Rozhovor s R.X.Thámem/Bratrstvem Luny

rxt_sKaždý, kdo se o dění na tuzemské temné alternativní scéně trochu aktivněji zajímá, už jméno R.X.Thámo určitě musel zachytit. A pokud ne přímo jeho, tak alespoň název jeho kapely Bratrstvo Luny nebo chystaný multimediální dark indie happening Magická noc trubadúrů. O tom všem, o spojování kapel různých žánrů na jedno pódium, funkci uvaděče, důvodech dělat festival v Kralupech, samozřejmě Bratrstvu Luny a spoustě navíc jsme se jen pár dnů před akcí popovídal s jejím organizátorem, textařem a (jak jej média nazývají) "tuzemským Don Quijotem", R.X. Thámem.

 

CZ SANCTUARY: AHOJ R.X.THÁMO, PRVNÍ OTÁZKOU PŘÍMO NA TĚLO JE, JAK SE POSLEDNÍ DOBOU DAŘÍ BRATRSTVU LUNY? UŽ JE TO CHVILKA, CO JSME OD VÁS SLYŠELI NĚJAKÉ NOVINKY, TAKŽE JAK SE MÁTE, CO DĚLÁTE?

R.X.Thámo: Ave! Oko Luny je již nějaký ten pátek otočeno k našemu letošnímu domácímu koncertnímu vrcholu – festivalu Magická noc trubadúrů, který nám už doslova klepe na dveře. Určitě v kontextu otázky stojí za zmínku, že jsme si v létě zahráli podruhé v Polsku. Tentokrát to bylo ve Wroclawi na festivalu Moonfog, kde jsme se znovu dočkali velmi milého přijetí. Ale těžko se mi otevírají témata mimo Magickou noc trubadúrů, kterou připravuji již více než rok jako hlavní pořadatel ve spolupráci s naším domácím kulturním střediskem Vltava.

CZ SANCTUARY: ROZUMÍM A TAK TROCHU SE PRÁVĚ PROTO I PTÁM, PROTOŽE SE TVÉ AKTIVITY POSLEDNÍ DOBOU STÁČÍ HLAVNĚ TÍM POŘADATELSKÝM SMĚREM. DĚLÁ TEDY NĚCO KAPELA I BEZ TVÝCH IMPULZŮ, NEBO BRATRSTVO VŽDYCKY ČEKÁ, AŽ HO „NASTARTUJEŠ“?

R.X.Thámo: 
Bratrstvo Luny nefunguje jako klasická kapela. Bratrstvo Luny je de facto tvůrčí duo (Darkthep/R.X.Thámo), které je při nahrávací i koncertní produkci velmi významně podporováno ustálenou sestavou speciálních hostů. Pokud se na nás kouknete optikou koncertní, tak fungujeme na podobných principech jako zemětřesení – myšleno metaforicky. Přes lehké otřesy (zkoušky) se přiblíží kulminační hodina (koncert) a naším přáním je zanechat takové stopy, aby si lidé naši produkci pamatovali a těšili se na další „otřesy nevšednosti“ :).

Bez impulsů se toho moc neděje, ani dít nemůže. Ale za dobu naší existence, která se naplnila již na šest let, se sestava, která nahrává desky či koncertně vystupuje, nezměnila. A to je důkaz i jasný impulz k tomu, že nejsme žádný soubor žoldáků pro „jeden okamžik“, ale lidé, kteří se dobře znají, mají k sobě velmi blízko, a kterým záleží nejen na prezentaci Bratrstva Luny v koncertní podobě, ale i na studiové práci. S Lordem Darkthepem samozřejmě pracujeme na novém materiálu, který naváže na zvolna odcházející dobu Vlčí ženy před branami – La Lobu Ante Portas…

BL


CZ SANCTUARY: OKAY, ZAMĚŘME SE TEDY NA TVOU SOUČASNOU HLAVNÍ AKTIVITOU, A TOU JE POŘÁDÁNÍ FESTIVALU MAGICKÁ NOC TRUBADÚRŮ. ZAČNĚME KLASICKY – JAK TĚ TO VŮBEC NAPADLO?

