsy byla známá tím, že utrácela skutečně velké částky za svoje kostýmy. Což svědčí o tom, že Gypsy nebyla jen tak nějaká holka od vedle, vytvářela sny, byla nedotknutelná. V tom bylo její kouzlo.

Další důležitou hvězdou byla Sally Rand. Nejdříve působila jako herečka v němých filmech, ale jakmile se začaly točit mluvené filmy, přišla pro drobnou vadu řeči o práci, a tak se dala na dráhu tanečnice. Proslavila se hlavně tancem s velkými vějíři z pštrosího peří; oblečena v řeckém oděvu.

Sally Rand

 

 

Za zmínku stojí ještě Bettie Page, která sice nikdy neměla vlastní burleskní show, ale pózovala pro fotky podobného stylu. Je známá spíše jako pin-up (tj. většinou usmívající se dívka na pohlednicích z padesátých let). Vyhrála dokonce celosvětovou soutěž Miss Pinup a byla na obálce magazínu Playboy.


Bettie Page

 

Poslední královnou burlesky (spíše neo-burlesky) je Dita Von Teese, která je velmi úspěšná modelka i fotomodelka, má své vlastní show po celém světě (na která má autorská práva, takže pokud se budete chtít svůdně umýt v obrovské sklence Martini, tak se jí nejdřív zeptejte) a proslula i sňatkem a následným rozvodem (po pouhém roce) s rockovou hvězdou Marilynem Mansonem.

 

Dita Von Teese

 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

pekny clanek zase neco trochu jineho ale zajimaveho ;-)
Burlesko, ma lasko....
Super Ančo! :-) Je uzasny, ze se ta tradice porad drzi, i kdyz zazit to pred tim stoletim, to muselo bejt neco :-D A jeste jedna nemravna poznamka: Takze odsud pochazi fenomen "tanga"! Ja myslel, ze to zacalo s beckovymi scifi ze zacatku 80.let :D:D
Heh, Pezant je nejakej vsimavej xD xD. Ale ano, to je vazne uzasne ze to takhle prezilo gnerace...a nevim jestli prijde zajimave jenom me, ze v tom Dita von Teese videu se v publiku ozyvaji nadsene ohlasy od samych devcat o.O x]] :P... Tak jak na to koukam, nejen ze burleska okouzlila jak nase dedecky a jejich dnesni vnuky...ale to same asi nekdo zopakuje jeste par desitek let...tentokrat babicek nevyjimaje :P! Jinak zdravicko CZS Anit x]]]]]
[4] CzS zdravi Anitku ;-) :-D
Nemam ráda burelesku a to babičkovské oblečení, co má navodit tu "stylovou" atmosféru. To mi přijde strašně odporný, takový ty spoďáry do pasu.
Díky všem, co se jim to líbilo.<br />To Tarake: Noo kdybys četla pořádně, tak v burlesce se žádný spoďáry do pasu nekonají, naopak nosily tanga nebo normální nařasený kalhotky;-)
Joooo, spodary teda taky zrovna nemusim :-D ....nic proti Vintage, ale nektery veci se z dnesniho pohledu opravdu tezko rozdychavaji :D .....ale burleska rulezz..fakt je to velmi poucny clanek :D
Mě se to nelíbí jako celek. Já jsem na cyber věci, ne na vintage.
Když jsem teď viděla ty videa, tak už vim co se mi na tom nelíbí. Je to málo extrémní a zvrhlý. To je to, proč se mi to nikdy nebude líbit.
Tarake: Tak to uz je duvod, kteremu ja dokazu rozumnet :-D ...kdyby to bylo v mezich subkultury, postoval bych tu recenzi treba na posledni Troma pocin Night of the Chicken Dead, ale to uz by svou zvrhlosti bylo neomluvitelny :-D .......no, ale zpet k tematu: nemam co bych dodal,hehe
Třeba ani ta doprovodná hudba mi nic neříká. Ale burelesku asi jen tak nikdo neomladí (co do oblečení i hudby), ona je celá taková vintage.
No vždyt o to jde! aby přinesla závan té staré doby. To je jako kdybys chtěla zestaršit cyber styl :D
Zestaršit je dobrý slovo :D:D ....ale to je fakt no, ono je to na tom zalozeny, o nicem jinym to vlastn neni :-) Kdyby se tomu vzalo to "retro" tak je to normalni tancovani u tyce nekde na hranicich Nemecka :D
Paesant: Tys asi neviděl ty bordely u hranic, viď? :-) Já jen že tam fakt nikoho, kdo by uměl u tyče, nemaj. Spíš patnáctky ve spoďárech. Ale to jsem odbočila ;-) Ale vytvořit cyber burelesku by stálo za to, ne?
mě osobně se to hodně líbí, je to zábavné<br />Tarake: cyber burleska? to jako třeba robot v retro erotickém oblečku? :-D
Ne já bych ty oblečky oživila. Když ponecháš stejný střih, ale použiješ nějaké modernejší materiály, a hudbu by to chtělo taky zmodernizovat. Za experiment by to stálo :-)
No já bych na takovou show rozhodně přišel 8-) :-D
No to já taky:-) ...růžový úparaple musím mít!!
Moc dobrej článek, přímo výbornej... Burleska, groteska, kabaret to já všechno rád :-)
Tarake: Poslys, ty se nejak vyznas :D ...ja to znam jen z tech TV filmu natacenejch v pohranici...v realu znam jen trpasliky..ale parkrat jsem u nas na poklesle periferii mesta zazil ukrajinky u tyce a rozhodne tak pekny oblecky jako pani Dita von Strip-Teese nemely :D:D
Paesant: Z Teplic do naší krásné vísky se jezdí běžně přes Dubí. A můžu říct, že teď už tam poamlu neni skoro žádnej bordel, protože se jim do kšeftů serou městský policajti. Je to jen dobře, lidi se tam začínaj pomalu vracet k normálnímu životu po více než skoro 20 letech... jinak pořád nevim co je hezký na saténovejch spoďárech ke krku a ošubanym ptákovi na zádech ;-)
[12] Ta doprovodná hudba se nazývá jazz...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.