Prague Gothic Treffen už posedmé přivábí gotiky ze všech koutů (nejen České) republiky

pgt7_sV sobotu 4. srpna proběhne v Praze už sedmý ročník největšího českého a slovenského setkání příznivců gotické subkultury. Tentokrát hned ve třech klubech najednou, s velkými jmény zahraniční scény a stylovým piknikem.






 

Mysleli byste si, že scéna, která se poprvé začala klubat na temnotu světa koncem sedmdesátých let v Británii, nemůže už roku 2012 střední Evropě vůbec nic říkat? Pletli byste se. Česká i slovenská gotická scéna je totiž zatraceně živá, jak se můžeme každoročně znovu a znovu přesvědčovat na největším tuzemském gotickém setkání Prague Gothic Treffen.

I letošní sedmé pokračování opět svolá do pražských klubů všechny vyznavače temných kytarových riffů, záhrobních klávesových melodií i chladné, strojově porcované elektroniky. Loňský pokus se dvěma žánrově oddělenými kluby se vydařil, a tak se organizátorský tým z gotického webzinu Sanctuary.cz rozhodl jít ještě dál. Těšit se tedy můžete těšit ne na dvě, ale hned tři žánrové stage, mezi kterými můžete v rámci jediného vstupného celý večer přebíhat podle libosti.

Rozjezd pod širým nebem

Celé „Setkání“ začne ve spolupráci s českou lolití centrálou už v odpoledních hodinách (16:00), opět na gotickém pikniku. Zde se budete moci naladit na večer a potěšit z přátelské společnosti černooděnců, steampunkerů i lolitek na palouku vrchu svatého Kříže, vzdáleného jen pár kroků od hlavní klubové triády. Kromě možnosti příjemného popovídání a krásného pozadí na fotografie se můžete těšit i na soutěž „Spookie Cookie“ o nejstrašidelnější sušenku, jejíž vítěz dostane vstup na PGT zdarma a další drobnosti.

picnic pgt6
 
pgt7_gothic_picnic_0108_web

Tři různé (sub)žánrové akce v jedné

Hlavní aktivity se přesunou do klubů kolem sedmé hodiny večerní a i tentokrát návštěvníky čekají velká a zajímavá DJská jména. Která a kde?

Jak už napovídá název „Guitar stage“, můžete se v klubu XT3 těšit především na pořádnou porci gotických kytarových stylů – právě tady dostanou post punk, gothic rock i deathrock, ale i dark wave nebo cold wave svůj prostor. Od sedmé hodiny tu započnou svůj set zástupci pořadatelské skupiny Sanctuary.cz DJs, aby později předali žezlo trojici zahraničních kolegů. Z Německa přijedou zahrát DJové Ian P. Christ a Thomas Thyssen, kteří jsou nejen ikonami berlínské gotické scény, ale i dlouholetými pořadateli vlastních klíčových večírků jako Pagan Love Songs, Ceremonies nebo kultovní When We Were Young party. Ian má navíc vlastní bookingovou agenturu Hidden Treasure s mnoha zajímavými žánrovými kapelami ve stáji, a Thomas je šéfredaktorem druhého nejstaršího německého gotického magazínu Gothic. Tyto stálice, aktivní v subkultuře přes dvacet let, doplní svým setem jejich kumpán Frank Vollmann, předák a mozek jedné z nejoceňovanějších amerických gothic/alternative rockových skupin současnosti, Frank The Baptist. Vypravte se s hudbou k pravým gotickým kořenům a zpět ve společnosti autentických průvodců!

