Gothika - (pa)žánr který nikdy neexistoval?

*...už jsme uveřejnili hodně článků o gotické subkultuře, z nichž většinu napsali příznivci tohoto životního stylu. My se ovšem ve snaze o objektivitu nemůžeme vyhýbat ani názorům "druhé strany"....*


*...a právě to je důvod, proč vám na CZ Sanctuary přinášíme článek, který byl před časem uveřejněn na portále Innocence music. I když je pravděpodobné, že se s autorovým názorem nebudete ztotožňovat, přesto doufám, že bude vaše polemika podpořená rozumnými argumenty, a že se tak CZ Sanctuary nestane prostorem pro přehlídku vzájemných urážek. Ostatně, každý z nás spoluvytváří obraz, jak bude naše subkultura vnímána lidmi mimo scénu.*

*Je možné, že už jste tento článek četli a dost možná na něj i reagovali, a v tom případě se omlouváme za duplicitu, ale chceme čtenářům CZ Sanctuary poskytnout všechny názory o gotice na jedom místě.*
*Děkujeme za pochopení*

*Ezechiel
CZ Sanctuary*

P.S. Za znovuoživení zájmu o tento článek díky Despoilovi


Autor: Trym
Zdroj: Innocent Music Server

Kdekdo je dnes takzvaný "goth". Kdejaká hudba je dnes nazývána "gothic rockem, gothic metalem, či gothic čímsi", konají se všemožné "gothic parties a gothic sjezdy" a podobně. Tuto takzvanou subkulturu nelze ve světě "tvrdší" hudby přehlédnout ani ignorovat, kamenem úrazu se ovšem stává fakt, že nikdo nedokáže přesně a jednoznačně definovat znaky tohoto společenství. Narážím zde na dva fakty - za prvé: Neexistuje definice "gotha", není jasné, čím se takový člověk vyznačuje. Za druhé: Neexistuje hudba, jenž by byla čistě "gothická" a zároveň nebyla ničím jiným.

Motto: Článek je silně subjektivní, autor striktně trvá na zásadách formy úvahy - čili polemika na dané téma, žádné absolutní pravdy, žádné demagogie, pouze čistý názor, otevřený diskusi. Autor se soustředí ze zcela pochopitelných důvodů zejména na hudební stránku věci, byť image a doprovodných řečiček se také dotkne. A nakonec, jedná se o autorovo osobní prohlášení, nikoli oficiální stanovisko redakce portálu Innocence-music.

K zamyšlení nad rádoby gothickou hudbou mě přivedly mraky paškatulek, paoznačení a pažánrů, kdy se neználkové snaží napasovat kdeco do rozhraní jakési gothiky. Tímto záhadným souvětím míním, že je často možné setkat se s názory, že do gothiky patří kapely jako Pain(!), Agalloch(!!!) nebo dokonce Amorphis(!!!!!). Gothici jsou zvrhlí eklektici, kteří se přisáli k metalu, punku a rocku, a začali z těchto žánrů vybírat to, co se jim hodí, následně to pak vydávaje za "to své".

Vezměme to popořádku: Na začátku byl punk, jeho zánik jakožto moderního (nikoli módního) žánru a nástup takzvaného post-punku v podobě kapel jako Joy Division, Bauhaus, The Cure a podobně, ?batcave? scéna se tomu také říká, podle jakéhosi klubu, kde se tyto kapely scházely. Zde přichází první ouha, první potvrzení mých slov v úvodu tohoto odstavce - zatímco "běžný, průměrný hudební fanoušek" nazve Joy Division, Bauhaus a The Cure post-punkem, osobitým rockem, či alternativou, "gothik" křičí: Haló, zde jsou základy mého žánru! Kdeže? Co gothického, jak gothického? Batcave kapely jsou poměrně "normální" mix prastarého rocku s prastarým punkem, a jejich vyznění, image a původní ideály v textech jsou na hony vzdálené té komedii, již se dnes říká gothika. Můj názor: nikdo z lidí jako Robert Smith nebo "ten-pán-z-Joy-Division-co-se-zabil" žádnými gothiky nikdy nebyli, necítili se jimi, to se jen na nich kdosi současný připarazitoval.

