R.X.Thámo: Nejvíc mě překvapilo, že jsem to nezabalil

O natáčení dokumentu o Petru Štěpánovi, výměně frontmana v Bratrstvu Luny, páté Magické noci nebo o tom, jestli je spisovatel Václav Cílek gotik.

SANCTUARY.CZ: AHOJ R. X. THÁMO , MAGICKÁ NOC TRUBADÚRŮ SE VRACÍ POPÁTÉ – TO UŽ JE PĚKNÁ POSTUPKA! KTERÝ Z TĚCH ZATÍM PROBĚHLÝCH ROČNÍKŮ TI PŘIŠEL NEJLEPŠÍ?

R. X. Thámo : Ave a díky za tradiční prostor pro Magický festival, vážím si vaší přízně a podpory. Mám spíš v hlavě takové střípky výjimečných momentů, než že bych dokázal vyhodnotit a porovnat jednotlivé ročníky mezi sebou. Pro mě byl každý něčím jedinečný a nezapomenutelný. Jsem rád, že jsou všechny uskutečněné Noci podrobně zmapované ve filmových dokumentech. Také si občas prolistuji všechny vydané šestnáctistránkové noviny TRUBADÚR, to je také nářez. U nich vím, že ten současný pátý je obsahově nejlepší!

A které jsou tedy pro mě ty top momenty? Návrat skladby „Werewolf“ (XIII. století) se smyčcovým tělesem (2016), společné chvíle na pódiu s Petrem Štěpánem – křest alba „Luna nad Iglau“ a duety „Největší z pierotů“ a „Třináctý úplněk“ (2019) a všechna vystoupení Taneční skupiny Naděje. Premiéra v roce 2012 byla emočně hodně silná, přišlo i nejvíc diváků, bylo to poprvé a začala tradice. I pražská exilová noc věnovaná Karlu Krylovi měla vynikající atmosféru. Ale jsem rád, a jsem za to vděčný, že se Magická noc trubadúrů vrací do svého i mého rodiště.

SANCTUARY.CZ: PĚTILETKA ALE NEBUDE JEDINÉ VÝROČÍ, KTERÉ SE BUDE LETOS V KRALUPECH SLAVIT. NAPOVÍŠ TROCHU O CO JDE A JAK TO SOUVISÍ S MAGICKOU NOCÍ?

R. X. Thámo : Celý festival je věnovaný šedesátinám Petra Štěpána. XIII. století má výsadní postavení nejen na české dark rockové scéně, ale i na Trubadúrských nocích. Z mého blízkého přátelství s Petrem Štěpánem vzešlo několik nápadů, které se dočkaly realizace právě v rámci festivalových produkcí. A protože jsme v čase završování letitých projektů, nabídla se příležitost takto veřejně a lehce okázale oslavit narozeniny tuzemského „apoštola punku a gotiky.“ Vše se zcela nenásilně v plynoucím čase produkčně a programově provázalo. A vše výše zmíněné sehrálo svoji roli v rozhodnutí Petra Štěpána udělit festivalu mimořádnou výjimku. Z důvodů zhoršujících se zdravotních problémů frontmana kapely Petra Štěpána zrušilo XIII. století všechny naplánované koncerty do konce roku 2022 s výjimkou Magické noci trubadúrů. Moc si tohoto privilegia vážím a děkuji za něj.

RXT a Stepanovi

SANCTUARY.CZ: ONO TO ALE LETOS NEBUDE JENOM O TĚCH KONCERTECH, PROTOŽE SIS PODLE VŠEHO ŘEKL, ŽE KROMĚ VEDENÍ BRATRSTVA LUNY, ORGANIZACE MAGICKÉ NOCI, VYDÁVÁNÍ TRUBADÚRA A DALŠÍCH VĚCÍ TOHO MÁŠ POŘÁD MÁLO A ROZHODL SES NATOČIT DOKUMENT. JAK VŮBEC CELÁ TA MYŠLENKA VZNIKLA?

