Co přinesl večer aneb report z Ballroom Passion

balroompassions13Nebudeme si nic nalhávat, Němci nabízí stran koncertů a festivalů elektroniky širokou škálu možností. Tak ono je to logické, když je to líheň tohoto stylu. Co obnášela akce pod názvem Ballroom Passion v Drážďanech? O své zážitky se podělí Tereza Pavlíčková ve svém reportu.

 

 

 

 

Od doby, kdy jsme byli na koncertní akcičce s Aesthetic Perfection a Covenant, jsem věděla, že si dáme 16.listopadu opět výlet do Drážďan. Místem konání byla opět oblíbená Reithalle. V původní podzimní nabídce malého fesťáčku Ballroom Passion byly kapely Pokémon Reaktor, Faderhead, Klangstabil, Sono a DAF. Nejvíc jsem se těšila na skočné juchání v kotlíčku u songu „The Way To Fuck God" od Faderhead. Bohužel, moji oblíbenci se nedohodli na podmínkách s produkcí a tak nevystoupili a byli nahrazeni Dj chlapíkem, který si říká Soman.

Celá akce začala již v šest hodin, ale kdo to měl vědět? Chápu, na pořadu bylo hodně kapel, ale stejně… Takže v šest jsem tam nebyla, jelikož jsem na hotelu doháněla spánkový deficit z předešlého večera. Do klubu jsme dorazili něco po sedmé. V tu dobu bylo už po partičce Pokémon Reaktor, což mě mrzí. Nehledám v jejich tvorbě žádnou hudební hloubku, je to recese a některé songy jsou vyvedené. Samotnou by mě zajímalo, jaké jejich vystoupení bylo, když po sedmé hodině se v klubu nacházelo tak 50 lidí a to počítám i ty, kteří byli na záchodě. Úplně si nedokážu představit, že track „Steam Pressure Drill & Kick it“ od Pokémonů měl ten správný šmrnc v rodinném počtu posluchačů.

Soman

Každá vystupující parta dostávala pro své vystoupení k dispozici cca 40 minut. Když tedy ukončil svou produkci veselý plavec Soman, konečně nastoupili Klangstabil! Byla jsem na jejich vystoupení opravdu zvědavá, jelikož jejich poslední singl „Shadowboy“ mě nadchnul a nejenom mě. Je to něco jiného…je to v atmosféře a asi podání. Má to hloubku a v poslední tvorbě Klangstabil je něco jiného, než nabízejí ostatní. Prostě si je zapamatujete, neb vybočují. Už jen samotný nástup projektu Klangstabil na pódium byl jiný. Zpěvák Boris May si po příchodu sundá boty a ponožky a celé vystoupení je bosý. Hned na úvod začínají songem „Shadowboy“, který prostě zhltnete. Klangstabil si vás umí nastavit. Večerem se prohnal song „You May Start“ a Maurizio Blanco zazpíval emotivně „Perdere per vincere“, což pro mě byla velmi křehká záležitost. V jejich tvorbě je lehkost a hlavně výborně použité zvuky. Boris May se pokládal do vystoupení a šrouboval vše do maxima. Byly chvíle, kdy se dalo pochybovat o jeho psychické stabilitě, když si stále chaoticky, až nervózně hladil hlavu a obličej. Ale patřilo to k celkovému dojmu vystoupení. I dle reakcí diváků byla show pod štítkem Klangstabil velmi dobrá.

Klangstabil

Pokud jste chtěli vyplnit přestávku mezi jednotlivými výstupy, mohli jste zakoupit velké množství merche. V zadní části klubu, která byla připravena pro afterparty, byly pulty, které přetékaly nabízeným množstvím zboží. Přes oblečení, nášivky, odznaky až po CD, vinyly a to vše s logy elektronických kapel. Kdo je nadšenec, měl příležitost se vyřádit. Já sama jsem byla zklamaná, neb se mně nepodařilo ukořistit tričko Klangstabil, protože oblečení s nápisem této kapely šlo na dračku.