Pak tu máme gothic rock - budiž, u tohoto žánru jsem ochoten zrak svůj přimhouřit a jakž takž ho tolerovat, ony melodické, sladkobolné zpívánky v podání HIM, The 69 Eyes či starší školy v podobě Fields Of The Nephilim jakž takž naplňují tu obecnou představu o gothice. Do jisté míry pochmurné texty, ani v nejmenším nešetřící andílky, mocnou architekturou a barvotiskovou romantikou různých podob lásky, budiž jim to přáno. Nabízí se ale otázka: nestačilo by jiné pojmenování pro totéž? Znovu ? proč gothic? Proč ne prostě atmosférický, melancholický či "temný" rock? A také: proč ta neuvěřitelná šaškárna kolem? Ta image hraničící se sebeparodií odradí spousty střízlivě uvažujících posluchačů od jinak kvalitní hudby - aneb proč asi myslíte, že vám nejméně každý druhý poví, že HIM je "sračka"? Hudebníci odpuzují každého "normálního" člověka, jen střeleným gothikům může přijít kouzelné nosit punčocháče na rukou, oblékat průhledné pánské košile a strašit ankhy a další symbolikou naprosto mimo svůj původní kontext.

No a zbývá nám gothic metal - a nyní incipit tragaedia! Co mají společného disko trsárna Pain, folk/doomový Agalloch a popisu se vymykající melodici Amorphis? Nic! Pranic! Co je na nich gothického? Proboha, ani ň! Jsou to útvary čistě metalové (v případě Amorphis s příklonem do rocku), žádná z těchto kapel "netrpí" debilní image jenž je považována za "gothickou", ani lyrická témata nejsou typickou sběří černých andělů plačících na hrobech. Jmenoval jsem tři příklady z různých odnoží metalu, ale pointa je doufám zřejmá každému. Oblíbený omyl je zařazovat speedovku se špatnými orchestracemi Nightwish mezi gothiku (vůbec bych se nedivil, kdyby hlavní příčina tohoto byl obal desky "Once"). Stejně hojně rozšířené je považovat za gothický jakýkoli metal s ženským vokálem, jehož hudební party eklektují z melodického blacku, deathu, thrashe či doomu (Tristania - lidé, co si dovolí poslední čistě avantgardní veledílo "Ashes" prznit přívlastkem "gothický" by zasloužili ohluchnout). Moonspell se mezi gothy ocitli zjevně proto, že Fernando Ribeiro zpívá hlubokým čistým vokálem, ach tak nudně typickým pro "gothický" rock.

Ponaučení číslo jedna: Každou "gothickou" kapelu by šlo označit jinak, a výstižnost by zůstala na stejné úrovni nebo by vzrostla, přičemž většina toho, co se za gothiku považuje, je zcela rozumu prostý omyl.

Proč to? To fanoušci. Popatřete na zásady správného gotha: 1) Založit si blog, jehož pilotním tématem bude snaha rozličnými způsoby gothiku definovat - tito lidé tak zoufale chtějí definovat sami sebe, a přitom jim to neustále kazí někdo tím, že tutéž kulturu definuje zcela jinak, tím vznikají ony proslulé blogové války, kdy si dvě povětšinou autorky (autor článku není šovinista) nadávají do kurev a prznitelek všeho vznešeného na tomto i Onom světě. Je to jakási forma fašismu - vyselektovat elitní skupinu přicmrndávačů, co s vámi souhlasí, a upálit všechny, kteří "gothice" "nerozumí". Ujasníme si pointu - dva libovolní "gothové" se neshodnou prakticky vůbec na ničem - co je tedy gothika? Má pravdu ten, či onen? (Rozkošné je handrkování, zda gothika spočívá v hudbě, v srdci, nebo v žaludku?) Dovolím si poznamenat, že neznám skupinu posluchačů "tvrdé" scény, jenž by měla tak nutkavou potřebu se neustále definovat a vymezovat, až mám obavu, že dušičce gothiků tenhle zlý svět strašlivoučce ublížil. 2) Hledat "spásu" či jakési východisko v pokud možno co nejvíce střeleném způsobu života - míním například vampyrismus, satanismus, sebepoškozování, vůbec jakási "temná" prezentace sebe sama například formou špatného výtvarného i jiného umění, či také napodobováním stylu oblékání a image hudebních interpretů. Velmi povrchní zájem o umění, architekturu či literaturu je též hojný. 3) Brát svou rádoby "subkulturu" nesmírně osobně - jak před gothikem povíte, že nemáte rádi gothiku, on vás slyší říkat, že nemáte rádi jeho osobně. Mám za to, že gothici mají tendenci brát se snad nejvíce vážně ze všech myslitelných skupin mládeže, zkrátka fóry jim nejdou přes pysky. Není nijak překvapivé, že za dané míry sebehodnocení se každý goth považuje nadřazený okolnímu světu, nepochopený a vyčleněný (Byronická persóna se tomu říká odborně, jenže tento přístup k životu byl nový a pochopitelný v romantismu, dnes již je trochu vousatý a opírá se o hůl). Člověk natolik zmítaný strachem o své místo ve světě a o pravost té "své gohiky" už nemá dost času ani volné rozumové kapacity rozmýšlet nad hudbou a jejím zařazením.

