Voyvoda: Punk, temnota a Mitre The Vlach

vojvoda_iwtUž dnes večer v Praze vystoupí bulharská postpunková čtveřice Voyvoda. Těsně před pokořením obávaných srbských vánic jsme si povídali se zakladatelem, kytaristou a zpěvákem kapely Filipem. O šlechtické krvi, mizerné politické situaci a nudě na floridské metalové scéně se dočtete uvnitř rozhovoru. 

 

 

 

 

 

 

CZ SANCTUARY: Zdravíme do Sofie, jak to vypadá s přípravami na turné?
Filip: Ahoj, zatím všechno klape dobře, až na tu ďábelskou vánici v Srbsku. Trochu nás to děsí, ale rozhodně se nevzdáme tak snadno!
CZ SANCTUARY: Ne každá kapela má nervy na to vyjíždět na turné tak často jako vy. Kolik jste toho vlastně projeli v minulým roce a kde nabíráte síly na další cesty?
Filip: Loni jsme byli na turné hned dvakrát, předloni taky. Všechno to začalo po vydání alba Iztok, od tý doby jsme se doma prakticky nezastavili. Jasně, na cestách skoro nespíš, musíš urazit hrozný dálky a na konci tě pořád jenom pizza, ale i přesto mě to pořád hodně baví. A když se náhodou věci nedaří, řeknu si, co by asi udělal starý Valach Mitre Pandzharov? Když přežil ty hrůzy staletí zpátky, zvládneme to taky.
CZ SANCTUARY: V Praze vás uvidíme potřetí. Jak vlastně vnímáte rozdíly na scéně u nás a doma v Bulharsku?
Filip: Je to tak, vždycky se fakt rádi zastavíme v Praze. Nejradši vzpomínáme na vůbec první koncert v K4, ten druhej už tak slavnej nebyl, ale proto se vracíme trochu to napravit, radši si tu řádně vymazat a přeuložit paměti kapely. Každopádně díky za další pozvání, nemůžeme se dočkat! A scéna? Sofie je pro spousta kapel dost z ruky, takže tu na rozdíl od středu Evropy zrovna moc koncertů nemáme. Je to celkem na prd, protože se to dost projeví na velikosti nějaký scény. Návštěvnost tu na druhou stranu zas takovej problém není. Když už se něco děje, lidi přijdou.
CZ SANCTUARY: Je na vaší scéně hodně poznat ovlivnění současnou politickou situací v zemi?
No, abych to shrnul, politický vedení týhle země je za poslední dekádu totálně ve sračkách a  s nějakou alternativní scénou je to zhruba stejně. Naštěstí se tu pár kapel najde a tuhle atmosféru svým způsobem reflektujou.
CZ SANCTUARY: Vyštrachat něco z historie kapely Voyvoda je docela oříšek. Můžeš nám trochu poodhalit, jak jsi vlastně tenkrát projekt nastartoval?
Žil jsem nějakou dobu v Gainesville na Floridě a už mě nebavilo poflakovat se po metalovejch a hardcoreovejch kapelách. Chtěl jsem kapelu, ve kterých bych mohl protlačit víc darkwave hudby, na který jsem vyrůstal. Stejně tak mě lákalo spousta pověstí, který měly základ v balkánský historii a jako malej jsem na nich vyrůstal. A tak vznikla kapela Voyvoda, v tý době mnohem temnější a rozhodně víc minimal. V roce 2007 mě pozvali, abych zahrál v Sofii na akci Gorgonfest, a tak jsem se zeptal Serge, jestli by mi k tomu nezabubnoval a bylo to.
CZ SANCTUARY: Když je řeč o historii, všechno nasvědčuje tomu, že právě dějiny jsou středobodem celého projektu. Vysvětli nám, po kom, že se to vlastně jmenujete?
Historicky se pohybujeme na pomezí 19. a 20. století. Dějiny máme rozhodně v krvi, a to doslova. Jméno kapely je přímo odvozený od mýho rodokmenu. Jak jsem zmínil, Voyvoda vznikla v čase, kdy jsem žil ve Státech. Strávil jsem tu deset let svýho života a celou dobu cítil určitou nostalgii k balkánský půdě. Část mejch předků vyrůstala na panství a vévodství, buď byli sami z vyšších vrstev, nebo na panství sloužili. Název pak vyplynul sám.
CZ SANCTUARY: Je pravda, že jsi sám autorem knih o panovnících dávné Makedonie? A jak moc se postavy z tvých knih vyskytují v textech kapely?
Je to tak, loni jsem dokončil novou knihu, na pulty jde ale až příští měsíc. Mezitím, co to vydavatel pořád zdržuje si uvědomuju, jak moc je zvláštní, že jsem se hlavní osobnosti z týhle novinky v textech vlastně ještě nikdy nevěnoval. Ale kdo ví, třeba se někteří panovníci ještě nečekaně vynoří...
CZ SANCTUARY: V jaký sestavě teď vlastně přijíždíte do Prahy? Mám pocit, že těch změn už proběhlo víc.
Vlastně jich až tak moc nebylo, ale i když to zní jako hrozný klišé - tohle je pro mě doposud nejlepší sestava, tak doufám, že semnou budeš po středečním koncertu souhlasit!
Takže současný složení je následující: Já na kytaru a zpěv, Gerdzhikov za basou, Mitza na klávesách a Serge jako vždy za bicí soupravou.
CZ SANCTUARY: Prozradíš závěrem pár slov o nový desce Aramia?
Bude to trochu víc punk, trochu víc temnota a rozhodně víc "Mitre The Vlach"!

