Největší gothicrocková událost za posledních pár let se blíží

XIIIstoleti_sUž tuto sobotu můžete v pražském Paláci Akropolis vidět dvojici gotických legend – po boku tuzemského kultu XIII. století se do Prahy vůbec poprvé podívají samotní Skeletal Family, kteří v Británii osmdesátých let pomáhali formovat tento žánr. 9. listopadu se tak splní sen každého pravověrného gothicrockera. A pozor, hraje se už od 19:30!





 

Dost možná jste si zvykli na tradiční podzimní koncerty nestorů české gotiky v našem hlavním městě, doprovázené zajímavými zahraničními hosty. Letošní 9. listopad ale bude v mnohém jiný. Vůbec poprvé se XIII. století představí v pražském Paláci Akropolis, který je zárukou skvělého zvukového i vizuálního zážitku. A navíc spolu s jihlavskými bardy uvidíte v české koncertní premiéře samotné Skeletal Family! 

Kapela, která vznikla už roku 1981, se stala jednou z nejvýraznějších žánrových formací své doby, která po boku slavnějších kolegů The Sisters of Mercy (se kterými jeli i turné) prošlapávala cestičky ryzímu gotickému rocku. 
Lví podíl na nezaměnitelném zvuku skupiny měla i charismatická zpěvačka Anne Marie Hurst, po jejímž odchodu za vlastním projektem Ghost Dance se kapela roku 1986 prakticky rozpadla. Po Skeletal Family tak na dlouhou dobu zbyly jenom hity jako "Move", "Hands on the Clock" nebo nesmrtelná "Promised Land", které dodnes plní parkety gotických klubů.

Po několika nesmělých (a vlastně nepříliš úspěšných) pokusech pokračovat s jinou zpěvačkou nakonec před pár lety došlo k něčemu, o čem fanoušci gotického rocku mohli do té doby jen snít – Skeletal Family se vrátili na scénu s původním muzikantským jádrem Stan Greenwood– Roger "Trotwood" Nowell a Anne Marie Hurst. A jak jsme se přesvědčili letos na Wave Gotik Treffen, kapela je ve vynikající kondici a své neskutečně energické koncerty hraje srdcem.



Skeletal Family – Promised Land (Official Video 1984)


V nemenší formě je ale i jihlavský gotický klenot XIII. století, který se po roce opět vrátí zazářit temným světlem do našeho hlavního města. Dvaceti lety zocelená vlajková loď českého gothic rocku povstala na troskách kultovní punkové skupiny HNF a určila směr vývoje žánru u nás. Vydala osm řadových alb, odehrála stovky koncertů a svou tvorbou uhranula tisíce posluchačů nejen v České republice, ale i na Slovensku nebo v Polsku, kde platí doslova za modlu.

Poslední dobou suita kolem renesanční osoby zpěváka, skladatele, textaře a spisovatele Petra Štěpána začala prorážet také v dalších zemích – představila se třeba nadšenému Rusku, dobyla i Berlín. Kromě živého DVD nedávno vyšla kapele i obsáhlá trojdisková "best of" kompilace "Horizont událostí" (na té najdete kromě XIII. století i Petrovu scénickou hudbu pro divadlo a sólový projekt Hindenburg) a jejich principálovi už třetí knížka s názvem "Nový věk temnoty".

Žádné album nebo záznam se ale nemůže silou, energií a tajemným kouzlem rovnat zážitku na vlastní oči a uši. A právě to je důvod, proč si jen málo tuzemských gotiků nechá toto vystoupení jen tak ujít. 

 


XIII.stoleti - Kníže temnoty (Oficiální video 1992) 

 


Letošní podtitul "gothic rock legends" tedy ani v nejmenším nepřehání – čeká nás nefalšovaná gothicrocková smršť s těmi, kteří byli na scéně už od počátků. Může si snad milovník nejryzejší hudby gotické scény přát něco víc?

O afterparty se navíc postará zasloužilý německý gotický DJ Cyberpagan.

A pozor, vzhledem k policejní hodině v paláci Akropolis ZAČÍNÁ PRVNÍ KAPELA HRÁT PŘESNĚ V 19:30!!!, tak doražte včas, ať o nic nepřijdete.

XIII. STOLETÍ, SKELETAL FAMILY (UK) + afterparty DJ Cyberpagan
9. listopadu 2013 (otevírá se v 19:00, první kapela už v 19:30)
Praha, Palác Akropolis (Kubelíkova 1548/27)
Vstupenky: 250 Kč + poplatky (předprodej Ticketstream, Ticketpro, Eventim a v kavárně Paláce Akropolis) / 350 Kč na místě

 

 

XIII století

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Nemůžu se dočkat!
Já taky ne! :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.