Reithalle byla už dostatečně zaplněna, když stage přivítala dalšího vystupujícího. Hamburská parta SONO, která vznikla začátkem roku 2001, produkuje takový elektronický mix. To byl můj subjektivní dojem. Zpěvák Lennart A. Salomon, obsluhující i kytárku, působil jistým dojmem a je zjevné, že Němci ho mají rádi. Zbytek kapely tvoří obsluha kláves Florian Sikorski a Martin Weiland. Když jsem si poslechla pár úvodních songů, měla jsem pocit, že slyším něco mezi Depeche Mode a U2. Tu a tam přilítnul romantický refrén typu, že „forééévrrr and ól t najt“, což jsem přijala jako fakt a nepouštěla se do větších akcí.  Jeden z největších hitů „Flames Get Higher“ pohltil posluchače velmi optimisticky a navnadil pěknou pozitivní náladu. Co mě překvapilo, vzhledem k tomu, co jsem viděla a slyšela, byl track „Keep Control“. Musím říct, že tahle taneční věc mě nadchla a rozhopsala taky. Ona je to píseň líbivá, nenáročná, melodická a rytmická. Jak by se řeklo, slušná dýza :). SONO musel dát ještě pár přídavků, neb se halou neslo: „Zugabe, zugabe!!!“

SONO

Poslední na seznamu z dnešního večera byla kapela DAF alias Deutsch Amerikanischen Freundschaft. Abych pravdu řekla, nejsem jejich znalec a zároveň nejsem fanouškem elektropunku šmrncnutým industriálem. A nebudu a ani nechci se pouštět do rozboru jejich současné i historické tvorby. Jsem si vědoma, že jsou to matadoři a jak poznamenal jeden můj kamarád: „Otce minimalismu můžu zase a zase.“  Gabriel "Gabi" Delgado-López na sebe vylil během vystoupení mnoho litrů vody, živé bicí zcela podtrhly celkový „klange šlap“ a před pódiem to žilo. Deutsch Amerikanischen Freundschaft byli headlinerem sobotního večera.

D.A.F

Celý festival byl ukončen krátce po jedenácté, což mě velmi překvapilo, jak logistika šlapala. Klobouk dolů. Většina osazenstva z koncertu se přesunula na afterparty. Měli jste na výběr, neb se rozjely hned dvě najednou. Jedna partystage reprodukovala k tanci spíše novodobou elektroniku, druhý taneční prostor se oddal dávnějším dobám elektroniky. Opět bylo velmi úsměvné pozorovat svíjející se osoby v černém za zvuku EBM…o to víc, že jsem jedna z nich. Tak tedy Auf Wiedersehen a zase příště!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