Dále - jakže to definujeme kulturu? Soubor všech materiálních, uměleckých, duchovních a morálních hodnot, které daná skupina tvoří, že? Co přinesli posluchači metalu a rocku ustrojení ve zpola futuristických a zpola historických kostýmech, s pohledem na svět zamrzlým na přelomu 18. a 19. století, obdivovači katedrál ze století 13tého, jimž se na krku houpá starověký ankh? Nepřinesli zhola nic, jejich styl mohu při nejlepší vůli nazvat eklekticismem, jenže je zjevné, že ohledně této sebranky žádnou dobrou vůli nemám, tudíž to nazvu bezvýsledným tápáním, jenž s pojmem "kultura" nemá společný ani malíček u nohy.

Čili co je to ta gothika? Hudebně - nedorozumění, nevhodné označení pro cosi zcela jiného, lidsky pak zatmění rozumu patetickou teatralitou (možná záměrně se střežím použít populární slovo "póza").

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tohle mnou teda dosti zatřepalo.Neslouhlasím s tímto článkem.Jen doufám že se jednou nedočkáme toho že budou stovky blogů nadávajících na gothicu.<br />Dál se nebudu vyjadřovat.
Docela by mě zajímalo, co autor toho článku dělá (zaměstnání a tak). Přijde mi, že je hrozně zaměřený na meterielno a exaktní pojmenování všech věcí okolo sebe. Rozhodně má přehled, umí se vyjadřovat a vyzná se v hudbě (i když jeho hudební rozhled je zaměřený hlavně na rock a metal, ostatní žánry opomíjí...záměrně?)<br />S čím nesouhlasím je, že gothic kulturu tvoří jen "konzumenti", kteří si přivlastňují hudbu a sami si ji zahrnují pod "smyšlenou kolonku gothic". Přece existuje množství interpretů, kteří svou tvorbu zahrnují právě "sem". <br />..."Velmi povrchní zájem o umění, architekturu či literaturu je též hojný." Povrchní? Musím snad být vystudovaný architekt, abych se mohl zajímat o architekturu bez přívlastku "povrchní zájem"? Nemyslím si. Musím dopodrobna rozpitvat každou knihu, kterou přečtu? Nestáčí, že si knihu přečtu a řeknu ne/líbila se mi proto a proto? Podle mě to stačí.<br />S valnou většinou toho příspěvku nesouhlasím. Možná bych se s autorem shodnul v určitých věcech týkajících se blogovaní. To je asi tak všechno, co mi teď po přečtení vyvstalo v hlavě. <br />
Ještě jedna věc. Autor mluví o skupině Agalloch. Ta shodou okolností patří mezi mé velice oblíbené formace. V příspěvku je řečeno, že jejich hudba je mnoha lidmi považována za gothickou. Já osobně je jako goth neoznačuju. Je to prostě hudba, která mě silně oslovuje. Když už bych jí musel nutně zařadit, tak bych je dal pod progressive folk/doom metal. Ale při dnešním prolínání hudebních žánrů postrádá přesné zařazení tak trochu smysl.
S tím blogováním má autor pravdu.Jeden obrázek najdete na desítkách blogů.I s texty je to podobně.
Jeden člověk, jeden názor... tento zrovna pro mne absolutně zbytečný ;-)
me tyhle veci uz docela stvou jako gothic nema zadnou definici ale preci vime ze gothic jsme takze v tom pripade za urcitejch podminek muzeme sestavit definici jak pro gothic tak i pro pozéry.-) ja uz mam vlastni nepsanou definici podle ktere se ridim a dle nazoru ostatnich podle mne gothicu by jsme se vsichni mohly dohodnout na definici... alespon pro ceskou subkulturu... kazdy narod jina kultura, ktera si subkulturu upravuje dle sve kultury prijatelnou... blogeri tak s temi je problem snad vsichni blogeri jsou male cca 15-ti lete holky co se snazi byt "neco" a davat to najevo... mno s blogerkama souhlasim s autorem clanku .)
jeste k te kultura - subkultura prikladem je treba nemecky gothic to je temer naprosto neco jineho nez u nas v cesku v nemecku jsou napr. vic silenejsi (spani v rakvich,...)(nejsem si jistej ale prej jo :-) ) to se treba u nas vubec nevyskytuje jsme spis mirnejsi