CZ SANCTUARY: ZDRAVÍME DO SOFIE, JAK TO VYPADÁ S PŘÍPRAVAMI NA TURNÉ? 

Filip:
Ahoj, zatím všechno klape dobře, až na tu ďábelskou vánici v Srbsku. Trochu nás to děsí, ale rozhodně se nevzdáme tak snadno!

CZ SANCTUARY: NE KAŽDÁ KAPELA MÁ NERVY NA TO, VYJÍŽDĚT NA TURNÉ TAK ČASTO JAKO VY. KOLIK JSTE TOHO VLASTNĚ V MINULÉM ROCE PROJELI A KDE NABÍRÁTE SÍLY NA DALŠÍ CESTY?

Filip:
Loni jsme byli na turné hned dvakrát, předloni taky. Všechno to začalo po vydání alba "Iztok", od tý doby jsme se doma prakticky nezastavili. Jasně, na cestách skoro nespíš, musíš urazit hrozný dálky a na konci tě pořád čeká jenom pizza, ale i přesto mě to pořád hodně baví. A když se náhodou věci nedaří, řeknu si, co by asi udělal starý Valach Mitre Pandzharov? Když přežil ty hrůzy staletí zpátky, zvládneme to taky. 

CZ SANCTUARY: V PRAZE VÁS UVIDÍME POTŘETÍ. JAK VLASTNĚ VNÍMÁTE ROZDÍLY NA SCÉNĚ U NÁS A DOMA V BULHARSKU?

Filip:
Je to tak, vždycky se fakt rádi zastavíme v Praze. Nejradši vzpomínáme na vůbec první koncert v K4, ten druhej už tak slavnej nebyl, ale proto se vracíme trochu to napravit, radši si tu řádně vymazat a přeuložit paměti kapely. Každopádně díky za další pozvání, nemůžeme se dočkat! A scéna? Sofie je pro spousta kapel dost z ruky, takže tu na rozdíl od středu Evropy zrovna moc koncertů nemáme. Je to celkem na prd, protože se to dost projeví na velikosti nějaký scény. Návštěvnost tu na druhou stranu zas takovej problém není. Když už se něco děje, lidi přijdou.  

CZ SANCTUARY:
 JE NA VAŠÍ SCÉNĚ HODNĚ POZNAT OVLIVNĚNÍ SOUČASNOU POLITICKOU SITUACÍ V ZEMI?

Filip:
No, abych to shrnul, politický vedení týhle země je za poslední dekádu totálně ve sračkách a s nějakou alternativní scénou je to zhruba stejně. Naštěstí se tu pár kapel najde a tuhle atmosféru svým způsobem reflektujou. 

 

voyvodatour


CZ SANCTUARY:
 VYŠTRACHAT NĚCO Z HISTORIE KAPELY VOYVODA JE DOCELA OŘÍŠEK. MŮŽEŠ NÁM TROCHU POODHALIT, JAK JSI VLASTNĚ TENKRÁT PROJEKT NASTARTOVAL? 

