Recenze: Hocico - HyperViolent

Už v pátek zavítají po čase znovu do Prahy Hocico a přivezou s sebou zbrusu nové album, které jsme museli ještě před koncertem prozkoumat!

Hocico - HyperViolent
Vydal: Out of Line, (68 min)

Letí to, letí. Z někdejší exotické aggrotech štiky je dávno stálice elektronické scény, která by mohla svoje dosud vydané nosiče vláčet v taškách jako bába z nákupu. Aby je pánové vůbec všechny pobrali. Udržet se na vrcholu několik dekád není vůbec snadné, ale Erk s Rascem dokážou držet prst na tepu doby. Neuzavírají se v mantinelech žánru, který pomohli stvořit, a i proto mají stále co říct. 

Že si pánové odjakživa potrpěli na synťáková intermezza, která pomáhají navodit hororovou atmosféru, je všeobecně známo a jinak tomu není ani na novince „HyperViolent“, která je díky nim rozdělena na čtyři čtvrtiny.


Hocico - Broken Empires

 

Po tom, co zadují trumpety nenávisti, se vykulí klipovka „Broken Empires“, která překvapivě nikam nespěchá, ale má sílu nejsilnější hnětací mašiny. Šmelcuje vás strojovým tempem, které si drží odlidštěnou energii a triumfuje dokonalým soundem. Pokud nostalgicky vzpomínáte na staré aggrotech časy, v nichž jste skládali stovky krabic za večer, potom vás potěší vál „Acts of Aggression“. Po začátku, během nějž jsem si tak trochu vzpomněl na VNV Nation, se rozhučí ta nejklasičtější taneční jízda, jakou si můžete představit.

Po avizované kouřové pauze je tu druhá čtvrtina, která v úplném začátku „What Are Nightmares Made Of?“ zvoní tak roztomile, že by člověk málem čekal The Birthday Massacre. Fialového zajíčka celkem záhy dekapitují motivy, na nichž by šel bez problémů vystavět i nějaký horrorcorový track. Žádný spěch, děsivé synťáky a onen do fialova laděný motiv jen zlehka probleskuje do refrénu. Nemusíte se bát. Žádné rapování, Erk vříská tak, jak jsme na to dlouhá léta zvyklí. „Hacked Society“ se zpočátku tváří, že bude další výpravou do světa krabic, leč není tomu tak. Po našláplém startu spíš pulzuje, tepe a dělá čertovskou atmosféru. Zajímavostí budiž efekt, který do Erkových vokálů vystřeluje pomyslné laserové paprsky, které je deformují a až arabsky znějící melodie.
 


Je před námi poslední klasická část alba a ta slibuje mnohem svižnější zábavu, takže pokud jste z divokých vajec, můžete se začít tetelit. Track „Backstabbers“ jste možná už zaznamenali. Divoká drum´n´bass (pardon – v případě Hocico mluvme raději o dark´n´bass) rytmika vás hodlá rozházet po místnosti. „Lost World“ je potom krásným návratem k tomu nejčistšímu Hocico soundu, který všichni tolik milujeme a uctváme. Infernální hopsanice, která člověku nedá v kotli vydechnout ani na vteřinu.

V posledním oddíle nejčerstvější nálože taneční černé magie si Hocico ukrojili poměrně velký krajíc a odvážně překopali tu nejkultovnější klasiku. „N. W. O.“ z nejmonstróznější desky Ministry „Psalm 69“. Rytmika dostala o něco tanečnější botičky, ale na nějaké výraznější změny si pánové netroufli. Ani se jim nedivím, tady se pohybují na poměrně tenkém ledě. „Crown Of Knives“ člověku navodí daleko větší šok. Klasické bicí, sound připomíná začátky Sepultury a klávesy první black metalové pokusy. Nepřipravený a na tanec připravený fanda může utrpět lehký infarkt. 


Hocico - Backstabbers

 

K promo balíčku jsme dostali ještě song Weapons Of Resistance“, který už jste možná taky zaznamenali. S ním Hocico vypomohl Aaron Matt z kapely ten56. a pokud jsem dřív v recenzi zmínil horrorcore, pak by se i tenhle track neztratil a místo rapu dostanete Aaronův agresivní řev. Tenhle vál jinak odstartuje bonusový disk, na kterém budou ještě další čtyři kousky. Na ty si ovšem už budete muset počkat do vydání. 

Pokud máte rádi Hocico, sběratelské raritky a pálivé mexické jídlo, potom neváhejte číhat na edici, která vychází v nákladu 400 kousků. Čeká vás dřevěný box a spousta serepetiček, které vám okoření den po všech stránkách. Nechybí ani chilli a oblíbené recepty obou zasloužilých čertů. Hocico drží pozice. Nepřekonali svoje nejlepší desky, ale nehodlají ustupovat z met, které si během dlouhých let vyboxovali.

Hodnocení: 80 %

Hocico – Hyperviolent

 

Tracklist:

HYPER VIOLENT CD
01. When The Trumpets Of Hate Blow
02. Broken Empires
03. Acts of Aggression
04. Un Sepulcro Sin Cadaver
05. What Are Nightmares Made Of?
06. Hacked Society
07. El Jardin de Las Locuras
08. Backstabbers
09. Lost World
10. Black Reflection
11. N.W.O.
12. Crown of Knives
13. Peccata Mundi

HYPERSIDE EFFECTS (Bonus CD in the Deluxe 2 CD Edition)
01. Weapons of Resistance feat. Aaron Matts
02. Odio Bajo el Alma (Version Mariachi)
03. Black Mirror
04. Dog Eat Dog (Desputes Remix)
05. The Fall

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.