Label Dark Entries slaví pětiletku fungování trojitou vintage reedicí

Pět let fungování slaví americký label Dark Entries nejen sérií koncertů se současnými interprety, ale také vydáním tří EPček (Severed Heads, Xymox, Executive Slacks), které nás zavedou do elektronických počátků první poloviny 80. let.

 

Dark Entries logo

 

Sedmdesát nosičů vydal během pěti let label Dark Entries. Znovu zpřístupnil řadu dlouhou dobu nedostupných nahrávek z 80. let, a také dal šanci současným nadějím vycházejícím z osmdesátkových inspirací (např. REDREDRED, Max+Mara nebo Linea Aspera). K pěti letům fungování si zakladatel Josh Cheon věnoval trojici 12palcových nahrávek z let 1983-4, které měly pro něj jako dospívajícího fanouška klíčový vliv.

První z nich je EP "Dead Eyes Opened" dodnes funkčního projektu Severed Heads z Austrálie. Stejnojmenný singl z roku 1983 je perlou obsáhlé diskografie souboru, přelomovým milníkem, který z kazetové naděje udělal rázem koně velkého vydavatelství Virgin Records. Extended verze titulní skladby je na vinylu doplněna, jako na originálu, dvojicí skladeb Bullet a Mount natočených dokonce ještě o rok dříve.

 

 

Severed Heads - Dead Eyes Opened

 

Druhým nosičem nám Dark Entries dává po letech možnost nahlédnout pod pokličku úplných začátků dodnes významných gotiků Clan Of Xymox, kteří si v roce 1984 ještě říkali Xymox a vedle Ronnyho Mooringse fungovala ještě basáčka a vokalistka Anka Wolbert. Jejich debutové EP "Subsequent Pleasures" obsahovalo už řadu základních prvků, které v tvorbě Holanďanů nalézáme dodnes. Pětiskladbové EP navíc otevírá skladba Muscoviet Musquito, kterou najdeme nejen na legendární kompilaci "Lonely Is An Eyesore” vydané labelem 4AD v roce 1987, ale i v aktuálních setech kapely. Vinyl je hezkou připomínkou 30 let fungování Clan Of Xymox na scéně.

 

 

Třetí nosič pochází z Filadeldie a na svědomí ho má trojice studentů umění Executive Slacks, která v roce 1983 debutovala bezejmenným EPčkem. Inspirováni tvorbou Cabaret Voltaire, Tuxedomoon, diskem i dadaismem, vrhli do publika čtyřskladbový vinyl, který odstartoval jejich poměrně úspěšnou kariéru. Během pěti let trio natočilo tři desky a nespočet EPček a singlů. James Murphy z LCD Soundsystem nedávno v rozhovoru prohlásil, že se vždy snažil natočit tak dobrou skladbu, jako je klipovka The Bus. Tu na reedici samozřejmě také najdeme.

 

 

Executive Slacks - The Bus

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.