Zemřel H.R. Giger, duchovní otec Vetřelce a biomechanického světa

Ze Švýcarska přišla špatná zpráva. Včera náš svět opustil otec biomechanického světa, tvůrce Vetřelce, H.R. Giger.

 

HR Giger

 

Dnes ráno přinesla švýcarská veřejnoprávní televize SFR smutnou novinku, potvrzenou samotnou rodinou. Hans Rudolf "Ruedi" Giger - švýcarský malíř, sochař a návrhář, známý především jako stvořitel uměleckého směru s názvem biomechanický surrealismus a tvůrce hollywoodského monstra Vetřelce - zemřel ve věku 74 let na následky pádu ze schodů, který si přivodil na podzim loňského roku.

V uměleckém světě způsobil biomechanický svět proslulého švýcarského „postsurrealisty“ H.R.Gigera doslova pozdvižení. Zhmotněné noční můry autora byly pastvou nejen pro milovníky hororu a sci-fi, ale také odleskem čím dál přetechnizovanějšího světa, ve kterém se nalézáme. Kresby a skulptury autora nalezly uplatnění především ve filmu, přičemž proslulý Vetřelec, který se ocitl na plátně v řežii Ridleyho Scotta v roce 1980, přinesl autoru i Oskara za nejlepší vizuální efekty.

Popularita autorovy tvorby ihned poskočila o několik stupňů vzhůru. A stále provokovala a fascinovala zároveň. Dva roky čelil obvinění z šíření pornografie Jello Biafra z kapely Dead Kennedys, když vložil do obalu své desky "Frankenchrist" Gigerův obraz "Krajina penisů". Giger obvinění odmítnul a na znamení pohrdání nad nepochopením jeho díla vrátil Oscara.

 

The Alien trailer

 

Biomechanickému světu se oddaly i další rockové nebo tvrdě elektronické kapely. Kresby Gigera najdeme na obalech desek kapel Celtic Frost, Magma, Emerson Lake and Palmer, Atrocity nebo Danzig. Jonathan Davis, zpěvák Korn, už léta vystupuje na koncertech se stojanem na mikrofon designovaným právě švýcarským umělcem. Rozsáhlé výtvarné dílo bylo vydáno ve více než 20 knihách. Autorovy instalace a skulptury se objevily v dalších filmech. Ovšem po zhlédnutí projekce snímku "Vetřelec: Vzkříšení" byl sám autor tak znechucen interpretací svého díla, že trval na tom, aby se jeho jméno v titulkách vůbec neobjevilo. Práce na pokračování Vetřelce ve 3D pod taktovkou režiséra Ridleyho Scotta zůstanou tedy nedokončené. 

Biomechanický svět si budeme moci připomenout hned několika způsoby. Ve dvou počítačových hrách "Dark Seed I. a II.", v muzeu H.G.Gigera v Chateau St. Germain, v středověkém švýcarském městečku Gruyères obklopeném středověkými hradbami, ale také v několika licencovaných Giger Barech, které najdeme ve Švýcarsku, Spojených státech a Japonsku. O Gigerovi vzniklo několik filmů, jeden z nich natočil David Jahn pojmenovaný "H.R.Giger Revealed". R.I.P.

ve 3D pod taktovkou režiséra původního "Vetřelce" z roku 1979 Ridleyho Scotta - See more at: http://sanctuary.cz/component/content/article/10-novinky/4839-hr-giger-se-vrati-k-vetrelcum#sthash.cJf8BE4w.dpuf
po zhlédnutí projekce snímku "Vetřelec: Vzkříšení" tak znechucen interpretací svého díla, že trval na tom, aby se jeho jméno v titulkách vůbec neobjevilo - See more at: http://sanctuary.cz/component/content/article/10-novinky/4839-hr-giger-se-vrati-k-vetrelcum#sthash.cJf8BE4w.dpuf
biomechanický svět proslulého švýcarského „postsurrealisty“ H.R.Gigera - See more at: http://sanctuary.cz/reporty/1617-reporta-ze-svtove-premiery-dvd-qhrgiger-revealedq-aneb-mona-pijde-i-vetelec#sthash.gBLgxSP6.dpuf

 

H. R. Giger | Doku | 2012

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

R.I.P. Pán umelec.
Budiz mu bioemzacka hmota lehka... :-|

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.