Ale pozor.Všichni nadáváte na náctileté že jsou po pozéři a blogeři a podobně.Ale co když přece jen nejsou všichni takoví a jsou mezi nimi gothici? Vy starší byste se měli zamyslet jestli nejste náhodou pozéři.
nikdo nerika ze musej byt pozeri jsou i slusny blogy...
Věčný boj.. člověk už ani nemá sílu vyjádřit se..
K tomu me akorát napadá: potřebujeme vůbec nějakou definici? Abyste věděli kam patříte jí nepotřebujete. Mimochodem dokázal by někdo jednoznačně definovat punk? Obecné zásady, které příslušníci punku vyznávají se dát dohromady dají. Ale taky nemusí být jednoznačné. Sám se za gotika nepokládám, nepatřím do žádné škatulky. Je to všechno o toleranci stylů. Pro me je pojem gotika v hudbě taky ne úplně jednoznačná. Přijde mi to něco podobného jako nálepka metal..Obsahuje mnoho stylů, které se tam hodí více, či méně. Za čistý metal nemůžeme považovat nic, protože žádná jasná definice není. Proč bysme jí měli dělat v gotické hudbě? Pokud někde v sobě cítíme, že je něco gotického, tak to tak nazvat můžeme, protože víme, co gotika může obsáhnout. Autor samozřejmě naráží na hromadu pozérů co se rojí v každém hudebním stylu. Je smutné, že díky nim tuhle subkulturu lidé hodnotí. Bohužel se nárůstu popularity žádný styl neubrání. No delší než sem chtěl. Snad to neni napsané moc zmatkovitě:-)
souhlasim se saladinem take se domnivam ze proto aby se mi subkultura libila nepotrebuji mit skatulku. jsem priznivce gothickeho stylu ale nerekla bych o sobe ze jsem gotik. snazit se byt gotik, splnovat limity ktere predepise tabulka nebo nejaky kritik mi prijde zbytecne a otravne a navic uz nas to tlaci do "jak bych se mela chovat, abych byla spravne goth". souhlasila bych ze rozhodne ne vsichni mladi jsou pozeri a rozhodne ne vsechny blogy jsou hloupe jen jsou bohuzel ty nejhloupejsi nejvic videt. ja mladym lidem verim je to nadeje pro subkulturu, nebojte se reprezentovat! autor clanku schovany za pravo uvahy podle me proste potreboval hlavne sirit svou buhvicim zapricinenou antipatii vuci gothice schovanou do nelichotivych narazek - debilni image, spatne vytvarne umeni - proste cokoliv je nacichle gothikou je automaticky spatne. Uz jsem ospala, ale zitra sem dopisu sem sve myslenky na trhliny ktere podle mne clanek obsahuje i kdyz se to snazi vyrovnavat radou cizich slov a ucenych spojeni . dobrou noc ;-)
Cítím to stejně...
Nezbývá mi než souhlasit s tím, co již bylo napsáno v komentářích přede mnou. Myslím, že gothic je převážně o toleranci. A jakési škatulkování by tedy, podle mého, podstatu gothic popřelo. Už tu bylo několikrát řečeno, že gothic prostě nemá žádnou hranici, před kterou goth nejste a za kterou ano.. A o tom to je.. Že si z toho každý vezmeme to své. Samotná subkultura tak získává na zajímavosti, je různorodá. Samozřejmě, že existují věci, které jsou pro goth typické, ale tak je to u všeho..
1) Rekl bych, ze vyzneni clanku neni nepodobne teto reportazi z 11. WGT: http://www.jankovar.net/clanky/clanek.php?id=40&od=108 . I kdyz by bylo radou argumentu vic nez mozne s autorem polemizovat, prave z tohoto duvodu se mi tak zde v komentarich nechce cinit.<br />2) Protoze se autor zrejme zabyva, jak sam pise "tvrdsi" hudbou, neuvedl v textu EBM, zde by bylo vhodne provest drobnou korekci: "Gothici jsou zvrhlí eklektici, kteří se přisáli k metalu, punku, rocku a technu ...".<br />3) Hlavnim aspektem goths je tolerance (a s ni souvisejici neexistence navenek casto provokujicich tabu temat "normalni" spolecnosti).