R.X.Thámo: 
Hlavní motivační impulsy byly dva a od nich se odvíjely další věci. Předně jsem měl velké přání stát na jednom jevišti po boku naší gothic rockové ikony XIII.STOLETÍ. Za druhé jsem moc chtěl představit Bratrstvo Luny v koncertní podobě na domácí půdě. Tím, že je člověk pořadatelem festivalu, otevírají se mu netušené možnosti. Samozřejmě, že ty možnosti jsou tvrdě zaplacené nesením odpovědnosti za případný neúspěch akce. No, a protože jsem duše tvořivá a neposedná, vize netradičního dark indie happeningu se mi v představách začala zhmotňovat.

Rozhodl jsem se využít svého sociálně-kulturního kapitálu, který jsem si za léta aktivního působení v občanské sféře v Kralupech nad Vltavou nakumuloval. Lákalo mě vyzkoušet, zda se netradičně vystavěná dramaturgie večera setká s patřičným ohlasem. A také jsem se chtěl pokusit dotáhnout do finální podoby několik větších a pár takových jemných maličkostí, které mě na jiných akcích chyběly. Ale dnes ještě nelze nic hodnotit ani konstatovat, protože Magická noc trubadúrů je sice hodně blízkou, ale stále ještě budoucností!  Momentálně mám velikou radost, že si objednávají vstupenky a zařizují ubytování lide z různých míst České republiky, očekáváme i na naše domácí poměry i docela početnou enklávu polských milovníků gothic rocku…

CZ SANCTUARY: KRALUPY NAD VLTAVOU ALE NEJSOU ZROVNA TRADIČNÍ MÍSTO PRO TEMNÉ AKCE….

R.X.Thámo: 
To nejsou… Ale proč ne? Pokud by člověk dělal jen věci ověřené a vyzkoušené, progrese, překvapení a očekávání netušeného, jak pravil Petr Štěpán, by zahynuly na úbytě. Hlavními motivacemi, proč se pokusit udělat tuto velkoryse pojatou akci ve městě nad Vltavou, jsem se zabýval výše. K tomu využití kontaktů musím podotknout, že jedním z klíčových impulsů, zda skutečně vsadit na Kralupy, je můj vřelý vztah k řediteli kulturního střediska v Kralupech nad Vltavou Martinu Odvodymu. On přinesl před lety do kulturního života v Kralupech nad Vltavou radikální změny, po kterých jsme už jako omladina volali.

To, že jsme při přípravě festivalu prošli jednou nepříjemnou neshodou, je důsledkem toho, že oba dva ctíme zásady a odhadujeme důsledky nesení vlastní zodpovědnosti. V Magické noci trubadúrů figuruji jako hlavní pořadatel a mám na bedrech hlavní díl odpovědnosti za celý projekt včetně finančních rizik. Ovšem jedním dechem musím dodat, že bez vstřícného postoje kralupského kulturního střediska Vltava a teamu Martinových lidí, bych festival v takto nekompromisním a velkorysém konceptu nemohl pořádat. 

rxt_knihovna

CZ SANCTUARY: MÁ NÁZEV „MAGICKÁ NOC TRUBADÚRŮ“ NĚJAKOU SPOJITOST S KULTOVNÍ UNDERGROUNDOVOU HYMNOU „MAGICKÉ NOCI“ OD PLASTIC PEOPLE?

R.X.Thámo: 
Nemá. Magických nocí najdeš ve světech ze slov asi velká hejna. Ovšem Magická noc trubadúrů je jenom jedna. Bratrstvo Luny své žánrové zaměření definovalo hned na počátku tvorby: „jsme gothic rockoví trubadúři“ – vypravěči příběhů s určitým nádechem tajemna. Přívlastek „gothic“ vysvětluji jako metaforu cesty do nitra duše, pod povrch věcí, jako hledání vřídla magického světla v hlubině temnoty. 