R. X. Thámo : Snad si mohu dovolit na tuto otázku použít odstavec z pátého čísla novin Trubadúr, kde jsem sepsal tematický elaborát nazvaný „Životní abeceda Petra Štěpána“ a popisuji zde genezi vzniku projektů, na které se ptáš. Pod písmenem CH najdete heslo „Chaoticon“.

CHAOTICON – Odehrálo se to 17.  prosince  2015 v Jihlavě v předvánočním sychravém čase. Několik hodin jsme s Petrem seděli v družném hovoru v restauraci Na Hradbách, nálada tenkrát byla opravdu sváteční. Petr trval na tom, že mě doprovodí, i když jsem parkoval až v poměrně vzdáleném chrámu konzumu jménem City Park a venku řádila ta chladná vysočinská plískanice. Při loučení a vřelém objetí mně jakoby mimoděk vmetl do tváře: „Thámo, jeď opatrně, ještě o mně musíš napsat knihu!“ Bylo půl šesté večer a já zkoprněl. Na jednu stranu jsem byl poctěn a potěšen, na tu druhou rozhozen.

Trvalo to několik měsíců, než jsme se k této předvánoční výzvě prošpikované chladem a namrzlým deštěm vrátili a rozebrali ji na součástky. Naše dohoda zněla, že se do díla pustím, ale musím mít volnou ruku v jeho pojetí. Ujasnili jsme si, že se nebude jednat o adorační spis, ale že autorizace bude samozřejmostí.

Abych si vše ještě více zkomplikoval, napadlo mě přizvat do týmu šikovného kameramana a střihače Honzu Hrušovského a vedle knihy souběžně realizovat i dokumentární životopisný film. Ufff! Kostky byly vrženy a Caesar československého punku a gotiky mě odvelel za Rubikon. Každý, kdo se nechce ztratit, a to v čemkoliv, potřebuje maják, který ho nejen v době soumraku, ale i v čase absolutní tmy udrží na cestě. Mým světelným zdrojem naděje pro dokončení mise se stalo ideové zakotvení obou projektů pod zastřešující výraz s metaforickou silou a až atomovou konotací  – Chaoticon. Asi to nejde trefit do jednoho slova přesněji. Když hvězdy dají, o podrobnostech bloudění v labyrintech Petrova života si přečtete v avizované knize (2023) a na Magické noci trubadúrů 22. 10. 2022 zhlédnete ve světové premiéře v kině Vltava film.

SANCTUARY.CZ: DOKÁŽEŠ ODHADNOUT, KOLIK HODIN JSI S DOKUMENTEM STRÁVIL? KDE JSTE TŘEBA NATÁČELI A TAK?

R. X. Thámo: Nedokážu. To jsou spíš dny nebo týdny než hodiny. Jedná se opravdu o velký a velmi náročný projekt. Ta cesta k finální podobě díla není vůbec jednoduchá. To, co se podařilo našemu miniaturnímu televiznímu štábu Honza Hrušovský / R.X.Thámo dokumentačně pokrýt, to už se nikdy nikomu nemůže podařit. Máme natočeno s Petrem několik hodin privátních, intimních rozhovorů, téměř až zpovědí, kdy jsme si po nocích povídali o životě, tvorbě, životních výhrách i prohrách. Byli jsme součástí několika mimořádně vydařených koncertů (2018–2022, včetně jihlavského comebacku HNF) a to nejen před, ale hlavně za oponou.

Po dlouhém vyjednávání jsme měli možnost točit Petra při práci přímo ve studiu Benas. Natáčeli jsme v lokalitách, kde vznikaly klipy kapely, vyzpovídali jsme několik bývalých členů Třináctky a lidí s touto kapelou srdečně spojených včetně několika hudebních publicistů. Exkluzivní a velmi sdílný rozhovor nám poskytla klávesistka Ollie Ryšavá. Někteří respondenti natáčení odmítli, což je fakt, který jen podtrhuje složitost zpracovávaného tématu. Měli jsme možnost natočit opravdu podrobné rozhovory s osudovými ženami Petrova života: Renatou Štěpánovou a Lenkou Schreiberovou. Samozřejmě, že jedním z klíčových respondentů dokumentu je Petrův brácha Pavel. Natáčeli jsme i se skalními fanoušky, s některými dokonce v jejich domácích svatyních. Skoro to vše přesahuje možnosti dvou nadšenců. Dali jsme do toho projektu celé srdce, a tak si budu přát, aby to diváci ucítili a pak naši dřinu třeba i ocení...

