Odhalujeme další část lineupu XIV. ročníku PRAGUE GOTHIC TREFFEN!

(EN available) Tři další jména do soupisky největšího gotického setkání široko daleko jsou venku. Jste zvědaví?


For English click here.

Prozatím byl fanouškům známý pouze termín Prague Gothic Treffen a jméno jednoho vystupujícího – kanadských postpunkerů Actors. Dnes vám odhalujeme další tři jména 14. ročníku dvoudenního gotického setkání. Zatímco loni zval Prague Gothic Treffen na elektronické legendy Welle:Erdball (následně Das Ich), letošní rok láká na největší současné naděje temně elektronické scény – švédské temné synthpopaře Kite. Vedle toho odhaluje i dva domácí účastníky setkání – slovenskou legendu Ľahká múza a domácí naději Das Funus.

Před dvěma roky měli Kite našlápnuto k ovládnutí kontinentální Evropy. Christian Berg s Niklasem Stenemem odehráli několik velmi dobře přijatých klubových a festivalových koncertů v Evropě i ve Spojených státech. Na podzim 2017 pak měli naplánováno předem vyprodané německé turné. Nakonec se dobře rozjetý stroj zasekl kvůli psychickému zhroucení Niklase. Naštěstí se Kite v letošním roce opět vrací ke koncertování. Prozatím odehráli tři vyprodané koncerty v domácím Stockholmu, další tři koncerty jsou na květen naplánovány do dalších švédských měst. Jsme proto hrdí, že první potvrzený koncert v kontinentální Evropě uvidíme právě v Praze.

Dvojice přenáší vzrušujícím způsobem odkaz elektronických velikánů jako Kraftwerk, OMD nebo The Knife do 21. století.  Doma jsou Kite už dlouho velkou klubovou senzací, v Evropě pak tajným svatým, který po vzoru IAMX nebo VNV Nation otevírá vrátka k velkému zájmu publika i mimo temnou subkulturu. Pánové vystoupí v Praze se spektakulární show, která jen podtrhne výjimečnost dvojice na současné scéně.

Kite - Dance again

 

Nesmíme ale vynechat ani domácí zástupce temné subkultury. Slovenská Ľahká Múza je na světové gotické scéně bezpochyby unikátem. Kytarista 677 a vokální ekvilibristka Gudrun Snake spojují ve své hudbě postpunkovou syrovost, darkwave cit pro tajemno a avantgardní sklony. Díky tomu (i expresivnímu vokálu) můžeme tvorbu Ľahké Múzy přiblížit až k tvorbě fenomenální Diamandy Galás. Hudební svébytnost podtrhuje rovným dílem i extravagantní vizuální složka živých koncertů, díky které si dvojici prostě zapamatujete. Slováci v rámci Prague Gothic Treffen připomenou výročí 35 let (!) fungování skupiny, během kterých se stali vysoce ceněnou součástí velkých zahraničních festivalů.

Oproti tomu Das Funus jsou představiteli nejnovější generace domácích gotických interpretů. Svou první skladbu umístili na naší kompilaci „Dark Tunes (from Czech and Slovak caves)“ a od té doby poměrně čile operují nejen na domácí scéně. Český darkwave vedený Pavlem „Ice“ Cajthamlem se inspiruje například The Frozen Autumn, Clan of Xymox a další stylovou hudbou 80. let. Zájem o domáci naději projevil německý label Young and Cold, který skladbu tria také umístil na svůj sampler. Das Funus pilně pracují na debutovém nosiči a koncert na Prague Gothic Treffen bude pro mnoho fanoušků možností se s trojicí seznámit.

Festival proběhne ve stejných prostorách jako v loňském roce. Pátek se rozdělí mezi Underdogs a Prostor Země a v sobotu pak celý program proběhne v klubu Futurum. Novinkou však letos bude, že páteční koncerty budou střídavě probíhat v obou smíchovských klubech. Vstupenku na XIV. Prague Gothic Treffen si můžete pořídit za 490 Kč plus poplatky. Na místě pak bude cena o sto korun vyšší. 

PGT 2019

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Super, jsem zvědavá, s čím ještě přijdete :) Jen tedy nemám moc radost z Underdogs, v létě se tam vůbec nedalo dýchat (podle mě důvod, proč tam na Ash Code bylo docela mrtvo). Pokud ale koncerty budou střídavě v obou klubech, asi to nějak zvládneme :D Už teď se nemůžu dočkat!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.