The Swan Bride

The Swan BrideV rámci naší rubriky CzS doporučuje opět sáhneme za hranice republiky, abychom vám představili v současné době hojně opěvovanou formaci The Swan Bride ze Žiliny. Čtveřice, která svým stylem rozhodně není nepodobná bratrské legendě The Last Days of Jesus (svou hudbu však koření širokou škálou stylových experimentů - od klasické hudby po surfové kytary) přijíždí zítra zahrát Praze. Pojďme se podívat, co od nich můžeme čekat.



O kapele:

Bez veškerých zábran lze na úvod napsat, že The Swan Bride jsou se svým koktejlem, mixujícím chytlavý rock´n´roll s atmosférou „spooky kabaretu“ a neodolatelnou tváří současných indie-rebelantských miláčků typu The Horrors přesně tím, co na české scéně prostě a jednoduše chybí.  Na studiových nahrávkách předvádí tak širokou škálu dobře odehraných inspirací, že je jednodušší nazvat je prostě „originálními“, než se zabývat jednotlivými vzory, které se na jejich hudbě podepsaly. Na živých vystoupeních zase dokáží vytvořit tak hlasitou a křikem protínanou surovou stěnu, že je nelze osočovat z cílené líbivosti a podmanivosti jednotlivých, chytlavě vystavěných skladeb. S nabitým arzenálem muzikantského umu, výborně uchopených inspirací a obrovské energie na živo se logicky během své poměrně krátké doby existence stali The Swan Bride na domácí scéně vábidlem nejen pro posluchače, ale i dramaturgy velkých festivalů.

Biografie:

Projekt The Swan Bride vznikl v roce 2006 díky spolupráci několika bývalých členů z různých kapel, kteří si společně vytyčili směr, jakým svou hudbu chtějí vést. V roce 2007 o sobě dali poprvé vědět debutovým EP „Monsters In Your Drawers“, které se dostalo na osmou příčku v posluchačské anketě o nejlepší desku roku na čtvrté stanici  Slovenského rozhlasu – Radiu FM. V anketě o nejočekávanější album následujícího roku zabrali rovnou místo první.

Za dobu existence absolvovali dvě koncertní šňůry na Slovensku a v České republice. Zahráli si na výrazných festivalech jako Pohoda, Žákovic Open nebo Hodokvas. Zatím největší koncertní prezentace přišla vloni, kdy samu žilinskou čtveřici zaskočila možnost zahrát si jako předkapela Marilyna Mansona při jeho evropském turné.  Přelom roku se u kapely nesl hlavně v duchu příprav dlouhohrající desky, která vyšla začátkem února a nyní sklízí kladné ohlasy fanoušků i recenzentů.



The Swan Bride HD - Lonely Honeymoon in the Wasteland


Aktuální sestava:

Maťo  - zpěv
Kačo – kytara, klávesy
Fuxo - baskytara
Mišo – bicí

Diskografie:

Na podzim roku 2007 vydává kapela debutové osmistopé EP „Monsters In Your Drawers“ a po necelých třech letech konečně také regulérní album, které nazvala jednoduše „2“.  To obsahuje dvanáct skladeb, od 3. do 10. dubna bylo ke stažení zdarma na bandzone profilu kapely a v současné době je možné si jej stáhnout na stránkách http://www.tmusiccity.sk/. Pro posluchače, kteří dávají přednost fyzickým nosičům, připravili The Swan Bride také verzi na CD a vinulu.

Inspirace a vlivy:

Žilinské kvarteto přináší přízračnou směs hororového cirkusu a rock´n´roll indie, ve které často uslyšíte inspirace z dílny kolegů The Last Days of Jesus, jindy klávesové vyhrávky upomínající na styl dark-kabaretních The Dresden Dolls  nebo Cinema Strange. Sem tam asociují i pitvornou atmosféru elfmanovských soundtracků, ale umí nabídnout také pirátské songy v duchu Hellblinki Sextet.  Kromě toho ale nabízí bohaté kytarové riffy, které kombinují prvky alternativního/indie rocku, rockabilly i surfu. Vedle honosného klasického klavíru, tanga nebo polky se ale nebojí ani primitivních punkových výstřelků jako je říhání uprostřed skladby. Mezi nejčastěji zmiňované projekty, ke kterým jsou The Swan Bride přirovnáváni patří The Horrors, Muse nebo zlámané bluesové balady Toma Waitse.

Více o The Swan Bride najdete na http://bandzone.cz/theswanbride.



Dokument o The Swan Bride

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Chalanom to fakt výborne šlape a sme radi že zo SLovesnka je daľšia naozaj kvalitná kapela!
Souhlasím a nedočkavě vyhlížím, kdy se něco podobného vyloupne i u nás - jak to na tom Slovensku děláte? :D
Ani my nevieme ale funguje to !

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.