SANCTUARY.CZ: CO TEBE OSOBNĚ PŘI NATÁČENÍ NEBO PAK PROJEKCI VÝSLEDKU PŘEKVAPILO NEJVÍC?

R. X. Thámo: Že jsem to nezabalil 😊. Abyste to pochopili správně – že mě náročnost toho díla nedovedla k rezignaci. Opravdu jsem měl několikrát pocit, že jsem po krk v močálu a jsem kousíček od bodu, kdy už se nenadechnu. Finální projekce ještě neproběhla, ale jsme od ní opravdu kousek.  

SANCTUARY.CZ: PETR ŠTĚPÁN UŽ VÝSLEDEK VIDĚL? CO NA TO ŘÍKAL?

R. X. Thámo : Bohužel ještě to nebylo možné, Petr viděl jen některé pasáže, nebo náběry určitých pasáží. Ono se nám totiž do toho projektu namotalo víc nepříznivých životních konstelací, které celý projekt na delší čas zastavily. Jednalo se třeba o zdravotní komplikace režiséra, střihače, kameramana a spoluscenáristy Honzi Hrušovského. V čase, kdy odpovídám na tuto otázku, zbývá do startu Magické noci trubadúrů jedenáct dnů. A já věřím, že slíbené kino bude!


Magická noc trubadúrů 5


SANCTUARY.CZ: LETIMOTIV LETOŠNÍ MNT JE TEDY JASNÝ. NICMÉNĚ KROMĚ TRADIČNÍHO KONCERTU XIII. STOLETÍ S VÍCEMÉNĚ TRADIČNÍMI HUDEBNÍMI GRATULANTY TU MÁME I NĚJAKÉ NOVINKY. NAPŘÍKLAD VYSTOUPENÍ BRATRSTVA LUNY S NOVÝM FRONTMANEM. UŽ JSTE SPOLU NĚKDE HRÁLI, NEBO SI TO ŠETŘÍTE AŽ DO KRALUP?

R. X. Thámo : Společnou premiéru jsme si zažili a užili na dubnovém Gothic Theatre v Žatci. Pro nás to byl parádní koncert, premiérový v nové sestavě. U mikrofonu stál poprvé Bruzs D. a basové struny premiérově v dresu BL drtil T.L. Samozřejmě se společně moc těšíme na domácí koncert.

SANCTUARY.CZ: VÝMĚNA HLAVNÍHO HLASU JE VŽDYCKY VÝRAZNÝ ZÁSAH DO KAPELY. JAK MOC TO ZAHÝBALO S ENERGIÍ UVNITŘ SOUBORU? JE TO HODNĚ JINÉ, NEBO SE VLASTNĚ ZAS AŽ TOLIK NESTALO, PROTOŽE PROJEKT JE STEJNĚ PRIMÁRNĚ V TVÝCH RUKOU?

R. X. Thámo : Ano, výměna hlasu je výrazný zásah do kapely, navíc po patnácti letech konzistentní spolupráce s jediným zpěvákem. S energií uvnitř BL zahýbal spíš nešťastně uchopený odchod našeho ex-frontmana, než to, že budeme mít třeba strach či obavu z nové výzvy. Myslím, že koho Bratrstvo Luny zajímá, tak je ideální přijít na koncert a udělat si názor tam, jak teda vlastně dneska zníme a působíme.

Nálada i energie v kapele je fajn, dokonce máme připravený koncept nové desky, včetně několika již připravených demonahrávek. My pořád tak nějak visíme mezi kapelou a projektem. Po Magické noci jsme si slíbili, že si v klidu sedneme a probereme budoucnost. Ale jinak - myslíte, že jde mít tu naši bandu hudebních osobností- samorostů pod kontrolou? :)  Snažím se ze všech sil, ale občas si připadám jak pilot sáněk na ledem pokrytém svahu :).