Článek je zcela jistě zajímavým vyjádřením osobního názoru. Ale autor se mi jeví trochu zaujatý. Jistě se v mnoha věcech vyzná, ale mám pocit, že hází všechny do jedné kupy a z článku na mne vychází jakýsi závan toho, že se autor "vyzdvihuje" nad ostatní... Jako dost lidí bych s ním asi souhlasila v otázce blogů...ale kolik z vás řadí tyhle blogy do gotiky? A řekněte mi, kdo z vás je tu všechno náctiletý... častokrát tu odsuzujete lidi v mém věku a ani si nevzpomenete, že jste se taky narodili a rostli. Že dnes jste jen na určité úrovni života a této úrovni muselo něco přecházet. Vzpomeňte si, jak jste se někdy cítívávali jako patnáctiletí. A přece nebudeme takoví blázni, abychom se tu přeli o gothice a o tom, jestli jsou mladí nebo staří lidé větší goth. Podle zkušeností? Ano, s tím souhlasím, ale nechte nás, malé děti, abychom se sami proklestili cestou k dalším rokům života a až nám bude o deset let víc, možná nás uznáte sobě rovnými. ;-)
milá Xendie..já si moc dobře uvědomuju, že to patří k dospívání. ta potřeba patřit někam je silná. pamatuju si jak sem začínal jako pankáč a prošel sem si blackem i gotikou. vim jaké to je se cítit tak. nenadávám na mladou generaci, protože bez nich by gotika stárla a možná taky vymřela. asi je nezbytný mladé v určitém směru tolerovat a doufat, že se z nich stanou rozumní lidé. určitě nemá smysl brouzdat po blozích a psát každýmu, že je pozér a gotika je někde jinde. tim je spíš utvrdíme. nakonec bych zopakoval svoje oblíbené slovo..tolerance..
člověk, který se snažil soudit a definovat gothic styl objektivním pohledem, a dopadlo to spíš velkou kritikou..mno i když kritika má i své pozitiva, což tenhle článek nemá, tudíž to beru jako provokaci nebo útok.<br />Bohužel, s některými názory musím jen přitakávat. Gothica je hodně různorodá a členitá, což je její velká výhoda či nevýhoda?Nad tím se dá asi polemizovat..já bych se přikláněla k té druhé variantě, protože pro mě je gothica jednosměrná a naprosto vydefinovatelná..pokud to mám brát z čistě subjektivního a osobního potoje.<br />Ale je to zajímavý článek, určitě.
[7]Víš jak Němčouři jsou v hodně věcech extrémní hlavně oproti ostatním zemím i čr. Jsou to prasáci:-))
[11]Já svojí definici nepotřebuju, už mně omrzelo se pořád nějak definovat...žiju si jak se mi zlíbí, a když se mně někdo zeptá za koho se považuju, řeknu snad nálepka goth? Jop a co si pod tím ten dotyčný představí? Většina lidí o tom nic nevím a pokud jo, gothica slovo které je v dnešní době tak různorodé, že si před tím může představit cokoliv. Tak to si radši odpustím..Ale pokud se zeptá na mé zájmy, jop tak pro to svojí definici samozřejmě mám a dala by se snad pokládat i v určitých teoriích jako definice mé gothicy..
[16]to víš, všichni gothi tvrdí jak je důležitá tolerance, a jak jsou nejvíc tolerantní..ale řekla bych, že je to spíš naopak..kdo ví, třeba je to komplexema z vlastního pocitu netolerance ze strany okolí. Někteří možná ne, někteří jsou ignoranti a flegmatici a říkají si tolerantní lidé..ale tak tohle už je jedno..takoví ti největší vyznavači tolerance nakonec stejně jen všechny kritizují, a dokonce i mladší odnoš gothické subkultury..mnohdy si to snad ani neuvědomují..chce to respekt..
[17]jojo, každý si tim musí projít o tom je vlastně celé dospívání, najít sám sebe v různých "světech" a melancholické nálady,pocity sebekritiky a neporozumění, to jsou faktory pubertu doprovázející, a vlastně vedoucí ke gothice. Rozdíl je v tom, že někdo v tom najde sůvj osobní styl a někdo se jen dále posune, do další fáze svého dospívání a je z něho rázem třeba hip hoper.Tak proč tyhle lidi nebat v potaz, je tam sice šance 50 na 50.ale rozhodně to stačí na to, respektovat je..ne, ;-)