Filip:
Žil jsem nějakou dobu v Gainesville na Floridě a už mě nebavilo poflakovat se po metalovejch a hardcoreovejch kapelách. Chtěl jsem kapelu, ve kterých bych mohl protlačit víc darkwave hudby, na který jsem vyrůstal. Stejně tak mě lákala spousta pověstí, který měly základ v balkánský historii a díky vyprávění jsem byl na nich odchovanej. A tak vznikla kapela Voyvoda, v tý době mnohem temnější a rozhodně víc minimal. V roce 2007 mě pozvali, abych zahrál v Sofii na akci Gorgonfest, a tak jsem se zeptal Serge, jestli by mi k tomu nezabubnoval. No a bylo to!  

CZ SANCTUARY:
KDYŽ JE ŘEČ O HISTORII, VŠECHNO NASVĚDČUJE TOMU, ŽE PRÁVĚ DĚJINY JSOU STŘEDOBODEM CELÉHO PROJEKTU. O JAKÝCH VÉVODECH JE VLASTNĚ ŘEČ? 

Filip:
Historicky se pohybujeme na pomezí 19. a 20. století. Dějiny máme rozhodně v krvi, a to doslova. Jméno kapely je přímo odvozený od mýho rodokmenu. Jak jsem zmínil, Voyvoda vznikla v čase, kdy jsem žil ve Státech. Strávil jsem tu deset let svýho života a celou dobu cítil určitou nostalgii k balkánský půdě. Část mejch předků vyrůstala na panství a vévodství, buď byli sami z vyšších vrstev, nebo na panství sloužili. Název pak vyplynul sám.   



Voyvoda - Who's killing the great chefs of Europe? EP



CZ SANCTUARY
: JE PRAVDA, ŽE JSI SÁM AUTOREM KNIH O PANOVNÍCÍCH DÁVNÉ MAKEDONIE? A JAK MOC SE POSTAVY Z TVÝCH KNIH VYSKYTUJÍ V TEXTECH KAPELY?  

Filip:
Je to tak, loni jsem dokončil novou knihu, na pulty jde ale až příští měsíc. Mezitím, co to vydavatel pořád zdržuje, si uvědomuju, jak moc je zvláštní, že jsem se hlavní osobnosti z týhle novinky v textech vlastně ještě nikdy nevěnoval. Ale kdo ví, třeba se někteří panovníci ještě nečekaně vynoří...  

CZ SANCTUARY:
V JAKÉ SESTAVĚ TEĎ VLASTNĚ PŘIJÍŽDÍTE DO PRAHY? MÁM POCIT, ŽE TĚCH ZMĚN UŽ PROBĚHLO VÍC... 

Filip:
Vlastně jich až tak moc nebylo, ale i když to zní jako hrozný klišé – tohle je pro mě doposud nejlepší sestava, tak doufám, že se mnou budeš po středečním koncertu souhlasit! Takže současný složení je následující: Já na kytaru a zpěv, Gerdzhikov za basou, Mitza na klávesách a Serge jako vždy za bicí soupravou. 

CZ SANCTUARY:
PROZRADÍŠ ZÁVĚREM PÁR SLOV O NOVÉ DESCE "ARAMIA"? 

Filip:
Bude to trochu víc punk, trochu víc temnota a rozhodně víc "Mitre The Vlach"!

Bulhaři přijedou 5. února do komorního prostředí klubu Café Na Půl Cesty na pozvání sbratřeného ansámblu Iguana Bob & the Handsome orchestra. O středečním večeru vás tak kromě prazvláštní pachuti leguánů na špejli čeká i nadžánrová fúze raného Cavea, italských hororových soundtracků, saxofonového darkjazzu a DIY didgeridoo bublajícího z vyprahlého pouštního potrubí.  

Vstupné na koncert je dobrovolné
 - vybrané peníze putují kompletně na cesťák začínajícího turné Voyvoda. Doporučený benefit je 100kč. Děkujeme předem fanouškům za podporu. www.facebook.com/iguanabobandthehandsomeorchestra

VOYVODA (BG), IGUANA BOB & THE HANDSOME ORCHESTRA (CZ) 

5. února 2014 (start 20:00)
Praha, Café na půl cesty (Central park Pankrác)
Facebook událost ZDE 

voyvoda_iguana_cafe_s_logama

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.