Rozhovor s Andi Sex Gangem - část druhá

Andi Sex GangDruhá polovina našeho povídání s postavou, která stála u zrodu nejen gothic/deathrocku, ale i celé gotické subkultury...











Autor: Ezechiel

Pozn. Vzhledem k tomu, že jsme si po Drop Dead Festu povídali v šatně s Andim (a s kytaristou Adrianem Portasem) více než hodinu a vzniklo velké množství materiálu, rozhodl jsem se rozhovor rozdělit kvůli lepší přehlednosti na dvě části. Věřím, že to bude pro dobro věci.

Přečtěte si i první část rozhovoru.

CZ Sanctuary: Jak jste vůbec vycházeli s ostatními kapelami v dobách, kdy se tohle hnutí začalo teprve rozvíjet?

Adrian Portas: Upřímně řečeno zezačátku to nebyly moc dobré vztahy, bylo to hodně soutěživé období. Hudba, kterou jsme dělali, šla nahoru jako horská dráha a lidi se taky chtěli svézt na vrchol. Asi proto se každý soustředil hlavně sám na sebe, na svou práci. My jsme byli v té době něčím jako vůdčí silou, a proto jsme se potkávali se spoustou kapel, které s námi třeba chtěly hrát, nebo dělat předkapely. Dokonce byla i taková praxe že předkapely platily hlavní hvězdě, že si s ní můžou zahrát. To jsme ale my nikdy nedělali. My jsme byli vždycky fanoušci hudby, takže jsme si kapelu poslechli, a buď se nám líbila a jela s námi, nebo ne a měla smůlu. Moc rádi jsme ale jezdili s Ausgang, ti byli vždycky skvělí. 

CZ Sanctuary: A probíhaly nějaké hudební spolupráce? 

Adrian Portas: Nic extra, jak už jsem říkal, on si každý hrabal na svém písečku, a všichni byli hrozně ambiciózní. Po stránce vztahů to bylo dost chladné - rozhodně ne tak přátelské, jako je to teď. To všechno se vyvíjelo celou řadu let, a spoustu z těch kapel, které hrají na DDF vidíme po velmi dlouhé době. 

CZ Sanctuary: A jaký je to pocit?

Adrian Portas: Je to super, hlavně s klukama s Ausgang jsme toho za těch dvacet let dost zažili. Ale ono vůbec potkávat se s těmi všemi lidmi třeba po deseti, patnácti letech je moc příjemné. Andi to i říkal na zvukovce, že je hrozně fajn být zase mezi přáteli. A pořád to funguje - Joel z Ausgang nám půjčoval činely, Stu mi pomáhal s aparátem, protože jsem trochu nemocnej, tak mi ho tahal na pódium a z pódia - prostě hrozně milí lidé...*

CZ Sanctuary: Takže s Ausgang bývaly nejlepší koncerty i kdysi? 

Adrian Portas: Asi jo... 

CZ Sanctuary: A s kým se nejlíp pařilo po koncertech? 

Adrian Portas: Těžko říct...tehdy se dobře pařilo se všema...s kým se pařilo nejlíp, Andi?

Andi Sex Gang: No...já jsem měl jeden hodně podařený večírek s Ianem Astburym ve Wembley po koncertě Cult. My...hehe...no, prostě byli jsme mimo asi sedmnáct hodin. On potom najednou přestal pít, zvednul se uprostřed věty a šel spát. On to měl ještě dobrý, on si mohl jít lehnout, ale já musel ven, protože jsem měl rande. Ale zvládnul jsem to. A pak se ještě dobře pilo s klukama z The Birthday Party. Pamatuju si jak jejich bubeník Phil Calvert jednou takhle rozrazil dveře od šatny, vpotácel se dovnitř s náručí plnou lahví šampaňského, dýmkami, myslím, že tam byly i nějaké striptérky...to byla taky dobrá a dlouhá noc...myslím, že to bylo ve Francii. Dokázali jsme se hodně pobavit, ale jenom po hraní - předtím zásadně nepiju, abych si užil koncert. 

CZ Sanctuary: A který koncert sis nejvíc užil za ta léta? 

Andi Sex Gang: Já si pamatuju jeden koncert v Belgii, který byl hodně zvláštní. Celé to bylo jako jakýsi souboj mezi námi a publikem, které ovšem bylo skvělé. Nedá se to moc popsat slovy. Hodně silný zážitek mám i z divadla v Lipsku, kde jsme před pár lety hráli akustický set - jen Adrian na kytaru a já se zpěvem. Tehdy jsem měl hlas úplně odepsaný z předchozího koncertu, který jsme hráli plné sestavě, a říkal jsem si, že to bude pěkný průšvih. Pak jsem ale vyšel na pódium, ucítil tu hrozně zvláštní atmosféru, něco se zlomilo a my odehráli ten nejlepší akustický set za celé naše působení. 

