Rozhovor s Lost in Desire

Vůbec poprvé můžete zítra na české půdě vidět vídeňskou formaci Lost in Desire. Než se ale synthrocková čtveřice představí na brněnské Blackwish Christmas Party, popovídali jsme si s předákem Stephanem nejen o historii kapely a žánrové pestrosti, nutnosti najít "ty pravé lidi", ale i druzích a prospěšnosti remixů nebo o tom jak důležitý byl pro novou desku Ashley Dayour z gothicrockových Whispers in the Shadow. Rozhovor pro nás přeložila Andromeda Draco, děkujeme!

CZ SANCTUARY: AHOJ STEPHANE, JAK SE MÁŠ?

Stephan: Mám se moc dobře. Je bezva být zase v Praze.

CZ SANCTUARY: ŘÍKÁŠ, ŽE JE BEZVA BÝT ZASE V PRAZE – TO ZNÍ, ŽE UŽ JSI TUDY PÁRKRÁT PROJEL…

Stephan: Ano, po pravdě jsem tu byl mnohokrát a dokonce jsem tu strávil celý semestr na ČVUT. Je pro mě moc příjemné se vracet. Je ale spousta míst, na která se chci vrátit.

CZ SANCTUARY: PAMATUJEŠ SI TŘEBA NĚJAKÁ ČESKÁ SLOVA?

Stephan: No těch je opravdu velmi, velmi málo.  Radši mě z nich nezkoušej (smích).

CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK NE. MOHL BYS NÁM TEDY RADŠI ŘÍCI NĚCO O ZAČÁTCÍCH TVÉ HUDEBNÍ KARIÉRY? ZAČALO TO ASI AŽ PO TVÉM ODJEZDU Z PRAHY…

Stephan: No, já dělám hudbu celý svůj život, ale když se budu držet Lost in Desire, tak to určitě ano. První nápady a možná i dema začaly vznikat tou dobou, nicméně k tomu, nahrát první písničky, jsem se dostal až o několik let později. Než jsem měl kapelu, natáčel jsem si je sám. Když pak bylo pár skladeb hotových, potřeboval jsem je nějak dostat na pódium, a tak jsem začal hledat lidi, kteří by se ke mně přidali. Tak jsem začal skládat kapelu dohromady, a to opravdu není snadný proces.

Zabere to dost času, než člověk najde ty správné lidi, se kterými má dostatečné „spojení“, aby spolu dokázali přenést emoce, ukryté v hudbě, a zprostředkovat je publiku. Jsem proto moc šťastný, že se mi to skoro po čtyřech letech podařilo. Se současnou kapelou jsem velmi spokojený.

CZ SANCTUARY: TAKŽE LOST IN DESIRE ZAČALI VLASTNĚ JAKO SÓLO PROJEKT, AŽ PAK JSI ZAČAL DÁVAT DOHROMADY KAPELU KVŮLI KONCERTŮM…

Stephan: Ano, přesně tak. Teď je venku druhé album Lost In Desire „Skin“, na kterém můžeš slyšet mnohem více vlivů celé kapely, takže je takové rockovější. První album bylo více elektronické a bylo tam slyšet mnohem více té studiové práce. Na novince najdete více, jak bych tak řekl, tradičních rockových prvků.  Jasně, určitě tu stále je ten nádech elektroniky, ale je v něm znát i jiskra živého hraní.

CZ SANCTUARY: JAKÉ JSOU TEDY ROLE OSTATNÍCH ČLENŮ V KAPELE?

Stephan: Kromě toho, že hrají naživo, jsme si udělali i pár společných skládacích seancí. Ale co se týče textů, ty píšu sám. Myslím, že je těžké psát texty společně – to mi fakt nejde – ale když přijde na hudbu, je na „Skin“ pár písniček, které vznikly společným jamem. U té nové desky bych řekl, že je ten poměr tak padesát na padesát.

 

lostindesirepromo


CZ SANCTUARY: V PROMO MATERIÁLECH SE PÍŠE, ŽE SKLADBY ZE „SKIN“ JSOU OVLIVNĚNÉ DAVIDEM BOWIEM, ALE I POSTPUNKEM, GRUNGE, H.I.M., GOTICKOU SCÉNOU A OSMDESÁTKOVÝM DISCEM. JE TO PRAVDA?