Víš, když jsem četl Brownovu Šifru Mistra Leonarda nebo Da Vinciho kód, jak chcete, tak na konci příběhu stálo, že svět potřebuje trubadúry, nepovrchní vypravěče příběhů. Někdo nás třeba napadne za recyklaci hodnot, které již někdo před námi ztvárnil v umělecké hantýrce nějak lépe či zásadněji. Mně toto nevadí, chápu potřebu nerezignace a pozitivního ovlivňování lidí, dávání impulsů jako věc, která dává určitý smysl té naší člověčí pidiexistenci. Všichni účastníci Magické noci trubadúrů vám mají co říct.

A to se nejedná jen o kapely, ale i další formy komunikace, které v rámci festivalu proběhnou: besedy se spisovateli, divadelní tragédie skupina historického šermu, způsob moderování večera, tanec a třeba i knižní nabídka na gotickém jarmarku.

CZ SANCTUARY: A V KAPELÁCH JSI MĚL JASNO OD ZAČÁTKU?

R.X.Thámo: 
Samozřejmě, že z větší části ano. Jasným základem festivalu pro mě bylo trio: XIII.století, norští Pluto And The Planets a  Bratrstvo Luny. Ale vize je věc jedna, realita věc druhá. V prosinci 2011 nám na účast kývlo XIII.století, což byl pro mě základ k další činnosti. S Plutem nebyl problém se domluvit. Měl jsem záměr tuto trojici doplnit o jednu hvězdu temné polské scény a nějakou českou kapelu.  

Na začátku roku jsem se díky našemu společnému polskému kamarádovi Krogovi seznámil s jádrem mostecké kapely Carpatia Castle. Lidsky jsme si sedli, intuice mě nezklamala. Jsem přesvědčený o tom, že spolupráce při jejich vyprodaném říjnovém Gothic Theatre v Mostě, které jsem měl tu čest uvádět, a účastí ctitelů hradu v Karpatech na Magické noci trubadúrů naše spolupráce nekončí. Kapela z Polska byla největším oříškem a to z důvodu velkého výběru. Ovšem za pomoci naší polské kamarádky Ašky z teamu Castle Party se podařilo něco, o čem jsem ani nesnil. Získali jsme Artrosis, jejichž vystoupení na bolkowské hradní párty mě vždy moc bavily. Paralelně jsem jednal s ještě jednou polskou kapelou, jejíž podmínky však  pro mě byly nekaceptovatelné, takže jsem ani nemusel řešit žádné dilema :).

Sanctuary prozradím jednu perličku. Oslovil jsem také český  Sector X, zda-li by se nechtěli vrátit na scénu alespoň na jediný večer. Zázrak se nestal. Ale třeba je to pro tuto bandu další z malinkatých impulsů, jejichž kumulace
může do budoucnosti něco změnit…

Magická noc


CZ SANCTUARY: NA JEDNOM PÓDIU UVIDÍ DIVÁCI KAPELY ROZDÍLNÝCH ŽÁNRŮ 0 OD GOTHIC ROCKU PŘES PROGRESIVNÍ ROCK AŽ K METALU. BYL TO ZÁMĚR, KTERÝ MÁ PŘILÁKAT OBECENSTVO Z RŮZNÝCH SCÉN, NEBO NĚCO JINÉHO?

R.X.Thámo: 
Mé záměry nevedlo žádné komerční uvažování ani žádné kalkuly o přilákání většího počtu lidí. Chtěl jsem dát dohromady kapely a účinkující, kteří svým mistrovstvím a pokorou (arogantním namyšleným lidem se snažím vyhýbat) přispějí k možnému úspěchu akce, která nemá ambici být nějakým zlatým dolem, ale naopak jejím cílem je vytvoření – no řeknu to lapidárně, až bulvárně, kdo chce pochopit, pochopí, kdo tuto kompetenci nemá, je jedno jak to budu vysvětlovat – zkrátka – Magická noc trubadúrů se pokusí postavit jednu z mnoha „mcdonaldizačních barikádád“, třeba …  Tato myšlenka není ani tak o hamburgerech jako o povrchním a ultra materiálním stylu života, způsobech přemýšlení, chování…

CZ SANCTUARY: ONA ALE MAGICKÁ NOC TRUBADÚRŮ NENÍ JENOM HUDEBNÍ AKCE. MÁŠ TAM SPISOVATELE, ŠERMÍŘE… TO DOST PŘEKRAČUJE HRANICE BĚŽNÉHO FESTIVALU. PROČ TO? JENOM HUDBA TI NESTAČILA?