RXT před Vltavou

SANCTUARY.CZ: JAK BÝVÁ ZVYKEM, KROMĚ HUDEBNÍHO PROGRAMU BUDE NA MAGICKÉ NOCI JEŠTĚ SPOUSTA DOPROVODNÉHO PROGRAMU. PROZRADÍŠ, NA CO SE TĚŠIT?

R. X. Thámo : Znovu je připraven velmi pestrý program, aby festival dostál svému programovému podtitulu MUSICA, THEATRUM, MAGIA! Program startuje již od 13:00 hodin v divadelní klubovně souboru Scéna, kde proběhne tematická přednáška spisovatele Václava Cílka nazvaná „Co se děje se světem?“. Pak je na programu od 14:30 v Kině Vltava premiéra filmu o Petru Štěpánovi (na tyto dva předprogramové bonusy se nevztahuje festivalový vstupenka. O účast je třeba požádat na emailu bratrstvoluny@seznam.cz, pár míst ještě zbývá, tak výzva pro potenciální zájemce zní – neváhejte a ozvěte se!).

V 17:00 se otevřou dveře hlavního sálu. O koncertní sety se postarají: polští undertheskin v čele s frontmanem Voidem (rovněž Deathcamp Project), XIII. století, Bratrstvo Luny a Carpatia Castle. Dále se v rámci Noci představí se svou speciální choreografií Taneční skupina Naděje, večer ozvláštní i módní přehlídka Manon Black, večerem bude proplouvat s kytarou i písničkář Pavel Kohn (samozřejmě dojde i na Karla Kryla), slovo během hlavního večera dostane i patron festivalu spisovatel Václav Cílek. Vše bude erudovaně propojovat tradiční moderátor magických večerů Petr Korál. Kdo chce mít program přehledně jako „na dlani“ odkazuji ho na web www.magickanoc.cz / odkaz PROGRAM.

SANCTUARY.CZ: ŽE NA FESTIVALECH KROMĚ HUDBY PROBĚHNE TANEČNÍ VYSTOUPENÍ, VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ NEBO MÓDNÍ PŘEHLÍDKA, TO JE JEŠTĚ CELKEM BĚŽNÁ VĚC. NICMÉNĚ NEMENŠÍ PROSTOR DOSTANE NA MAGICKÉ NOCI TRUBADÚRŮ I SPISOVATEL VÁCLAV CÍLEK. JAK A PROČ TĚ TAKOVÁ VĚC NAPADLA A JAK TO SOUVISÍ S MAGICKOU NOCÍ? JE PAN CÍLEK SKRYTÝ GOTIK :)?

R. X. Thámo : Václav Cílek je především úžasně a velmi inspirativně moudrý člověk. Kdo ze čtenářů toto jméno nezná, klikněte si alespoň na wikipedii a třeba vám to otevře dveře k novému poznání. Osobně jsem moc rád, že pan Cílek se v životě chová tak, jak ho „čtu“ z jeho knih. Ono často se v životě naplňuje pravidlo, že kdo opravdu něco umí, nebo je na intelektuální výši, tak je v běžném životě skromný člověk, kterému nechybí pokora.

Václava Cílka zaujalo naše poslední CD „Clamare“ (Bratrstvo Luny) a to nejen po stránce hudební, ale i výtvarné a filosofické. Je na něm i song „Pochod stromů“, který má přímý inspirační zdroj v Cílkově eseji „Když stromy pochodují“ z knihy „Dýchat s ptáky“. Panu Cílkovi se libí i noviny Trubadúr, také mi věnoval dost svého času, uskutečnili jsme exkluzivní rozhovor pro páté vydání a sepsal jsem i reportáž z našeho putování po stopách lovců menhirů pod kounovským Špičákem.

