Patti Smith zrušila kontroverzní vystoupení v legendárním hotelu Chelsea

Krátce poté, co se mnoha hudebním fanouškům zaskvěla pod stromečkem nová biografie punkrockové písničkářky Patti Smith se přenášíme přímo do místa jejího dění. 

chelsea

Legendární svatyně všech zásadních jmen newyorské hudební, výtvarné i filmové scény minulého století, proslulý Hotel Chelsea, momentálně prochází pro mnohé nevítanými změnami. Patti Smith zde měla před pár dny vystoupit s komorní performancí, po tahanicích mezi současným majitelem Josephem Chetritem a přebývající nájemníky však raději koncert zrušila.

 

Ubytovací zařízení sloužící zejména od 60. let jako útočiště místní umělecké komunity bylo prodáno novému majiteli vloni v květnu za sumu 80 milionů dolarů. Již na podzim začal Chetrit s nevítaným přestavováním velké části hotelu, které se mimo jiné projevilo sundaváním legendárních obrazů zdobících jeho stěny a poschodí. Mnohé z nich zde netknutě visely od té doby, co se jimi dávno vykupovaly za nájem jejich později proslavení autoři. To si pochopitelně současně přebývající komunita vyložila jako náznak, že jsou sami na pořadí s vystěhováním z hotelu a navzdory přetrvávající nájemní smlouvě jim díky stavebním pracím hrozí nebezpečí.

 

Sama Patti Smith v hotelu strávila podstatné období života s fotografem Robertem Mapplethorpem, později se sem vrátila v devadesátých letech se svým manželem Fredem "Sonic" Smithem z protopunkových MC5.  

 

K situaci se vyjádřila slovy: "Moje současné zaujetí pro dění kolem hotelu začalo před pár měsící, když když jsem zaslechla řeči o tom, že se má hotel bourat. Byla jsem z toho úplně zničená a pustila jsem se díky známým do diskuzí přímo s architektem...".


"Koncert jsem zrušila po dohodě s asociací současných nájemníků hotelu", vysvětluje odřeknutí kontroverzního vystoupení, které by mohla druhá strana omylem chápat jako sympatizování se současným majitelem domu.

 

Doufejme v každém případě, že putovní místo všech ctitelů newyorské scény zůstane i přes rekonstrukce v co nejméně proměněné podobě, upomínající na jména jako Burroughs, Warhol, Kubrick, Forman, Hendrix, Dylan, Joplinová, Cohen, Pop, Thunders, Waits, Ramones, ale například i na Sida Viciouse a zde zastřelenou Nancy Spungenovou a mnoho, mnoho dalších.

 

 

 

 

 

Zdroj:http://www.aceshowbiz.com/news/view/00046894.html

http://www.nme.com/news/patti-smith/61535,

wikipedia.org

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.