R.X.Thámo: 
Přesně o tom mluvíme. Nestačila :). Krásně to řekla Jenny Nowak v televizní pozvánce na Magickou noc trubadúrů, na kterou se zde můžete podívat

CZ SANCTUARY: AKCI BUDE UVÁDĚT PETR KORÁL – UVADĚČE NA UNDERGROUNDOVÝCH FESTIVALECH VLASTNĚ NEPOTKÁVÁŠ ZASE TAK ČASTO. JAKOU VNÍMÁŠ HLAVNÍ ROLI/PŘÍNOS TAKOVÉHO UVADĚČE, ŽE SES HO ROZHODL SÁM ZAPOJIT?


R.X.Thámo: 
Přesně to je ono… Uvaděč – a navíc ještě formátu Petra – Ti představí účinkující kapelu a obstará i doplňující informace k průběhu festivalu. Bude to on, kdo si vytvoří vztah s publikem a bude přirozeně koordinovat celé to programově náročné festivalové dění. Víš, já nechci prozrazovat vše, co se bude na Magické noci trubadúrů dít, ale věř, že právě erudovaný uvaděč s velmi vřelým vztahem k obsahu akce bude mimořádnou posilou celého dění a může i zásadně pomoci k vytvoření atmosféry, o které sním a pro kterou jsem to celé pořadatelské martýrium podstoupil.

CZ SANCTUARY: ABY TOHO NEBYLO MÁLO, VYDAL JSI NA PODPORU FESTIVALU VLASTNÍ TIŠTĚNÝ ČASOPIS „TRUBADÚR“, KTERÝ MÁ NOVINOVÝ FORMÁT, 16 STRÁNEK A JEŠTĚ KE VŠEMU HO ROZDÁVÁŠ ZADARMO. TO JE POMĚRNĚ HUSARSKÝ KOUSEK, JAK SE TI TO POVEDLO?

R.X.Thámo:
 …krásně to napsal Johan z FOBIAzine, který noviny Trubadúr recenzoval:  „R.X.Thámo je blázen – o tom nemůže být sporu. Vše, co tenhle tuzemský Don Quijote dělá, dělá naplno, s obrovským zaujetím, elánem, na hranici lidských i finančních možností.“ Víš, možná je až trapný, že si vybírám citát, co o mě řekl někdo jiný, ale to je nejvýstižnější odpověď na tvou otázku. Jak se to mohlo povést? Mé nadšení se mi podařilo přenést na další správné lidi, kteří měli potenciál toto dílo pomoci zhmotnit. 

Na prvním místě uvedu Honzu – grafika našeho proslulého celostátního sportovního deníku, se kterým jsme mnoho dnů ponocovali. Pak je zde legendární redaktor SPARKu Blackmoon, velmi důležitý článek celého řetězu (v řetězu je každý článek důležitý, jinak by jeho funkčnost nebyla možná).  Všechny, kdo se na novinách podíleli, poctivě uvádím v tiráži. Taková to věc se může dotáhnout jen v případě, že naplníš beze zbytku Johanův citát: vložíš do toho peníze, nečekáš, že se ti to vrátí a lidi, co spolupracují, to dělají pro tu samotnou myšlenku jako srdcaři nikoliv jako aktivitu, která jim přinese nějaký hmotný prospěch. 

Z dotažení celého projektu, následné distribuce novin i mnoha krásných zpětných vazeb mám obrovskou radost. Víte, ona Magická noc trubadúrů bez starodávného listu Trubadúrů, by nebyla tou akci, kterou jsem si vysnil a ze všech sil ji probouzím do reálného života.

Trubadúr

CZ SANCTUARY: POKUD SE FESTIVAL VYDAŘÍ, PLÁNUJEŠ PŘÍPADNĚ I DALŠÍ ROČNÍKY? A POKUD ANO, MĚLA BY MAGICKÁ NOC 2013 VYPADAT STEJNĚ, JAKO TATO, NEBO PLÁNUJEŠ NĚJAKÉ ZMĚNY?