O velká jména ale nebude nouze ani na elektronické části PGT, v klubu Signál (bývalý Visitor), vzdáleném jen pár minut chůze od XT3. I tady spolkne „electroheads“ zvuk dunivých elektronických beatů už v sedm hodin večer. Startující Sanctuary.cz DJs zakrátko vystřídá DJane Evesome, aby přítomným dokázala, že i křehká dívka dokáže hrát tvrdé electro. Pánskou část DJského tuzemského fondu bude reprezentovat pravověrným elektronikům velmi dobře známý DJ Kootcha. I do Visitoru byli navíc ze zahraničí povoláni odborníci na slovo vzatí. Premiérově se tu se svým DJským setem představí dvoumetrový habán Mark Jackson, bubeník a polovina tvůrčí dvojice celosvětově respektovaných elektroniků VNV Nation, kteří i u nás nacházejí čím dál více fanoušků. Svátkem pro milovníky tvrdších žánrů pak bude set DJe Chrise L., zpěváka a hlavního ceremoniáře krvavého hellectro kultu Agonoize, který u našich západních sousedů vyprodává haly (částečně i díky silnému vizuálnímu podání koncertů) a určuje směr německého aggrotechu. Může snad tohle posluchač alternativní elektroniky jen tak prošvihnout?

Žánrově i fyzicky na půl cesty mezi oběma stagemi se usadí čerstvý přírůstek do soupisky PGT, Synth stage v klubu Divočák. V něm budou vládnout jemnějším elektronickým žánrům tuzemské DJské špičky žánru. Eklektický výběr obstarají pánové převážně z české spřízněné komunity depešáckých fans, kteří naservírují i kvalitní „temné osmdesátky“ a pochopitelně také zajímavé remixy Depeche Mode. Stříbřité kotouče budou roztáčet DJové Favourite Slave (stojící za Nothing's Impossible parties v Liberci), Daniael (rezident pravidelných EBM/electro akcí v pražském Music Clubu 77), Krieger a Sin (ústřední dvojice a synonymum pro Black Faith parties, DM B-Sides parties a další synth večírky). To, co by vám z „goth-related“ hudby snad mohlo chybět na Guitar nebo Electro stage, zaručeně najdete právě tady.

pgt7_kde



A ještě něco navíc…

Aby toho všeho dění snad nebylo málo, i tentokrát bude pro zájemce připravena tombola o balíčky volných vstupů na podzimní stylové akce (například koncerty Angelspit, KMFDM, Cassandra Complex, Project Pitchfork, koncert XIII. století v Praze, Halloween a další), slevové poukazy na gotické oblečení, pozornosti od CZ Sanctuary a mnoho dalších překvapení.

Ať už tedy patříte mezi "gotické mazáky", nebo se teprve chystáte udělat svůj první odvážný krok do neznáma a na vlastní kůži si ověřit, jestli jsou gotici opravdu tak příjemní lidé, jak se o nich říká, největší tuzemské setkání goths vás čeká s nabitým programem a otevřenou náručí. Nestyďte se – vyžeňte netopýry ze skříní, natáhněte upírské pláště, síťové punčochy, vysoké boty, rubáše i latexovou druhou kůži, nasaďte cyberdready či cylindry nebo se prostě jen oblékněte do černého, zkrátka – průchod zálibě v gotické módě je silně podporován a žádoucí, ač určitě ne podmínkou.

Přijďte si poslechnout to nejlepší ze všech koutů současné dark wave/gotické scény přímo od jejích zásadních postav, potkat se starými známými, nebo si udělat nové – celý rok už zase lepší příležitost mít nebudete…

Infomace o jednotlivých klubech, případně tipy na levné ubytování v těsné blízkosti najdete na speciální podstránce www.sanctuary.cz/pgt. Uživatelé Facebooku najdou všechny informace nejčerstvějí na eventu www.facebook.com/events/212398048870158.

Prague Gothic Treffen 7 a Gothic Picnic
4. srpna 2012 (picnic, 19:00 kluby)
Praha, kluby XT3 (Rokycanova 707), Signál (Koněvova 46) a Divočák (Koněvova 35)
Vstup: 149,- Kč jen na místě ve všech klubech

PGT 7

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.