Stephan: Asi to tak bude, protože se určitě nesnažím následovat nějaký konkrétní vzor. Dělám jednoduše to, co se mi líbí – cokoliv, co mi přijde na mysl. Rád dávám dohromady různé styly, bez toho, abych se něčím řídil, bez jakéhokoliv cíle. Prostě to tak nějak samo vznikne. Když chci třeba techno syntezátor do nějaké skladby, založené na kytarovém riffu a techno bicích, proč ne. Bavím se tím, co o mě říkají média, jaké vlivy slyší v mojí hudbě. Možná mají pravdu, protože jsme všichni stále ovlivňováni svým okolím. Ale určitě to není něco, o co bych se vědomě snažil. Přesto je lichotivé slyšet ta velká jména, skloňovaná v souvislosti s tím, co jsem vytvořil já.

CZ SANCTUARY: NA NOVÉM ALBU JSI SPOLUPRACOVAL SE ČLENY WHISPERS IN THE SHADOW, HLAVNĚ S JEJICH FRONTMANEM ASHLEY DAYOUREM. JAK K TOMU DOŠLO?

Stephan: Zpěvák a mozek, který stojí za Whispers in the Shadow, se stal mým dobrým kamarádem. Trávíme spolu spoustu času, chodíme na pivo a filosofujeme o světě. Když jsem mu přehrál pár demáčů druhého alba, což bylo nějaké asi 3 roky před tím, než vyšlo, zeptal jsem se ho: „Co si o tom myslíš? Kam bych to měl směřovat a co bych s nimi měl udělat?“ To jsem byl stále ve fázi hledání tvaru druhé desky. A on řekl: „Víš co, já mám pár docela dobrých nápadů, mohli bychom udělat tohle a tamto...“ „Ok, tak jo. A chtěl by ses případně i nějak přidat a nahrát některé kytarové party na album?“ a on řekl ano. A tak se i stalo. 

Jak už jsem řekl, první album bylo elektroničtější, včetně bicích. U nahrávání nové desky jsme diskutovali o tom, jestli do písniček nahrát akustické bicí, nebo jestli je lepší zůstat u těch elektronických. A Ashley přišel a říká: „Jsi blázen, samozřejmě, že na albu musíš mít akustické bicí. To prostě jinak nejde!“ No a já mu říkám: „No ale já nemám bubeníka.“ „Ok, tak já se zeptám našeho bubeníka Reinharda z Whispers“. Přehráli jsme mu nějaká dema a on souhlasil, že do toho půjde.

CZ SANCTUARY: TO ZNÍ, ŽE ASHLEYHO ROLE PRO ALBUM BYLA VELMI DŮLEŽITÁ…

Stephan: To určitě byla.

CZ SANCTUARY: A KDYŽ UŽ JSME U NĚJ, JAK SE TI LÍBÍ JEHO NOVÝ PROJEKT THE DEVIL AND THE UNIVERSE?

Stephan: Naprosto ho miluju. Zrovna včera jsem na sobě měl tričko The Devil & The Universe (smích). Myslím si, že s těmi všemi syntezátory dělá naprosto úžasné věci. Asi před dvěma týdny jsem byl na jejich vystoupení. A dokonce byl i tady v Praze, nevím, jestli jste tam byli...

CZ SANCTUARY: MY JSME TO POŘÁDALI…

Stephan: Vy jste to pořádali? Tak to je fantastické! Myslím si, že je to velmi, velmi dobrá hudba – a taky se moc těším na další album Whispers, které, jak si myslím, ponese prvky, které používají The Devil and the Universe. 

 


stephan_a_ashley


CZ SANCTUARY: NO TAK UVIDÍME. ALE POJĎME SE NA CHVILKU ZASE VRÁTIT K LOST IN DESIRE. VYDALI JSTE CELÉ ALBUM REMIXŮ A TAKY JEDNU KRATŠÍ REMIXOVOU KOLEKCI. JAK MOC JSOU PRO TEBE RŮZNÉ VERZE TVÝCH SKLADEB DŮLEŽITÉ?

Stephan: Já bych rozlišil remixy na dva různé druhy. Jeden druh jsou experimentální, řekl bych více umělecké remixy, které jednoduše vezmou písničku a vyzkouší jinou, novou interpretaci. Ty dostanou ze stejné skladby nové věci a pocity, přidají jiné zvuky. A to mě zajímá, protože mám rád elektronickou hudbu a je velmi zajímavé slyšet vlastní skladbu naprosto předělanou a přearanžovanou. 

A potom je tady něco, co bych nazval „účelný remix“ a ten má spoustu různých forem, kdy se třeba remix udělá extra pro taneční parkety nebo tak. Určitě dává smysl mít několik různých verzí skladeb pro DJe, aby si je mohly napasovat do svých setů. To ve výsledku přináší další možnosti, jak mohou lidi přijít k naší hudbě. Takže bych řekl, že oba druhy remixů jsou důležité.

CZ SANCTUARY: JE PRAVDA, ŽE JSI TAKY AUTOREM OBALU NOVÉHO ALBA?

