Zemřel Dariusz Malinowski - někdejší zpěvák polských postpunkerů Siekiera

Jedna z výrazných postav temného undergroundu našich sousedů došla na konec životní cesty.
 

Že Dariusz Malina Malinowski zemřel potvrdili o víkendu jeho přátelé a bývalí spoluhráči. Pro polskou scénu je to rána, protože Siekiera, v níž Mariusz hrával na basu a zpíval, patří do zlatého fondu místní postpunkové scény.

Siekiera začala fungovat v roce 1983 a Malina stál u jejího zrodu. Zpočátku hrál pouze na basu a místo u mikrofonu patřilo Tomaszi Budzyńskému. Zbytek sestavy tvořili Tomasz Adamski s kytarou a bubeník Krzysztof Grela. Hned rok na to se kapela proslavila svým divokým vystoupením na festivale Jarocin, který byl ve své době jedním z největších v zemích Varšavské smlouvy. Týž rok však pro neshody ohledně psaní textů kapelu opustil zpěvákTomasz a na jeho místo se posunul právě Mariusz.

 


Siekiera - Bez końca

 

V roce 1985 kapelu opustil i bubeník Krzysztof a bubenickou stoličku zasedl Zbigniew Musiński Krom něj však kapelu posílil taky Pawel Mlynarczyk a jeho syntezátory posunuly zvuk skupiny od punk rocku k new wave. Tuhle změnu si Siekiera odnesla nepříznivým přijetím na dalším ročníku festivalu Jarocin.

Následující rok byl svědkem vydání jediné dlouhohrající desky kapely "Nowa Aleksandria", která se se svým ikonickým obalem od Aleka Januszewského stala jednou z nejdůležitších rockových nahrávek, které v Polsku vyšly. Později následoval ještě sedmipalec "Jest Bezpiecznie / Misiowie Puszyści" a videoklip. Na začátku roku 1987 však přišly další personální rošády, které z důvodu odlišných názorů na další směřování kapely vedly k jejímu konci.

 


Siekiera - Misiowie Puszyści (Szewc Zabija Szewca)

 

Siekiera se v roce 2011 překvapivě přihlásila s čistě akustickým albem "Ballady Na Koniec Świata", ale na jeho tvorbě už se Malina nepodílel. Po odchodu z kapely se Mariusz oženil a přestěhoval se zpět do Puławy, kde Siekiera vznikala. Po letech neaktivity se k hudbě vrátil v roce 2001. Tehdy vystupoval s kapelou Kapawanka a později hrál ještě v kapele Tra-band, v níž působil až do své smrti.

R.I.P. Mariusz.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.