R.X.Thámo:
 …tak to je skoro podpásovka, dívat se do budoucnosti :). V úvodníku do novin Trubadúr píšu trochu neprozřetelně o každoroční tradici. V současné době musím říct, že si dovedu představit, že by se akce stala tradičním podnikem, ale v nějakém rozumném cyklu. V každém případě tady máme před branami první pokus, tak si počkejme, jak to dopadne. Jako pořadatel již nemám obavy o návštěvnost, ta vypadá, že bude velmi dobrá. Přeju si, aby nepřišel nějaký nespecifikovaný problém, který by s pracně budovaným potenciálem  atmosféry akce nějak negativně zahýbal…

CZ SANCTUARY:TAKŽE SI TO SEČTĚME – UŽ JSI POSTAVIL KAPELU, VYDAL S NÍ NĚKOLIK DESEK, ZAHRÁL SIS NA CASTLE PARTY, VDECHNUL ŽIVOT TIŠTĚNÝM NOVINÁM, TEĎ JSI I POŘADATELEM VLASTNÍHO FESTIVALU… CO DALŠÍHO BY SIS JEŠTĚ RÁD V BUDOUCNU VYZKOUŠEL, ČEMU DALŠÍMU SE VĚNOVAL?

R.X.Thámo:
 …ono jde o oblast, o které se bavíme. Tvá otázka směřuje k Bratrstvu Luny, budu se tedy držet této linie – tohoto sektoru X. Sny, cíle, plány …se samozřejmě musejí modifikovat, neb jinak by člověk zůstal stát na místě a zakrněl by. Jednak již mám představu o nové desce našeho spolku (hotový koncept i některé texty) i způsobu její prezentace při koncertech. Moc rád bych znovu stanul na polských pódiích, protože tam cítíš, jak ti lidé hudbu milují! 

A pro domácí scénu mám nápad na koncertní show pro příští rok, který začnu řešit ihned po skončení Magické noci trubadúrů. Zrovna předevčírem jsem si kolem půlnoci začal zapisovat nápady na desku, která by měla vyjít po nahrávce, na které již s Darkthepem pracujeme :).  Stále je pro nás ale aktuální 2CD „La Loba Ante Portas“, i když z jeho nákladu zbývá už jen asi posledních čtyřicet nosičů. 

Samozřejmě, že s novu deskou budeme chtít Vlčí ženu překonat, tak je třeba počítat, že to nejen zabere mnoho času, ale požere i mnoho financí. Takže člověk musí postupovat krok za krokem. O budoucnosti se mi bude lépe hovořit za pár dní… I když to „lépe“ je magicky relativní… :)

CZ SANCTUARY: DĚKUJEME ZA ODPOVĚDI, TAK JEŠTĚ NAŠE POSLEDNÍ KLASIKA – JE NĚCO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT ČTENÁŘŮM SANCTUARY.CZ?

R.X.Thámo:
 …určitě. Díky za překlad knihy Nataschi Scharfové – Kronika, Gotický svět. Těším se na čtení o zimních večerech. Jinak využiji příležitosti a sdělím, že tuto knihu si po dohodě s vydavatelem budete moci za zvýhodněných podmínek zakoupit na Magické noci trubadúrů. 

Dále čtenářům vzkáži, pokud dočetli, až jsem, aby zvážili svou účast na Magické noci trubadúrů. Mám takové tušení, že akci tohoto typu, s obsazením které má, je skoro nemožné někdy zopakovat… Ale to neříkám, ani nenaznačuji, že se o něco podobného v budoucnosti nepokusím :)..

Tak tedy Ave na Magické noci trubadúrů a Sanctuary.cz děkuji za velkou podporu akce a skvělou spolupráci. Člověk má skvělý pocit, když vidí, jak skupina lidí srdcařů pracuje profesionálně a je uznávána i v zahraničí. A právě tudy vedou kapilární cestičky k životu, ve kterém se dá žít…. Díky za váš přínos!

rxt_na_cp

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.