Stephan: Jo, jestli myslíš, že jsem na tom obalu já, tak to je pravda.

CZ SANCTUARY: SPÍŠ ŽE SES NA TVORBĚ OBALU PODÍLEL TAKÉ UMĚLECKY…

Stephan: Ano, ano, to taky. Měl jsem v hlavě nápad, kam bych chtěl přebal alba směřovat, ale nevěděl jsem, jak to udělat. A tak jsem oslovil svého dobrého kamaráda Wojciecha Grzymalu, který je opravdu výborný grafik a fotograf. Akorát jsem mu nedokázal do detailů vysvětlit, co vlastně chci. Měl jsem jenom takovou neurčitou představu, a tak jsme začali experimentovat, až jsme se nakonec opravdu dostali k tomu, jak jsem si to představoval.

 

Lost in Desire Skin


CZ SANCTUARY: HEZKY. MIMOCHODEM, PRÝ MÁŠ I TAKY NĚJAKÝ VEDLEJŠÍ ELEKTRONICKÝ PROJEKT, NEBO SE PLETU?

Stephan: Ne, ne, nepleteš. Existuje několik vedlejších projektů…

CZ SANCTUARY: NĚKOLIK?

Stephan: Ano, v mojí historii je jich spousta, i když ne všechny jsou aktuálně aktivní. Dělal jsem elektronickou hudbu dlouho před tím, než došlo na Lost In Desire. Mám pár starých projektů, ale teď dělám hlavně různé remixy. Zrovna jsem udělal remix v techno stylu pro mého dobrého kamaráda ze synthpopového projektu Level 2.0 z USA. Mojí současnou vedlejší aktivitou je ale jen tvorba remixů, protože se snažím soustřeďovat většinu svojí energie do Lost In Desire a moc se nerozptylovat.

CZ SANCTUARY: JASNĚ, TO DÁVÁ SMYSL. PODÍVEJME SE ALE TEĎ SPÍŠ NA ŽIVOU PREZENTACI LOST IN DESIRE. ZÍTRA HRAJETE V BRNĚ NA BLACK WISH CHRISTMAS PARTY – JAK JSTE SE K TOMU DOSTALI?

Stephan: To je dobrá otázka. Myslím si, že to zařídila naše promo agentka Joanna, která to zorganizovala. Opravdu nevím, jak se to stalo, ale moc se na to těším, protože to bude naše první vystoupení v České republice. Tak uvidíme, snad nebude taky poslední (smích).

CZ SANCTUARY: URČITĚ NE. SPOLU S VÁMI TAM BUDE HRÁT I NĚKOLIK ČESKÁCH KAPEL – ZNÁŠ NĚKTERÉ Z NICH? NEBO VLASTNĚ JAKOUKOLIV ČESKOU KAPELU?

Stephan: Musím říci, že kapely, které tam budou hrát, znám jenom z internetu – samozřejmě, že jsem si je našel. Ale bude tam hrát také jedna polská kapela, takže to bude celkem mezinárodní. Musím být upřímný – neznám mnoho českých kapel, zřejmě bych měl častěji poslouchat Dark Wave a tak je poznat.

CZ SANCTUARY: TAK TO KAŽDOPÁDNĚ. NO, TAK NOVÉ ALBUM JE ČERSTVĚ VENKU, CO BUDE DÁL, JAKÉ JSOU DALŠÍ PLÁNY?

Stephan: Chceme hlavně koncertovat, co to půjde – zrovna plánujeme turné po východní Evropě. Také bychom chtěli příští rok vyrazit na šňůru po Velké Británii, takže to jsou takové dva hlavní opěrní body. No a pak samozřejmě cokoliv, co přijde mezi to – to znamená jednotlivé koncerty v Německu, v Rakousku a dalším širším okolí. A samozřejmě už pracujeme na další várce skladeb. Máme připravená dema tak na další dvě alba, čili v budoucnu bude u Lost In Desire spousta nového.

CZ SANCTUARY: TAK TO JE SUPER, ASPOŇ NEBUDE MEZI ALBY TAKOVÁ MEZERA JAKO MEZI DEBUTEM A SOUČASNOU DESKOU. TAM BYLA PRODLEVA SNAD ČTYŘI ROKY, NE?

Stephan: Ano, to bylo to celkem dlouhé – až příliš dlouhé. Ale tentokrát to určitě nebude trvat tak dlouho. Myslím si, že reálné je, že v roce 2015 vyjde další album.

CZ SANCTUARY: TAKŽE SE TĚ NA ZAČÁTKU ROKU 2015 ZEPTÁME, KDE JE NOVÁ DESKA, PLATÍ?

Stephan: To zní dobře (smích).


 

Lost in Desire – Zero

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.