hehe, jako, já se divím, že tohle ještě někdo pitve. Autor článku je vůči gotice zaujatý, jeho názory nelze považovat za střízlivé, a kdokoli s ním nebude souhlasit, bude automaticky označen za idiota, který beztak nemá ani základní školu. Už jsem to pár lidem také vysvětlovala... takže být vámi si s tím vůbec nelámu vaše krásné gotické hlavičky;-)
[21] Nezbývá než souhlasit.. většinou právě ten, kdo nejvíc vykřikuje, jak je goth a tolerantní a Bůh ví, co ještě, je přesný opak.. ale zas jsou i opravdu tolerantní lidé a o ty je třeba se v tomhle případě opřít.. protože když ti je těch náct a myslíš to s gothikou vážně, nějak začít musíš.. a jak jinak se začlenit než tak, že se seznámíš s jinými goth..
Ano, ano, jak tu bylo řečeno, třeba se za tři roky stanu velkým raperem. Ale teď jím nejsem a žiji svůj život tak jak ho žiji, se svými přáteli a zájmy a nemá smysl zabývat se tím, co bude za pár let. Teď nic nezměním, ani nechci, to nejhlavnějším na této "lidské identitě" je přeci to, abychom se cítili dobře, mezi svými a tím, co nás zajímá. A jestli je to rap nebo gotika, to je přece jedno. Nemyslíte?
[21] Ano, zdá se mi, že právě ti nejtolerantnější lidé nejvíce odsuzují. Nadávají na ostatní, kteří s nimi nemají nic společného. Vždyť i tady na tom fóru, řešíme tu ten obrovský problém týkající se blogů a těch "pozérů", co je píší. A přitom kdybychom byli tak tolerantní, jak říkáme, byly by nám tyto slečny absolutně ukradené a neměli bychom potřebu se jimi zaobírat.
[17] Kdyby to tak každý věděl, jaké to je. ;-) A víš, já osobně si myslím, že nezáleží na tom, jak je člověk starý, ale na tom, jak myslí, cítí, apod. A taky na tom, jestli si sním rozumíš. Častokrát si rozumím s mnohem staršími lidmi a je mi absolutně jedno, že jsou o dost let vzdáleni na časové ose. Důležité je to, že si s nimi mám co říct a vím, že to cítí stejně. A nevidím důvod, proč by to tak nemělo být naopak. ;-)
[26] Tenhle příspěvek se mi líbí. Popření sebe sama a k tomu nakonec objektivní názor popírající to vše předtím :D nádhera :-)))Tohle naznačuje jednu věc. a to: Spousta lidí si skálopevně myslí že je tolerantní a přitom není :-) Ale to už jsi řekl...
[28] A který příspěvěk konkrétně máš na mysli?
Xendie: [26] 20.3.2007 Út 14:52
[30] Aha... nojo... :-) Nevím, co na to říct, napadá mě jedině souhlasit se svým názorem... ;-)
Výborný ironicko - sarkastický článek, tleskám!!!
*Po přečtení všech Vašich komentářů už člověk nemůže být moc "originální" a napsat něco, co by tu již nezaznělo. Souhlasím s většinou reakcí, souhlasím s částí na téma blogy, souhlasím i s některými názory na definici, škatulkování, "pravidla"... V gothice vážně nejsou nutná žádná omezující pravidla, která nám předepisují hudbu (zvláště tu!), oblékání, líčení, chování, vystupování či vkus. To, že lidé mají na goths spíše negativní názor a že o goths kolují někdy skoro až smutné fámy, už nejspíš nikdo nezmění. Pro mně osobně znamená gothica mnoho. Sebevyjádření, umění, styl života, pocity... Život... Protože v tomto stylu je možné vyjádřit naprosto vše. Krásu, povahu lidí, smutek, život, naději, lásku. A je tak různorodá, protože každý člověk vidí gothicu v něčem jiném, proto je tak originální. Gothica je nádherná. Gothica je něco nevšedního (i když v dnešní době už by se o nevšednosti dalo polemizovat), čistého, temně romantického (a neříkejte že ne), úchvatného... Nestydím se za to, že gothica mi ovlivňuje život. Dávám to najevo ráda. Ráda si povídám