Report z Mono Inc. v Drážďanech

monoinc_sKdyž je v našich končinách hudebně mrtvo, není nic snazšího, než vyrazit za kulturou k západním sousedům. Krsna se vypravil 13. října do Drážďan na Mono Inc. a rozhodl se podělit o své dojmy i s našimi čtenáři. Děkujeme!






 

Mono Inc. vydali letos na jaře již šestou desku "After The War" a na její podporu vyjeli na turné. Jednou ze zastávek byl 13.10. i zavedený drážďanský klub Strasse-E Reithalle a už skupinky, postávající před klubem, ukazovaly zajímavé obsazení návstěvníků – zhruba polovinu tradičně „vytuněných“ černooděnců totiž doplňovaly starší páry i rodiny s dětmi. A není se čemu divit – jak hrdě hlásají webové stránky kapely, poslední deska se dostala až na 6. místo německé hitparády.

Role předskokana se celkem zdatně chopila kapela Unzucht. Na minutu přesně v 21 hod. naběhla čtveřice na stage a naservírovala posluchačům moderní gothic rock/metal, částečně i díky imagi zpěváka evokující finské HIM. Ale přesuňme se rovnou za hlavní hvězdou.


Mono Inc. - My Worst Enemy (živě 13.10. v Drážďanech)
video by Monomikro – danke!

Podle začátků koncertů v Německu by se daly řídit hodinky – opět na minutu přesně ve 22 hod. se rozezněly tóny instrumentálky "Reminiscence" a všichni čtyři členové Mono Inc. zaujali své pozice. Jako první zahráli otvírák z poslední desky "My Worst Enemy" (poslední album bylo, pochopitelně, zastoupené na playlistu večera nejčastěji). Hlavní zbraní kapely je nejen zpěvák Martin Engler, ale i bubenice Katha Mia, jejíž doporovovné vokály dávají skladbám kapely osobitý ráz. Moje největší obava byla, jestli zpěvy budou fungovat i naživo, ale za celou cca hodinu a půl dlouhou show nebyl slyšet snad jediný falešný tón.

Došlo i na starší skladby z alba Temple Of The Torn – krom titulní zahráli i hitovku "In My Heart", při které se na projekci objevovaly tváře již nežijících hudebních hvězd a každý z nich si vysloužila aplaus rozjetého publika. Skvěle naživo fungovala i skladba "Tired Of The Day", ze singlu Revenge, která má neuvěřitelně chytlavý nápěv.

Zhruba v polovině koncertu se Engler z ničeho nic objevil na druhé straně sálu u zvukaře, začal hrát na klávesy a promlouvat k publiku (jako „zkušený“ němčinář jsem pochytil pouze informaci o šestém místě hitparády poslední desky), které (dle smíchu většiny) několikrát i pobavil a poté zahrál baladu "In The End", také z poslední desky. Titulní skladbu "After The War" zas ovládla Katha Mia. Na pódiu se objevily 3 velké ozvučené sudy na které předvedla své bubenické umění a interakci s publikem.


Mono Inc. - After The War (živě 13.10. v Drážďanech) 
video by Monomikro – danke! 

Na závěr zvolila kapela zavedenou hitovku "Get Some Sleep" z alba Pain, Love & Poetry, ale bylo jasné, že narvaná hala bude chtít více – hromové „zugabe“ bylo slyšet snad až ve Zwingeru. Kapela teda ještě zahrála druhý singl z poslední desky Arabia a titulní song z alba Voices of Doom, jejíž refrén zpívala snad celá hala.

Ani druhý odchod Mono Inc. nebyl poslední – i když už to nevypadalo, po několikaminutovém naléhání publika se objevil zpěvák Engler s kytarou a spustil akordy známého hitu Iggyho Popa "The Passenger". Tím kapela ukázala, že i covery zvládá a s velkou noblesou se již definitivně rozloučila nejnovějším singlem "Wave No Flag".

Shrnutí? Tradičně v Reithalle fantastický zvuk, skvěle osvícená scéna s projekcí a kapela šlapající jako hodinky, která se očividně hraním bavila – Engler rozdával úsměvy na všechny strany, zdravil se s fanoušky v prvních řadách, k tomu strojově přesná kytara a basa a tomu všemu vévodila půvabná „gothic queen“ Katha Mia. Snad jediná negativa byla „prudící“ ochranka při většině pokusů o focení mobilem a neúnavné tleskání nad hlavou celé haly, které zhruba od polovinu koncertu začalo být otravné. Kapele nezbývá jen popřát, aby neuhnula z cesty a nadále plnila haly po celém Německu a nejen tam. Potenciál na to být opravdu velkou stadiónovou kapelou rozhodně mají.

Plalist

Intro: Reminiscence
My Worst Enemy
Grown
Sympony of Pain
Gothic Queen
Forgiven
Tired of The Day
Viva Hades
Temple Of The Torn
In My Heart (projekce)
In The End
Revenge
After The War
Get Some Sleep
Arabia
Voices of Doom
The Passenger (Iggy Pop cover)
Wave No Flag

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.