Když se pan Cílek vrátil domů ze žateckého Gothic Theatre, kde nám v dubnu křtil naše album, napsal mi, že ho velmi zaujal projev Petra Štěpána. Druhý den si koupil trojCD komplet „Horizont události“, ze kterého ho zaujala zejména scénická hudba. Také ho oslovila skladba „Evropa“. Jo a to, že se pan Cílek těší na vystoupení XIII. století je také hodno podotknutí.

A jak to vše souvisí s Magickou nocí? Přece úplně bytostně, jde o způsob komunikace na trochu vyšší intelektuální úrovni… kdo chce jen koncerty, užije si hudbu, kdo si užije i doprovodné aktivity, bude mít takový svátečnější zážitek. Nevím o žádném jiném festivalu, který by nabízel v našem široce rozkročeném subkulturním ranku tak pestrý program.

SANCTUARY.CZ: ... MIMOCHODEM, PRÁVĚ JMÉNO VÁCLAVA CÍLKA SE OBJEVUJE I NA PLAKÁTECH K AKCI. CO VLASTNĚ PRO HUDEBNÍ AKCI ZNAMENÁ BÝT "POD PATRONACÍ" SPISOVATELE, FILOSOFA A POPULARIZÁTORA VĚDY?

R. X. Thámo: Já to chápu jako prestižní záležitost. A mám radost, že to od Václava Cílka není jen mediální gesto, ale je skutečnou nedílnou součástí Magické noci trubadúrů. Znovu opakuji: noviny Trubadúr (čtyři exkluzivní strany), beseda a účast v hlavním programu. Vždyť to je přece pecka! 😊

Vaclav Cilek

SANCTUARY.CZ: PO 23. ŘIJNU TEDY BUDEŠ OFICIÁLNĚ NEJEN TAHOUN KAPELY, POŘADATEL FESTIVALU, ŠÉFREDAKTOR A VYDAVATEL NOVIN, ALE I DOKUMENTARISTA, SOUČASNÝ KRONIKÁŘ. CO BUDE DÁL? DO KTERÝCH DOSUD NEPROBÁDANÝCH ZÁKOUTÍ BUDE SMĚŘOVAT NENECHAVÁ DUŠE R.X.THÁMA?

R. X. Thámo: Ještě bych týden přidal, za festivalem bude potřeba uklidit – fyzicky i administrativně, vypořádat všechny dohody, závazky a tak. No a pak si chystám na úplně jiné činnosti, které jsem kvůli organizačnímu nasazení šidil nebo zameškal. Co se týče věcí souvisejících se scénou, bude mým stěžejním projektem dokončení knihy o Petru Štěpánovi – přeji si, aby vyšla v příštím roce. A když bude síla a chuť můžeme se výhledově s Bratrstvem Luny pustit do nahrávání nového studiového alba „Aquarius“.

Základ je fakt si odpočinout, fyzicky i mentálně. Vzal jsem si na hrb toho fakt dost, a díky své povaze, mám v sobě takovou nějakou sílu vnitřní zodpovědnosti k projektům, k lidem, se kterými jsem rozdělal nějakou práci … nejsem emotivní třískač dveří a utíkač od věcí, když se nedaří. A kdybych toto udělal (a náběhy ve všech výše zmíněných projektech byly), ulevilo by se mi jen na chvilku. Pak by mě to dohnalo, a vyčítal bych si, že jsem posera, že jsem to nezvládl, nenašel řešení. Takže jsem schopný fakt makat, a to i na úkor svého pohodlí a klidu. Když má něco stát za to, slzy, pot i krev jsou často součástí cesty😉.

SANCTUARY.CZ: DÍKY ZA VŠECHNY ODPOVĚDI, POKUD MÁŠ JAKÝKOLIV VZKAZ PRO NAŠE ČTENÁŘE, TADY JE TVŮJ PROSTOR... :)

R. X. Thámo: Také moc děkuji. Obracím se nyní na všechny fanoušky scény. Přijeďte do Kralup nad Vltavou na Magickou noc trubadúrů 22. 10. 2022. Věřím, že v programovém menu si každý najdete pokrm, který vám bude po chuti 😉.

Magická noc Trubadúrů

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.