Report z Batsave číslo 5

6r5c6239Inkriminovaného sobotního večera na konci května se zatetelili všichni okřídlení mrňousové. Důvod? V klubu Basement se po pár měsících zase na stole objevila kasička, kterou se Batsave (tentokrát jeho páté pokračování) snaží aspoň trochu podpořit netopýří útulek ZO ČSOP Nyctalus dobrovolnými příspěvky svých temnotychtivých návštěvníků. Útulný vršovický klub zaplnil více než obstojný počet lidu a DJ Ezechiel jej záhy rozezněl rafinovaným setem hitovek, jenž vyladil už tak příjemnou náladu v podzemních prostorách.

 

 

Že byl obklopen hromadou hororových propriet nebyla žádná náhoda. V zákulisí se totiž ke svému prvnímu oficiálnímu vystoupení chystala trojice The Crypt. Ta si očividně chtěla spolu s publikem svou premiéru užít na maximum a přípravu nezanedbala ani v nejmenším.

10387016 1431348153792362 8816103097600224755 o

 

Nechyběly lebky, náhrobek s logem kapely, rakev, svícen ani pavučiny. Klávesačka Zuzana, která se k ústřední dvojici připojila nedlouho před touto akcí, přišla na scénu s hořící svící a po odeznění intra, v němž se za námi skrz projekci přišel podívat sám Cryptkeeper z kultovního seriálu „Příběhy ze záhrobí“, se do lidí vyvalila hustá mlha a také úvodní skladba „Visions“.

 

The Crypt - Visions (live)



Ta se nesla v rozvážném a monotónním duchu, jak je ostatně pro dark wave typické. Navíc je však ústřední motiv natřený notně hororovou základovkou. Plíživou a napjatou atmosférou se proplétá Icova basa, jejíž zvuk je taktéž absolutně stylový a je znát, že kluci touhle hudbou žijí a vědí co a jak. Nad vším potom ční Garyho zpěv, který také do celku pasuje jako nebožtík do futrálu. V podobném duchu pokračuje i „Audrey“, jejíž text je pro změnu v naší mateřštině. Ne, že by mi to nějak extra vadilo, ale pravdou je, že se přikláním k angličtině, která si lépe drží na distanc některé naše gotické i „gotické“ soubory.

 

10431297 1431348377125673 5921903310261767049 o



Pro nezasvěcence (a někdy i pro zasvěcence) může být nepříliš živelné vystoupení utopené v mlze poněkud náročné v udržení pozornosti. I proto bylo moc dobře, že skladba „The Crypt“ přeci jen poněkud zrychlila a dala publiku šanci trochu se rozpohybovat. Ta mne ostatně bavila nejvíc, a když jsem viděl roztančeného Garyho, nepřišel mi na mysl nikdo jiný než Petr Muk v slavných dobách Oceánu. To asi ten kabát a vlasy.

 

The Crypt - Crypt (live)



Další vypjatý český text je na řadě v „Krvi na plátně“ a i dál se vystoupení nese v nastoleném temně teatrálním duchu, což někomu vyhovuje a na jiného toho všeho může být trochu moc. To bylo ostatně znát i z reakcí publika. Po přídavku a opakování „Audrey“ nelze než říct, že je rozhodně co zlepšovat, sehrávat a pilovat, ale osobně mi tohle okořenění DJ setů přišlo vhod a je dobře, že se i u nás občas podobné těleso zrodí. The Crypt zdá se našli cestu, kterou se chtějí nadále ubírat, očekávejme tedy věci příští.

 

10382272 1431348310459013 8855618103405113972 o


Zbytek večera vzal potom do svých šikovných rukou (!) Nephilim a DJ vodka. Nebo to vlastně bylo spíš obráceně. Taneční parket byl zaplněn kvalitními hity i pohybovými kreacemi a nezbývá, než se těšit na další slet netopýrů. A kdyby se vám zdálo čekání moc dlouhé, tak na viděnou DNES v Basementu na koncertě finských Masquerade! 

Fotoreport najdete v naší galerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.