Report z Cross Stitched Eyes

lŽe se kytarové alternativě a death rockem ovlivněným punkovým kapelám daří i v Brně, dokázalo také vystoupení Cross Stitched Eyes, které yde proběhlo v pátek 21. září. Jaké bylo?

 

 




 

Plakát, lákající na koncert, který má vzdát „hold ponurým a zlověstným britským punkovým kapelám jako Rudimentary Peni nebo Amebix", nemohl přehlédnout snad žádný místní fanoušek alternativních kytar. Hlavní hvězdou měli být anarchopunkoví, lehce deathrockem ojínění Cross Stitched Eyes, jejíž členové měli co do činění se jmény jako jsou Subhumans nebo UK Subs. Rozehřát klub jim původně měla pomoci kapela Sheevayoga, která ale nakonec nevystoupila, a místo ní se ve Vegalite objevila hc punková Morsa.

Že půjde o něco, co by si člověk neměl nechat ujít, začalo být jasné už při vstupu do útrob Slovákovy ulice č. 10. I když ne že by bylo až tak obtížné Vegalite zaplnit... Pozice předkapely se ujala brněnská Morsa. Bandzone profil kapely slibuje hardcore punk s prvky crustu, fastcore a deathmetalu se zpěvačkou v čele, takže bylo se co těšit. Bohužel očekávání se nesplnila, Morsa odehrála průměrný set občas poznamenaný kulhající dvojšlapkou a nezáživným vokálem. Nicméně publikum každý song odměnila poměrně bujarým potleskem.

Poté, co odehrála Morsa, se začali pomalu chystat očekávaní Cross Stitched Eyes. Spolu s intrem kapely se zvedl i početný zástup fanoušků a prvními tóny živený kotel se rozjel na plné obrátky. Plakát, ani pochvalné recenze na internetu nelhali, CSE v čele se zpěvákem Jasonem Willerem servírovali nekompromisní punk s brutálně temnou vlnou ostrých kytar podpořených výraznou basou Steva Daniela.

Zpěvák Jason se sympaticky afektovaným pódiovým projevem se nezastavil ani na vteřinu ani když "surfoval" nad hlavami fanoušků v kotli. Průřez dosavadní tvorbou kapely občestvený pravidelným odskočením k nové desce "Decomposition" nedal publiku ani kapele vzdechnou a to ani při pomalejších skladbách, které potvrdili, že něco jako gothpunk opravdu existuje.

Po oznámení posledního songu jsou Cross Stitched Eyes vytleskáni na poslední přídavek a celou exkurzi do punkově tenebrálního světa končí kapela stylovým jamem přesně ve stylu ostrovní legendy Amebix.

Brněnský koncert dokázal, že fanoušci temněji orientované kytarové alternativy si dokáží ten "svůj" koncert najít a pořádně užít. Doufejme, že to bude impuls pro promotéry a pořadatele koncertů, že má cenu zvát kapely podobného ražení!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.