Recenze na desky Expretus a Dandelion Wine

...asi bychom si měli představit zahraniční interprety, kteří zahrají na Nosferatu Night, že? ;) ...

Zdroj, autor: Pavel Zelinka, dohladil Ezechiel

**Dandelion Wine - In Inexact Science**

Zdá se vám, že pojmy "Austrálie" a "Gotika" k sobě moc nepasují? Určitě nejste sami, tak se tomuto předsudku podívejme na zoubek. Dnes si posvítíme na australskou dvojici "Dandelion Wine", která se poprvé představí v Praze na festivalu "Nosferatu Night" a jistojistě zahraje také nové písně z aktuální desky "In Inexact Science".

Dandelion Wine - In Inexact Science
10 skladeb, 58:20, Ars Musica Diffundere/Black Rain (www.ars-musica-diffundere.de, www.blackrain.de)

Úsměvná představa hluboce zamyšleného Jamese Cooka, preludujícího na břehu Tasmánie barokní melodie na mandolínu, mi naskakuje téměř ihned po spuštění druhého oficiálního alba australských "Dandelion Wine". Protinožci Naomi Henderson a Nicholas Albanis začali tvořit hudbu již před více než deseti lety, ale teprve poslední pětiletka jim dala možnost více proniknout do povědomí posluchačů.

První EP "Light Streaming Down" spatřilo světlo světa před pěti roky, a bylo následováno až loni počinem "In Inexact Science" s úctyhodnou délkou téměř 60 minut. Sudičky "Cocteau Twins", "Dead Can Dance", "Cranes" nebo "Black Tape For A Blue Girl" se dají mezi notami vystopovat poměrně jednoduše. Vzdušná rocková (ale i elektronická) přediva mají jemnou a potemnělou strukturu, jejíž možnou tuctovost narušují především vpády historických nástrojů a nenápadných prvků world music. Všemožné perkuse a chrastítka, housle hostujících muzikantů, flétny, ale také mandolína a přenosný cimbál jsou nástroje posunující skladby této dvojice do žánrových meziprostor a fungují také jako cestovní prostředek v čase. Ze středověkých krčem se dostáváme do novodobých klubů a zpět. A aby toho nebylo málo, poslední třetina desky opustí území rytmů definitivně a vrhá se s otevřenou náručí do tenat ambientu.

"In Inexact Science" je velice svérázná deska. Asi i proto vyšla na sublabelu firmy Black Rain "Ars Musica Diffundere", který se na podobné výlety na hranice darkwave hudby s chutí vydává. Zbývá si jen domýšlet, jakou tvář nám asi Naomi a Nicholas nastaví na svých prvních českých zastávkách - 20.4. v pražském Exitu na Nosferatu Night (vstup zdarma!!!) a 22.4. v klubu Orion v Táboře. Jedno je však jisté - tak bizardní hudební spojení, jaké nám přesvědčivě odhalují "Dandelion Wine" na loňské desce, si v Čechách každý den vychutnat prostě nemůžeme.

80%

Navštivte:
www.dandelionwine.com.au
Poslechněte si:
www.myspace.com/aninexactscience

Dandelion Wine - Stable



**Expretus - Borderline Red**

Už brzy se v Čechách znovu představí německá darkwave úderka "Expretus" - tentokráte v rámci Nosferatu Night v klubu Exit-Chmelnice. To, v kombinaci s vydáním nového alba "Borderline Red" na konci minulého roku, je už pádný důvod, proč si jejich tvorbu právě teď připomenout.

Expretus - Borderline Red
10 skladeb, 48:53, Brachial Pop (www.brachialpop.de)

Co do vzdálenosti je to k německým sousedům do Drážďan a Lipska blíže než by příslovečným kamenem dohodil, hudebně nás však bohužel dělí hluboký, takřka oceánský příkop. Zatímco Sasko hostí ve své metropoli každoročně jedno z největších darkwave dostaveníček na světě "Wave Gotik Trefen", u nás se temně laděná hudba s gotickými prvky krčí v zaprášeném koutku opuštěného domu. Jednou z mála jarních akcí, kde bude sofistikovaná temnota k zastižení, je "Nosferatu Night", která proběhne 20. dubna v pražském Exitu (vstup zdarma!!). Největší hvězdou zde budou právě lipští "Expretus", jejichž hudba nikdy nebyla tak rockově úderná jako na loni vydané novince. První dvě alba ("Gezeitenrausch" a "Spieglsaal") byla spíše elektronickou výpravnou koláží s klasicistními vzory, které dnes najdeme v bočním projektu charismatického zpěváka Andre "Alabaster" Flecka "Scatology". Příklon k přímější, písničkovější poloze můžeme najít už na předposlední desce "Electro.Technic" z roku 2002. Nová deska "Borderline Red" přichází po čtyřleté pauze s ještě zašlapanějším "Expretus" soundem.

Mám rád desky, které vznikají "na dlouhé trati" - většinou u nich nehrozí syndrom "horkou jehlou spíchnuté rychlokvašky na jedno brdo", což potvrzuje i toto album. Najdeme zde jak rockovější kousky ("Sonny Boy", "Drown") připomínající staré dobré "The Fair Sex" (nebo naopak nové "Alvaréz Peréz"), tak marše s převažující elektronikou a´la "Das Ich" ("Pleasant"), ale i pomalé široce vyklenuté balady ("Worn Out Cases", "See The Bored") s pomalu plujícími kytarovými laufy uvnitř syntetických katedrál. Kapela si taktéž umí velmi dobře vyhrát s náladami. Jednou se v rohu choulí pod nánosy psychotických stavů ("Ectoplastic"), jindy zase naléhavě a soustředěně tlačí hory energie před sebou ("Tasty Lies"). Nic není pouze černé, ale každé slunné místečko na desce má v podtextu alespoň drobný stín pomalu se stahujících mračen. Spíš výše položený naléhavý vokál Andrého Flecka úspěšně odolává darkwave klišé a dělá z nahrávky rockové album, přístupné i pro širší veřejnost. A to rozhodně není špatně.

80%

Navštivte:
www.expretus.de
Poslechněte si:
www.myspace.com/expretus

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Takže se uvidíme v pátek. :-D
[1] Takže se uvidíme v pátek! :-D
[2] se mnou ne :-( bylo to dobre?
Duo Dandelion Wine mě mile překvapilo. Docela jsem se do nich teď zaposlouchal.
[4] Nejsi první, od koho to slyším, tak jsem rád...bohužel jsem je prošvihnul live, ale co jsem měl potom chvilku možnost mluvit s Nicolasem, říkal, že jsem vůbec o nic nepřišel, že to byla snad nejhorší show v jejich životě :-D ...ale byl v pohodě
Jo,to mě se zalíbily jak Expretus tak Dandelion wine,ať už live nebo na cd :-).Ale je škoda toho pokaženého zvuku DW na Nosferatu...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.