asi tvuj prvni fest v nemecku? tam je vzdy logistika na jednicku vis nano? ne jako u nas kdy koncerty zacnou v pohode nejmin o pul hodiny pozdej a jeste na posledni chvili se tam nacpou nejaky pochybny cesky pseudoelektronicky kapely.
Prosim vypravej nam o koncertech v nemecku! My cesti untermensch se nikam nedostaneme...
Určitě :-) Já si jinak doma pouštím diáky a pak o tom píšu :-).. a to pak šlape logistika ...
Ono taky v Německu je relativně z čeho brát, když dáš i za mini fest o 5 kapelách v průměru 700 - 800 Kč za vstup. Pak si můžeš dovolit klub, kde to odsejpá, kde máš komplet pořadatelskou službu a zvukaře s komplet výbavou na místě v kolik si řekneš. Kdybys udělala průměrnej EBM fest v MeetFactory, tak ti každej pořadatel zaručí 100% včasnost během večera, než se ovšem položí a bude ten prodělek splácet dalších 5 let, neb nebude moci dát větší vstup než 400 Kč.
Úplnej souhlas, a to ještě celý umocní fakt, že u nás by třeba na tuhle soupisku Pokemon Reactor/Soman/Klangstabil/Sono/DAF přišlo za těch 400 Kč tak 90 lidí max. <br /><br />Čili úplně chápu, že milovnící elektroniky jako Tereza tráví každej druhej víkend v Německu, pač u nás tyhle věci tolik "nejedou". <br /><br />Ale třeba Čechy podceňuju – ostatně, uvidíme pozítří na The Klinik, jak jsme na tom ;)
Souhlas, tady by na to neprisel temer nikdo ani kdyby to bylo zadarmo. To je tim, ze se to tu nikde prakticky nehraje a pak takovou zdejsi podivnosti, kdy se za hudbu stale povazuje predevsim to kdyz nekdo reze do kytar a mlati do bicich (proto tu maji uspech akorat EBM veterani kteri k tomu, alespon v zivem provedeni, tihnou).<br /><br />Tenhle fenomen by mohl vysvetlit zrejme nejaky kritik, kdyby ovsem znal situaci v Nemecku :-)
Kde jste prisel na 800 Kc ?<br /><br />Chemnitz, B-Plan (Solitary Experiments, Accessory, Enter And Fall) - 12 EUR<br /><br />2. Darkflower Live Night - Werk2 Leipzig ([:SITD:], SOLITARY EXPERIMENTS, F.O.D. PAKT) - 22 EUR<br /><br />Bunker Dreseden ([:SITD:], Destroid, Painbastard) - 14 EUR<br /><br />6. Darkflower Live Night (5 kapel) - 24 EUR<br /><br />V cene je ze tam nesmrdi kuraci, pivo za ~ 2 EUR, vyber aspon ze ctyr vin co se daji pit za ~ 2.50 EUR a pred zacatkem koncertu neni uz polovina navstevniku ozrala.
Těch 700 - 800 Kč jsem bral na fest o 5 kapelách - např. letos v Dresden na Tower Transmission III <br />- Line-up:FOLKSTORM, GRUNT, ATTRITION, ANTI-CHILDLEAGUE, JAAKKO VANHALA, IRON FIST OF THE SUN(uk)<br /><br />5 kapel všechno off Říše, vstup 28 Eur. Za takovejhle lineup to klidně dám, ale u nás by to neprošlo. Jak píšete, když maj tři kapely, a ještě k tomu německý, co nemusí přes půl Evropy, tak to lze určitě za méně. Ale pokud beru akce jako Mithras Garden, Tower Transmisson nebo Tesco večírek v Mannheimu, tak se pod 25 Eur člověk většinou nedostane...
ok to beru. ceska el. komunita je docela specificka. lidi tu maji radi oldschool kapely a je to videt i na lidech, kteri na to chodi - porad ty stejni oldschool lidi :-) mozna by to chtelo osvezit necim soucasnym jako agonoize, amduscia, necro facility, sitd, wynardtage, acylum, kant kino, blutengel, ... ok hocico tu ted bylo. a co dal? zpetne si vzpominam na jeden minifest v abatonu, kde byly kapely jako in strict confidence a rabia sorda - neuveritelne potencialni fest, ale uplne zabitej poradatelem. v zakladu chybela jakakoliv propagace, misto budiz, zpozdeni skrze cely fest budiz. proc nekteri lide neprisli? protoze o tom nevedeli. takze krome nahore uvedeneho, nema ceska komunita zadne zazemi a nefunguje komunikace ani propagace na venek. pekny stranky a diky za koncerty, ale to nestaci. mimochodem za kvalitni a dobre organizovany koncert nebo fest v cechach si rada priplatim.
