TEAR: Bouchneš do stolu a texty a melodie se řinou samy.

Svižně pokračujeme se seriálem minirozhovorů ke kompilaci "Dark Tunes from Czech and Slovak Caves vol. II". Právě dnes se v rámci patnáctého ročníku Prague Gothic Treffen představí v Underdogs´parta, která si na scéně už něco odkroutila. Za TEAR odpovídá frontman Prdy. Nalaďte se spolu s nám na dnešní netopýří svátek.

Sanctuary.cz: Zdravíme TEAR. Vy se na temné scéně pohybujete už od roku 2003, ale pár let o vás nebylo příliš slyšet, takže je možné, že pro některé mladší čtenáře budete novým pojmem. Představte se nám trochu.

Prdy: Ahoj. Když se mě někdo jen tak zeptá co hrajeme, tak často říkám „takovej elektronickej bigbít“ nebo „trochu tvrdší depešáci“, ty zná každej. V promo materiálech jsme zase mívali ‚Electronica in a rock coat“ nebo „Alternative rock pierced by electro samples“. Prostě klasický písničky s elektronickým základem. Texty jsou většinou o ženskejch. Dá se to hrát i u táboráku.

Sanctuary.cz: Co zapříčinilo to ticho? Co jste dělali v mezičase, kdy kapela nebyla tolik aktivní a jaký impulz zapříčinil, že jste bouchli do stolu a pustili se do nového materiálu?

Prdy: Ticho nejspíš zapříčinila únava materiálu a potřeba věnovat se jiným důležitým aspektům života. Navíc, já to mám tak, že když jsem v pohodě, tak mě nic moc nežene produkovat. To umí asi jen Michal David. A pak přijdou období, kdy - jak trefně říkáš – bouchneš do stolu a texty a melodie se řinou samy. Takové období nastalo a nové věci jsme udělali a dále pokračujeme.

Sanctuary.cz: Na kompilaci „Dark Tunes from Czech and Slovak Caves“ jste přispěli songem „Cart of Life“. Můžete nám o téhle konkrétní věci říct něco víc?

Prdy: "Cart Of Life" je pozitivní záležitost o vyrovnání se s životem. Prostě být sám sebou, mít nadhled, netrápit se věcmi, které nelze ovlivnit a mít radost z blízkých. Nejmladší dcerka se nechápavě ptala, proč pořád v pasáži o nich (dětech) opakuju „Money“. No řekl jsem jí, že to určitě jednou pochopí. A mojí holce se tahle písnička libí z nových věcí nejvíc.

 


TEAR - Never Again

 

Sanctuary.cz: Od vydání poslední řadovky TEAR už uplynulo pěkných pár let. Dá se novinka brát jako předzvěst věcí příštích?

Prdy: Jsme si téměř jistí, že ano. Korona nám vlezla do naplánovaného natáčení klipu, který jsme chtěli poslat ven s deskou a bohužel zatím jsme natáčení nerestartovali.

Sanctuary.cz:  Jaké jsou reakce na váš track na kompilaci? Zaujala naopak vás nějaká kapela či projekt z „Dark Tunes“ a pokud ano, tak čím?

Prdy: No to musíte přece vědět vy, none ;p Z kolegů namátkou Decent Ruins, Stereo Songbird, The Opposer Divine, Jara J, Kifoti, GoLeave a vůbec, celý se to pěkně poslouchá.

Sanctuary.cz: Když srovnáš obě kompilace, máš pocit, že má smysl v něčem takovém pokračovat? Má československá temná scéna co nabídnout?

Prdy: Tak samozřejmě tahle druhá kompilace je lepší, protože jsme tam my. Ale bez legrace, to co děláte je pro každýho muzikanta nesmírně důležitý, přes kompilace je šance dostat svojí hudbu k posluchačům. A  posluchače, ty máme všichni rádi, jinak bychom vám songy neposílali, že ano. Díky vám za to.

 


TEAR - Rush



Sanctuary.cz: Jak jste přežili coronavirová omezení, která se, jak se zdá, pomalu vracejí? Ať už v osobním životě nebo jako kapela. Je možné na celé téhle nepříjemnosti najít i něco pozitivního?

Prdy: Jak už jsem říkal, kapelně nám korona trochu pocuchala plány, ale nic smrtícího. V osobním životě to bylo značně ambivalentní, některé oblasti k mému překvapení velmi pozitivní, některé naopak mazec. Beru to jako nechtěnou, ale zajímavou zkušenost, kterou už nechci nikdy zažít.

Sanctuary.cz: Brzy vás čeká vystoupení na patnáctém Prague Gothic Treffen. Jaká jsou vaše očekávání a na co se naopak můžou těšit fans od vás?

Prdy: Moc se těšíme, jako vždy. Koncerty jsou pro nás událost, rádi předáváme domácí tvorbu naživo. V setlistu máme půlku věcí nových a druhou půlku starý pecky, pojedeme v plným nasazení. Hrajeme v pěkný čas, klub má bezvadnou atmosféru, bude to paráda.

Sanctuary.cz: Chystají se ve vašem táboře nějaké novinky? Můžete případně odhalit nejbližší plány, pokud nějaké jsou?

Prdy: Novinkou je hlavně to, že zase hrajeme a skládáme. Jsme teď v sestavě zpěv/kytara/bicí, takže vše je zase trochu jiné, nové a to je dobře. Jak už jsem zmiňoval, chceme vyrobit klip a novou desku. A samozřejmě koncertovat (minimálně o vánocích v Písku pro rodinu Vovesných).

Sanctuary.cz:  Díky za odpovědi a pokud máte pocit, že tu nezaznělo něco co by mělo zaznít, tak právě tady je prostor…

Prdy: Díky moc všem co si naší muziku užívají s námi. Na viděnou !

 


 

   

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.