s goths, oblékám se podle vlastního chápání "gothic", tvořím "umění", chodím na akce. Protože, ten pocit, když jste někde, kde na Vás nekoukají jako na pomalu vraha, kde Vám dokonce pochválí oblečení, účes, mile se na Vás usmívají a smějí se s Vámi... Ten pocit je úžasný. Je to nepopsatelné a okouzlující, podmanivé... Víte, nestydím se za to, že mi je 15. Proč bych měla? Je to jako když bych se styděla za svůj názor. Také mne občas až uráží některé počiny společnosti (např. "tento rok je v oblečení velkým trendem gothic styl", jediné pozitivu pro mne je, že alespoň budu moci lépe sehnat oblečení:-)), ale co s tím nadělám... Maximálně to mohu ignorovat. Prostě. Gothica je něco nepopsatelného. A až mě děsí, jak jsem se tu rozepsala... No nic... Končím... ;-)*
[33]Nezbývá mi než před Tebou smeknout-upřímně! :-) <br /> Na svůj věk jsi vytvořila velmi hezký a přijatelný názor ;-)
Dlouho přemýšlím jestli se vyjadřovat nebo to nechat být...ale nedá mi to.<br /> Článek, který zede máme možnost číst jsem konfrontoval už kdysi dávno, když se poprvé vyskytl...bohužel,bohudík,nebo jak...ač se mi to samému nelíbí, stejně jako tehdy i teď je třeba nakonec konstatovat, že autor, má přes svůj otevřeně útočný postoj proti Gotice takové,ve svém principu pravdu! A to celkově tak z90ti procent svých tvrzení. Je to však jen část celkového pohloedu, jen fragment reality ovlivněný jeho osobytým pohledem na věc. Myslím, že je každému z nás při hlubším zamyšlení a určitém nadhledu na věc,je jasné, že onen autor je fanouškem tvrdší muziky, kterou má rád jaká je a najednou se objevila skupina lidí, která tvrdí, že to co rád poslouchá před spaním není Metal,ale Gotka. Pak při pohledu na zástupy Gotů jej přirozeně musí mrazit. Toto je vcelku standardní postoj, který před lety panoval...nevím jestli se lidé uklidnili,nebo akceptovali fakt, že Goti existují, ale dnešní ČR Goths relativně akceptuje. <br /> Na druhou stranu smutné je pravdou:Gotika nemá přesně ustálené specifikum, které by pro ni bylo určující. Rozmanitost, která v tomto směru existuje je naprosto zavádějící vzhledem k faktu, že diametrální rozdíl některých skupin Goths řadí na opačné spektra společenského rozvrstvení. Definice vkusu či myšlení se za dvacet let nepovedlo vyjádřit a ještě hůře je na tom hdba, kterou autor napadá..přesto si nemyslím, že by měl autor pravdu se svými tvrzeními v závěru! Kdyby byla Gotika tak nemysluplná, dávno by zanikla ;-)
[34] Nezbývá mi než říci děkuji... Děkuji... ;-)
Cannibalia: Jop, napsala jsi to moc hezky, tak srdcově a duševně, podobně cítím gothiku i já..jenže postupem času jsem tak trochu skeptičtější, pesimičtější a zklamanější..i když jí pořád tak vnímám, přecejen ten prožitek, pocity a tak už dost pookřály. :-(
[37] Prostě... Dospíváš, měníš se, stárneš... Mění se Tvůj pohled na svět, sebe sama... Stáváš se ze snílka realistou... ;-)
[33] Ve většině věcí s tebou souhlasím... asi to bude naším věkem. ;-)
[39] Nejspíš ano... ;-)
Hezky si tu komentujete, milí mládežníci. Jak tak prohlížím vaše příspěvky, napadá mi jedna zásadní otázka - proč žádný z vás není *já*, a místo toho je *goth*? Proč nenosíte EMO ponožky, goth rukavice, hiphop kalhoty, tekkno čepici a metal šálu (chápete doufám metaforu)? Proč se místo toho cele zaškatulkujete do krabice goth a nic jiného vám není dobré? Slečna Cannibalia básní o sebevyjádření, životě - básní stylem, jako by jediný možný opravdu plný život byl život gothika. Proč tolik zahořklosti vůči všem ostatním stylům - respektive, proč nějaké styly vůbec? Jste všichni jeden jak druhý, stejné oblečení, stejné argumenty, stejná zaslepenost - a kam se poděla ta lidská individualita a *svoboda*, jíž se tak rádi oháníte?