Videt v CR Kant Kino, [:SITD:], Wynardtage, Agonoize ... pridam Painbastard, Cygnosic, Amnistia, Re:\Legion, Suicide Commando, God Module, Paracont a nakonec moje velmi oblibeny Decoded Feedback, to je proste vec ktera se tu nestane :sad: <br /><br />S Decoded Feedback jsem si kdysi psal a meli opravdu chut vystoupit v CR, uz jen proto ze v jednom klipu maji zaber Zizkovskeho vysilace :-)
[quote name="Petr"]Videt v CR Kant Kino, [:SITD:], Wynardtage, Agonoize ... pridam Painbastard, Cygnosic, Amnistia, Re:\Legion, Suicide Commando, God Module, Paracont a nakonec moje velmi oblibeny Decoded Feedback, to je proste vec ktera se tu nestane :sad: <br /><br />S Decoded Feedback jsem si kdysi psal a meli opravdu chut vystoupit v CR, uz jen proto ze v jednom klipu maji zaber Zizkovskeho vysilace :-)[/quote]<br /><br />Paracont - tady se někdo zbláznil ... :)
Jsem se zasnil, no ... ;-)
[quote name="Martin"][quote name="Petr"]Videt v CR Kant Kino, [:SITD:], Wynardtage, Agonoize ... pridam Painbastard, Cygnosic, Amnistia, Re:\Legion, Suicide Commando, God Module, Paracont a nakonec moje velmi oblibeny Decoded Feedback, to je proste vec ktera se tu nestane :sad: <br /><br />S Decoded Feedback jsem si kdysi psal a meli opravdu chut vystoupit v CR, uz jen proto ze v jednom klipu maji zaber Zizkovskeho vysilace :-)[/quote]<br /><br />Paracont - tady se někdo zbláznil ... :)[/quote]<br /><br />Paracont :D Fakt nezasnil, ale opravdu zbláznil ;-)
Domluveno, tak pozitri na Klinik ;). A neboj, Hocico nebo Project Pitchfork nebyl posledni koncert z tohohle ranku, kterej mame v planu (a myslim, ze ty se obesly bez zpozdeni ;). <br /><br />Spis mi neni jasny, co bychom teda ve svym volnym case krome stranek, ktery se snazej vubec udrzet zajem o tuhle muziku, a koncertu meli jeste delat, aby to "stacilo"... Ale pokud mas nejake napady, kterymi chces prispet a pomoci je realizovat, jsme samozrejme otevreni...<br /><br />Mimochodem - s par z tech kapel, ktere jsi zminovala, jsme uz kvuli koncertu byli v kontaktu, ale s ohledem na to, kolik lidi by na to prislo, jsme se nepotkali financne. A pokud nemame jistejch par stovek na koncerte takovejch kapel, zachranil by nas leda sponzor. Bohuzel to ale vypada, ze mecenasi vymreli.
Víte, co tady hlavně chybí...ty kapely. Aby i čeští hoši a děvčata začala hrát ve stylu kapel, o kterém píšeš? Proč je to tak silná grindcore scéna? Protože každá vesnice nad 50 obyvatel má aspoň jednu grind/hc smečku (skoro, neberte mě za slovo), pak se to dělá jinak. Každá kapela přitáhne klidně 20 svejch kámošů a podporovatelů na koncert, a to už je v našim měřítkách dost. Si vezmi kdybys takhle dala 4 český EBM projekty každej 20 lidí, to máš 80 + 40,50 skalních na headlinera a hned máš návštěvnost cca 130 lidí na jednu zahraniční kapelu jako třeba Grendel, na který ti jinak přijdou právě jenom ti skalní. Od toho se pak můžeš super odrazit někam dál...