CZ Sanctuary: Zmínil jsi svůj hlas. Podle mého jsou pěvecké party Sex Gang Children dost těžké na zazpívání. Chodil jsi na nějaké hodiny zpěvu, nebo tak něco? 

Andi Sex Gang: Ne. Jsem absolutně hrozný, co se nějaké teorie týče. Ale pracoval jsem na sobě dost tvrdě, protože prostě musíš jet naplno, nejde to jen na půl. A takhle to mám se vším. Nikdy jsem nebyl něco jako knihomol, pro mne byl zpěv zkrátka součástí mého života, a stejně jako hudbu i svůj život prožívám naplno. A když říkám, že jsem na sobě tvrdě pracoval, myslím to doslova - třeba i v tom, že jsem se po hlavě vrhnul do hudby, aniž bych měl nějakou záchrannou síť, která by mne zachytila, kdyby to nevyšlo. Ale tak jsem to chtěl, potřebuji extrémy, potřebuji sílu, potřebuji "tah" a hudba je jedním z nejsilnějších jazyků ve vesmíru - skvělý prostředek pro komunikaci. Až na to, že hudbou nemůžete šidit, a hudbě nemůžete lhát. To, jaká je Tvoje hudba vypovídá o tom, jak žiješ svůj život, a já nikdy nechtěl sedět v zadních řadách, proto jsem do toho šel natvrdo.

Ale aby nedošlo k mýlce - nemám rád takový ten "rock and rollový" život plný drog a alkoholu - vlastně ho dost nesnáším. Pokud jsi na pódiu, nebo ve studiu, máš zodpovědnost vůči lidem, kteří poslouchají Tvou hudbu, a Ty bys v tom měl být profesionál. A k tomu přece nepotřebuješ chlast nebo drogy, to Tě otupí a to je i důvod, proč nikdy nepiju před koncertem. Ztrácíš tím totiž možnost pohotové reakce, a na pódiu bys měl vyhrát tím, že máš tu energii, máš co říct a jsi schopen navázat komunikaci s diváky. A pokud to tam nemáš, tak Ti stejně žádné návykové věci nepomůžou. 

CZ Sanctuary: A stalo se Ti někdy, že přesto k téhle komunikaci nedošlo?

Andi Sex Gang: Stalo, a je to snad ten nejhorší pocit, co znám, to mi věř. Ale musíš to přijmout a prostě podstoupit to riziko, že to nevyjde. Nikdo není pořád nahoře a tak si říkat "jestli to nevyjde, tak se snad zabiju" je pěkná blbost. Ne vždycky se všechno vydaří podle Tvého přání, ale musíš se s tím naučit žít a poučit se z toho. Hodně Tě to posílí a je to i skvělý trénink - prostě skočit do té hluboké vody a nebát se plavat. Vítězství, nebo smrt. 

CZ Sanctuary: Jsou nějaké současné kapely, které to podle Tebe takhle dělají?

Andi Sex Gang: Co se týče "druhé vlny", tak o nich nic nevím. Jsem ale opravdu velikým obdivovatelem Cinema Strange a Deadfly Ensemble. Myslím, že jsou úžasní a podle mne mají duši...myslím tím - sice nás dělí rozdíl celé jedné generace, ale já z nich cítím takového toho "oldschool" ducha. A to myslím vážně. Podle mne jsou to opravdoví umělci a Lucas...Lucase miluji...je to opravdu nádherná lidská bytost. 

CZ Sanctuary: Takže jsi spokojený s tím, co se s deathrockem, nebo gothic kapelami děje teď?

Andi Sex Gang: Upřímně řečeno já to nevnímám jako součást nějakého hnutí, mně se líbí jednotlivci. Já navíc tohle členění vážně nemám rád, prostě - kašlete na pravidla, nebo škatulky, dělejte zkrátka to, co doopravdy chcete, beze strachu z nějakých následků. Ale co se týče posluchačů, té subkultury, které se začalo říkat "gotická"...v nich cítím velikou naději. V těchto lidech, kteří jsou opravdovými jednotlivci - však se koukněte, jaké filmy sledují a jakou hudbu poslouchají! My nyní žijeme ve světě, který byl úplně sterilizován. Žijeme v jednom velikém obchoďáku a stáváme se otroky konzumu a komodit. Já říkám "srát na tenhle humus - bojujte! Vraťte úder, ukažte jim, kdo sakra jste, a buďte na to hrdí! A dělejte to srdcem, protože bez něj by naše životy a naše skutky nebyly ničím." 

CZ Sanctuary: Je tohle i Tvůj vzkaz mainstreamovým kapelám, které používají gothic image aby prodali více desek?

Andi Sex Gang: Ne, pro ně nemám žádný vzkaz. Já myslím, že je na každém, aby si rozhodl, kterou cestou půjdou, a já je nesoudím za to, že se rozhodli to dělat takhle. A navíc, pokud umí udělat hudbu, která zaujme lidi - super. Víš jak, rodíme se a umíráme, jsme jenom kosti a maso, ale hudba žije dál. Takže pokud děláte hudbu - vyjádřete se - to je jediná směrnice. A jenom pokud do muziky dáte své pocity, může vás vaše tvorba přežít, protože osloví lidi tou pravdivostí a dojde k té komunikaci, o které jsme už mluvili. Nechť vás síla provází (výbuch smíchu) Ne, okay, ale až k té poslední poznámce jsem to myslel smrtelně vážně. 

