Gotika – tisíc odstínů temna v nezávislé muzice

gotika_rap02014_sVždycky máme radost, když se v médiích objeví o gotice nějaký relevantní článek. Zvlášť, když je v tištěném časopise, jako v případě článku "Gotika – tisíc odstínů temna v nezávislé muzice", který byste našli v únorovém čísle Rock & Popu!







 

Zdroj: Rock & Pop únor 2014 (s. 42- 45)

Pokud patříte mezi pravidelné odběratele hudebního magazínu Rock & Pop, čekalo vás v únorovém čísle příjemné překvapení. Na rozloze hned čtyř stran jste si totiž mohli přečíst dobře zpracovaný úvod do gotické scény, a to včetně přehledně sepsaných doporučených desek žánru, slovníčku pojmů a rámcového průvodce žánry naší scény.

Podíváme se do gotické minulosti i současnosti, posvítíme si i na přidružené styly jako EBM, industrial, dark ambient, synthpop nebo neofolk. Mrkneme se na dění ve světě i u nás. A jako bonus – odkaz na náš web coby vhodný zdroj dalšího studia. Můžeme si snad přát víc? 

Ostatně, článek uvádí tato slova:

Není širšího hudebního světa než tzv. gotika. Z původně post-punkových inovátorů, mysticky orientovaných rockerů, se rodina zaštítěná drsnějším historickým obdobím evropských dějin rozrostla do svébytného světa uvnitř hudebního kolbiště. Dnes se k tomuto žánru hlásí nejen tradiční gotici zahalení do dlouhých plášťů, ale také apokalyptičtí industrialisté, temní EBM tvrďáci, goticko-akustičtí revivalisté, rozněžnělí synthpopaři, hororové psychobilly spolky, deathrockoví milovníci, steampunkoví nadšenci nebo dark-kabaretní inovátoři.

Pak však přichází ke slovu další milovníci žánru, kteří tvrdí, že gotika není pouze o hudbě, ale má své přesahy do výtvarného umění, literatury, filmu či módy. Jak to tedy se stále velmi aktivní subkulturou doopravdy je, zkusíme stručně vysvětlit v následujících řádcích.


Celý článek si můžete přečíst tady:

 

gotika_rap02014_1

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Souhlas se Sudlice a SACRVS. Vtěsnat tolik informací do článku je obdivuhodné. A krásně napsáno :)
Vyborný text, ta zhuštěná informační hodnota je fascinující.
Což to, napsané Ok, jenom tam dle mně chybí Hysteric Helen a jedním pérem i Lahka Múza..když to tedy rozšířime až po Tábor Radosti...
Krásně napsáno a obdivuhodně skloubeno do omezeného počtu znaků. :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.