Zemřel Genesis P-Orridge, zakladatel Throbbing Gristle a Psychic TV

Několik týdnů po sedmdesátých narozeninách zemřel radikální umělec a pionýr industriální hudby....

Genesis P-Orridge prohrál svou dva a půl roku trvající bitvu s leukémií. Fans industriální hudby si jej však navždy budou pamatovat jako umělce, výstředního a avantgardního muzikanta, provokatéra a hlavně jako jedinečného člověka, který byl označován jako kmotr industrial music.

Vlastním jménem Neil Andrew Megson se narodil v Manchesteru a dětství prožil v Essexu. Už během dospívání na Solihull School rozvíjel svůj zájem o okultismus, avantgarní umění a hudbu, aby poté Hullskou univerzitu opustil předčasně a časem se připojil k umělecko/hudebnímu kolektivu COUM Transmissions a změnil si jméno právě na Genesis P-Orridge. Tohle seskupení se brzy stalo proslulým díky pobuřující hudbě a vizuálům, které využívaly sériové vrahy, koncentrační tábory či pornografii.

 

Thribbing Gristle - Discipline (live 1981)
 
 

S koncem COUM potom Genesis založil Throbbing Gristle a po boku mu tehdy stáli Chris Carter, Peter “Sleazy” Christopherson, a Cosey Fanni Tutti. Kapela vznikla v roce 1975 a její rozpad přišel o šest let později. Hned v roce 1981 Genesis navázal spolupráci se skotským muzikantem Alexem Fergussonem a na světě byli Psychic TV. Ti chrlili každý měsíc živé nahrávky a dostali se tak mimo jiné do Guinessovy knihy rekordů pro největší počet vydaných nosičů za jeden rok.  V tu dobu se mu narodili dvě dcery, Caresse a Genesse, s první ženou Paulou P-Orridge.

Vedle Psychic TV založil Genesis organizaci Thee Temple Ov Psychic Youth, něco mezi okultním shromážděním a fanouškovským fanklubem. Vedle Genesise zde výraznou stopu zanechali i budoucí členové Coil (Jhon Balance) nebo Current 93 (David Tibet). Její fungování mělo více než desetileté fungování. 

V osmdesátých letech se Psychic TV postupně přetransfomovali z avantgardní skupiny v elektronickou sebranku reflektující nástup acid house a vůbec taneční horečky. Začátkem devadesátých let byl obviněn ze sexuálního zneuživání dětí v rituálním kontextu (bylo přesvědčivě vyvráceno), které ve výsledku donutilo Genesise se přestěhovat natrvalo do Spojených států. 

 

Psychic TV - I.C. Water

 

V polovině devadesátých let započal se svojí druhou ženou Lady Jaye Breyer P-Orridge tzv."Pandrogeny projekt", což byla série plastických operací a hormonových terapií, které měly postupně připodobnit jednoho druhému. Výsledkem měla být identická podoba obou manželů vymykající se zařazení muž/žena. Genesis od určité doby o sobě mluvil v neurčité osobě jako o "s/he person". Bohatou kariéru Psychic TV postupně překlopili do poměrně tradiční rockové podoby. Genesis zahrál s Psychic TV také v Praze.

Throbbing Gristle v roce 2004 nečekaně obnovili činnost, a to jak po studiové, tak koncertní linii. Genesis ale z rozjetého vlaku utekl po pěti letech, jen chvíli před tím, než kapela ukončila činnost pro smrt Petera Christophersona. Díky těmto okolnostem neproběhl před dekádou jediný plánovaný koncert Throbbing Gristle v Praze. V té době už Genesis žil sám. Jeho žena Lady Jaye v roce 2007 zemřela na rakovina žaludku. Genesis pokračoval v činnost Psychic TV, kterou ukončilo v roce 2017 odhalení leukémie P-Orridge. Ač Genesis s nemocí urputně bojoval, tomuto onemocnění podlehl včera, 14. března 2020, jen pár týdnů po svých sedmdesátých narozeninách.

V osobě excentrického Angličana odchází divoký, nekompromisní příklad umelecké vize, která radikálním způsobem ovlivnila život nejen samotného Genesise, ale i tisícovek dalších umělců a fanoušků po celém světě. Rest In Peace. 

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.