Potiz je v tom, ze zrovna tenhle styl (at se mu rika EBM, hellelectro, synthpop, aggrotech atd.) tu zna jen hrstka lidi a nema zadnou popularitu, protoze se u nej "nereza do kytar".<br /><br />Ja jsem na nej prisel taky nahodou diky Zoranovu pravidelnymu poradu na Radiu 1 nekdy v roce 2000.<br /><br />Coz je dalsi vec, dostat tuhle hudbu vice do radii. Chapu ze nejde zacit treba Mental Distortion od FLA, ale najde se plno "komercneji" znejicich veci, ktery maji porad tu zajimavou atmosferu. Napadaji me treba Re:\Legion, Rotersand nebo i nektery veci od SITD, pripadne ruzny remixy. Zkus si predstavit, ze tohle pusti nektere z komercnich radii v CR :-) <br /><br />Stejne tak si nedokazu predstavit, ze by napriklad Ceska televize odvysilala zaznam koncertu Skinny Puppy Ain't It Dead Yet? To by bylo reakci od divaku :lol:
To s tím "řezáním do kytar" můžu potvrdit....když jsem na party s převahou grinderů pustila Freakangel, byla jsem označena za diskanta. Přitom kdyby je člověk pustil na diskotéce, tak by rovněž neuspěl....ale tak je to přeci v pořádku - EBM, synthpop, aggrotech atd. není mainstream.
Uplne v poradku to asi neni, kdyz to vlastne neni kde pustit ;-)
Na žánrových akcích přeci. Není důvod se míchat mezi ostatní alternativy a střední proud. Pokud nám vadí, že je nás málo, tak se musíme snažit naše řady rozšířit. Možností jak dostat muziku mezi lidi je spousta, ale temná alternativa není pro každého. Je to trošku začarovaný kruh - taky jsem se několikrát pokusila šířit prostřednictvím vlastních výběrověk, úspěch byl jen minimální. "Vanilkovější" lidi mají raději melodičtější muziku a ti grindeři zase rychlejší. Nic mezi tím se kolem mě nevyskytuje.
:-) na klinik urcite prijdu. diky za vstricnost.
To za málo, doufáme, že se líbilo :-). Do natřískanýho klubu jako na Vanesse to sice mělo daleko, ale i tak měl věčírek takovou pěknou domáckou atmosféru bych tak řekl... :)
libilo. diky.
Ezechiel a spol - děláte hodně a díky za to!<br />Problém bude v tom že E.b.m je fakt okrajový žánr a je to už stará věc.V rádiu se to nehraje a skoro nikdo to nezná.Je pár pamětníků co když uslyší FRONT 242 tak si vzpomenou a přijdou se podívat.Ale IMPLANT nebo 32 Crash nikomu nic neřekne...<br />Sám se někdy až trapně snažím tu hubu šířit mezi neznalé vnucováním vlastních výběrů z tohoto žánru na CD. A kupodivu často i úspěšně.Už se mi podařilo dotáhnout dost neposkvrněných lidí na koncert.Koukali jak puk a byli nadšení ! <br />V Německu to má větší tradici a hlavně Němců je 8x víc než Čechů tak je logické že je i více příznivců.<br />Možná je na můj vkus po Praze málo plakátů na akce.Vzpomínám že když jsem před 12. lety byl počítačový negramot,tak jsem přišel o spoustu koncertů :oops: <br />Co jsem neslyšel od Zorana na R1 o tom jsem nevěděl.A že toho bylo...<br />Teď to mám pod kontrolou díky Sanctuary. Kdo ale Sanctuary nezná moc šancí nemá.
Děkujeme moc, máme samozřejmě radost, pokud se najdou lidi, kterým naše aktivity přijdou smysluplný – protože teprve s nima ty aktivity doopravdy smysl dávaj :).<br /><br />Jo, je fakt, že EBM, gotika, industrial, dark wave a podobně jsou okrajový žánry, a pokud pro ně chceme něco dělat, musíme sami, protože "velká média" za nás tuhle práci neudělají. Ale na druhou stranu – vy byste chtěli chodit na akce, který mají v televizi reklamu, lákajíci pre-pubescentní divačky Twilight ságy na "sexy naolejovaný true blood upíry"? ;-) <br /><br />Máš ale určitě pravdu, že pokud lidi neznají Sanctuary.cz nebo neposlouchají Dark Wave na radiu Wave, můžou jim některý akce uniknout. Zkoušíme proto občas nějaký spolupráce s Radiem 1 a dalšími alternativními médii, ale pro spoustu z nich (nebo hudebních serverů) jsou ty naše aktivity až moc alternativní ... tak se pokoušíme o osvětu, ale je to na dlouho. Ale kdyby měl někdo nějakej nápad, co s tim, budem rádi! :)