*[41] Nenašla jsem zde žádnou zahořklost vůči jiným stylům. Proč nějaké styly? Člověk je tvor stádový. Ano, mnozí to těžce nesou, špatně si to přiznáváme, ale je to tak. Člověk chce již od pravěku někam patřit. Do skupiny lidí. Stejné oblečení? Stejné argumenty? Zaslepenost? Milý člověče, to Ty jsi zaslepen. Neříkám, že gothica je nejlepší styl na světe. Pro mne ano, pro ostatní možná ne. Ale už jenom to, že pro mne je nejhezčí, je ta individualita o které jsi psal. Už jenom to, že jsem si mohla vybrat naprosto nezávisle na okolí, to je ta svoboda. Svobodou a individualitou se rád ohání každý. Kdo říká, že goths nemohou nosit EMO (ano, tento styl vážně nesnáším, přiznávám) ponožky? Já je nosím... Už je nosím setsakramenstky dlouho, déle než je nějaké nablblé EMO populární na naší české scéně. Že nenosím tekkno čepičky? Nelíbí se mi. Hip hop kalhoty? Nic pro mne... Kombinuji jiné věci... Které se mi líbí. TOHLE je ta svoboda. Že básním o gothic životě? A co? Líbí se mi-... TOHLE je svoboda... Tvoje argumenty o stejnosti jedinců jsou vážně nesmyslné. Naprosto. Promiň, člověče, ale než začneš něco kritizovat, projdi si celou stránku, všechny komentáře a pak teprve odsuzuj...*
Hm, ono treba nelze prehlednout, ze velka cast navstevniku WGT, Castle Party i vsech akci v Praze, uz zdaleka neni ve veku "mladezniku". Ze na zapad od nas prevazuje tak zvane EBM a electro. Ze letos je Amorphis na WGT a Front Line Assembly na Rock For People, coz urcite neni zalezitost gothicu, ale poradatelu. Ze si nektere metalove kapely pridaly v 90-tych letech k pojmenovani zanru gothic, pricemz goths zapadniho typu je nemaji v oblibe. A tak dale. Mimo jine jako poradatel takovych akci snad vim o cem mluvim...
tak jak si pročítám tuto diskusi cítím že bude lepší se jí vyhnout a jít svou cestou se zalíbením v gothice
[41] Abych to upřesnila a obhájila sebe: Já se neoblékám jako goth, jediné, co navenek tak trochu goticky působí mohou být ty boty, které si chci pořídit. Nosím oranžovo zelenou tašku přes rameno, zelený kalhoty i bílá trička, nosím barevné ponožky. Poslouchám rock (netajím se tím, že gotic rock tam má své místo) a power metal. Povídám si se všemi možnými lidmi a za gotha se nepovažuji (jestli to z něčeho vyznělo, pak se tedy omlouvám, bylo to mířeno spíše tím uvažování než zbytkem). ;-) To je má obhajoba k tvému příspěvku.
[44] To je docela dobrý nápad, ale co může dělat člověk, který se již zapojil. :D
Ještě dodatek k mému komentu: Odlišení stejností, to je mi myšlenka:-) Zašlepeme ty konzumní EMO / tekkno /hiphop / whatewa sráče do země tím, že budeme černí, namalovaní a temnomilovní. Yeah. A místo pozdravu si budeme ukazovat nové jizvy:-)
[47] To nebylo moc vtipné...
*[47] Čím jsi chtěl tímto příspěvkem docílit mi je doopravdy skryto v mlžném oparu chladné noci... Tvá slova jsou ostrá jako žiletka, avšak neúčinná jako řetěz z trávy... Snažíš se zde vyprovokovat hádku? Pak ale mysli na to, aby jsme náhodou nezadupali do země Tebe, místo EMA, tekkna a podobných...*
na všech diskuzích o tomhle tématu to dopadá stejně. můžeme to řešit donekonečna, ohánět se argumenty, ale myslíte, že se shodneme? Jak tady někdo už říkal..nejsme jednotní. každý by se měl starat o svou individuální odlišnost a snažit se být pořád lepším. takže končim svoje komentáře k diskuzi a přeju moc štěstí ve světě gotickém i jiném a určitě se někdy potkáme na nějakym koncíku..papa

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.