CZ Sanctuary: Okay, tak se vraťme k muzice - Siouxsie, Specimen, Christian Death - ti všichni vydali letos nové desky, neplánujete taky překvapit své fanoušky novou nahrávkou? 

Andi Sex Gang: Je legrační, že se na to ptáš, protože až se vrátíme do Londýna, budeme dokončovat mix nové desky "Viva Vigilante". Ale určitě nevyjde dřív než po novém roce. 

CZ Sanctuary: A popsal bys jí jako to nejlepší, co jste dosud natočili? 

Andi Sex Gang: Ne...já si myslím, že každé album, které v průběhu času uděláš je to nejlepší, co ze sebe můžeš v ten moment dostat. Nebo by aspoň mělo být. Já myslím, že nové album bude zase jiné a já osobně nerad srovnávám naše desky. Radši to nechávám na ostatních členech kapely - alespoň se od nich dozvím něco nového, protože každý má jiný pohled na věc. Těžko se u těchhle věcí říká, co je lepší a co horší, tak to prostě nefunguje. Ať už uděláš desku, nebo namaluješ obraz, nebo cokoliv, nemůžeš říct, že je něco lepší, nebo horší. Pokaždé jsi to TY, jenom z jiného úhlu, momentka Tvého nápadu, záznam Tebe v toku času. A žádný nápad není méně, než ostatní, všechny mají stejnou váhu. Takže i nové album jsme prostě "my teď".

Adrian Portas: Pro mě je nová deska další kapitolou Sex Gang Children. Podle mého názoru to bude velmi dobrá nahrávka a já se už nemůžu dočkat, až jí uslyším dokončenou. 

CZ Sanctuary: Když už jsme u těch nahrávek - které vaše album, nebo písničku máte nejradši?

Andi Sex Gang: Asi "Saturday Night Fever"...myslím, že ta je nejlepší, kterou jsme kdy udělali... (výbuch smíchu). Dobře, tak teď vážně...chm...já jsem spíš fanoušek cizí hudby, ale...pro mne osobně má "Sebastiane" zvláštní osobní význam. Tím ale nechci říct, že bych ostatní songy neměl rád. Naopak, pokaždé je to o nějakém tom náboji, kterému se říká hudba, a který buď můžeš uchopit správně - anebo to celé zkazit. Ale i tady na sebe musíš vzít to riziko a vydržet ten tlak. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Některé písničky jsou prostě...skvělé...skvělé připomínky našeho předchozího života, a pořád fungují...ale ono je hodně obtížné o tom nějak mluvit...

Adrian Portas: Já mám osobně nejradši písničky, které nehrajeme, jako třeba "Skin", což je super song, miluju i "Saraband For Dead Lovers"...

Andi Sex Gang: Já mám taky rád "Skin", ale tahle písnička je sice super na desce, ale nějak se nám nikdy nezdálo, že by vyzněla stejně dobře i živě. Na živo používáš jiné prostředky ke svému sdělení, které ne vždy dokážou přenést to, co jsi dostal na nahrávku. 

CZ Sanctuary: A co nějaké počiny od Tvých vedlejších projektů?

Andi Sex Gang: Nic zvláštního, po novém roce spouštím dva nové projekty, které se budou poněkud odlišovat od toho, co dělám teď. Ale víc o tom nechci prozatím mluvit. Zato bych chtěl říct tohle - v příštích letech budete přijímat Eura, a všechny ceny půjdou strašně moc nahoru, a já vám chci říct - vy, Češi, budete muset být hodně silní, aby vás to jako národ nezměnilo. Všechny lidské společnosti mají problémy, a já na to vždycky říkám " trestejte zločin, vraťte úder. Nežijte ve strachu, buďte bojovníci, ne otroci. Nakopejte jim prdele, buďte vším, čím chcete být a nebojte se. Pamatujte, co chcete a nikdy nezapomeňte na to, co nechcete"! 

CZ Sanctuary: Já myslím, že je to na závěr pěkný vzkaz našim lidem... 

Adrian Portas: Já v tomhle věřím na citlivost, demokracii a respekt vůči ostatním lidským bytostem... 

CZ Sanctuary: Díky za váš čas a za vaše názory

Andi Sex Gang: I my děkujeme, povídalo se nám moc pěkně, takže takhle veřejně slibuji, že až se sem vrátíme příště, budeme v našem povídání pokračovat! 

CZ Sanctuary: Díky, beru to jako závazek, tak hodně štěstí!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Jednoznačně,geniální rozhovor. :-D Andi je třída
Parádní rozhovor, u mně si ještě trochu šplhli. :-D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.