Užijte si KLINIK, já zase budu trpět doma s nohou nahoře... :-x (letos už třetí super koncert díky nešikovnosti a levé noze neuvidím - to je peklo!)<br />Doufám že až bude Project a Krupps bude noha chodící
Tyjo, Ty máš fakt pech... ale nic si z toho nedělej, dej nohu do pořádku a už teď Tě můžu uklidnit, že i příští rok budou důvody ji řádně provětrat ;-)
Ještě k těm plakátům.Když jsem přes léto pracoval v Görlitz, tak vždy cestou tam jsem sledoval jak ve vesnicích po trase byli lampy,sloupy a ploty polepené plakáty na koncerty v Landskron kulturbrauerei<br />Na Project Pitchfork jsem na 20km viděl alespoň 10 plakátu...<br />Ps : takhle by jsme klidně mohli diskutovat kdyby tady v menu bylo to Ofline Chat - nemyslel jsem to jen na svolávání na koncerty...
Myslíš, že by výlep přinesl výšší účast na EBM koncertech? My o tom moc nejsme přesvědčení. Tisk plakátů něco stojí. Výlep něco stojí. Pak ho musíš kontrolovat..... a na to zase nemáme moc kapacit...
..navíc většina akcí je v Praze, a tam výlep nemá skoro smysl, protože co se vylepí, je druhý den přelepené něčím jiným. To se bavíme o "neoficiálním" výlepu.<br /><br />Pro příklad - oficiální výlep na placené plakátovací plochy, třeba na zastávky MHD, v úplně nejlevnější variantě měsíční promo jednoho A3 plakátu na 300 plochách za 45 000,- bez dph... (zdroj : http://www.aaakultura.cz/cenik-slevy/ )
Pravda pravdoucí, proto plakáty taky moc neděláme. <br /><br />Ono se i blbě dopředu odhaduje, jestli se plakáty vyplatí a přivede to razantně víc lidí, nebo jestli to přitáhne, aspoň těch třeba 30-100 (v závislosti na druhu výlepu, ceně vstupenky apod.) návštěvníků na pokrytí nákladů za plakáty/výlep, nebo jestli nepřijde ani to a tím pádem to byla špatná investice a navýšení nákladů o další tisíce, který je samozřejmě vždycky blbě... ale na to asi není nějaká jednoduchá rovnice... :)
Je mi to jasný že asi zásadně ne.<br />Všichni co to poslouchají to ví a řeknou si to mezi sebou.Moc zájemců na víc asi nebude. Ale kdo ví ? Viz příklad hospodský z reportu o Vanesse...<br />V tom Německu to nejspíš financuje ten kultůrák. Ta plakátová masáž cestou na Gorlitz byla fakt slušná...<br />Já jak jsem už psal, okolo toho roku 2000 když jsem neměl počítač jsem si říkal že E.B.M je ve velkém útlumu.Zoran o koncertech moc nemluvil,v hitparáídě R1 koncerty ebm taky moc nehlásili.Občas jsem viděl plakát Laibach tak jsem hned běžel koupit lístek.Sanctuary jsem také objevil dost pozdě a třeba mě strašně štve že jsem vůbec nevěděl o koncertu Psyclon Nine na Strahově,měl jsem to kousek od baráku...<br />Teď se tu zpětně dozvídám, kdo tu kdy kdysi hrál a nechápu jak jsem to mohl propásnout...
Paracont :D Fakt nezasnil, ale opravdu zbláznil ;-)[/quote]<br />Každý se může zasnít ,:-) Já bych chtěl zase vidět Front 242 v roce 1990 když to byli ještě kluci...kdyby tak šlo cestovat v čase,to bych v té době byl pořád :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.