Report z pražského koncertu XIII. století a Golden Apes

Stává se už pomalu tradicí, že v listopadu XIII. století zakončuje svou koncertní sezónu v Praze koncertem v Lidovém domě Kbely za podpory renomované zahraniční kapely. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy v pátek 18. listopadu znovu nenápadný kulturní stánek na okraji Prahy zachvátily davy černooděnců.

V loňském roce byli partnery XIII. století zasloužilí němečtí gothic rockeři The House Of Usher, kteří už tenkrát významně doporučovali své kamarády, pětici z Berlína Golden Apes. Mnozí si je pamatují z 11. Gothic Party Brno, jiní z vůbec první Nosferatu Night, která proběhla před pěti roky. Jejich návštěva ve Kbelích byla první po vydání jejich vynikající poslední řadovky „Denying The Towers Our Words Are Falling From...“, která posunula kvalitativní laťku kapely poměrně razantně nahoru. 

Pokud se nesly vzpomínky na vystoupení Golden Apes ve smíšeném duchu, pak od první minuty jejich letošního setu v Liďáku bylo jasné, že na dnešní koncert budeme vzpomínat v dobrém. Sehraná kapela, z níž bychom tentokrát speciálně vypíchli suverénního bubeníka Joe Fincka, který zbylý ansámbl poháněl dopředu jak devítiocasou kočkou. K tomu přičtěme plný plastický zvuk, který je ve Kbelech takřka samozřejmostí, silné novinky v repertoáru kapely a výborný cover Atmosphere od Joy Division, a máme před sebou koncert, který měl z trojice námi organizovaných vystoupení zahraničních kapel v tomto klubu jasně největší ohlas u stovek domácích fanoušků.

Setlist Golden Apes:

1. Devil
2. Leaving Ground
3. Ferryman
4. And Thus He Spoke
5. Lithium
6. Digging Towers
7. Satin Gardens
8. Atmosphere
9. Remedy
10. The Happy Losers Sweet Delusion

 

golden_apes_I

 

XIII. století se na svůj poslední koncert v letošním roce připravilo znovu pečlivě. Svůj stominutový set rozjelo sice óbr hitem Fatherland, přesto chvíli trvalo, než se čtveřice vedená charismatickým Petrem Štěpánem dostala do těch správných otáček. O to více se pak napojila ve dvousměrný energovod pódium-publikum a masu energie rozdávala po kilech. A bylo jedno, jestli se hrají starší písně, novinky z „Dogma“, letošní výběrovky „Ritual“ nebo působivá Iglau, která rozhodně není typem rockové lomcovačky na první poslech.

 Základní set XIII. století ukončilo dalším masivním hitem Karneval, ale už během loučení bylo jasné, že tak jednoduše to Jihlavanům u pražských fanoušků neprojde. Po dvojici přídavků se publikum dožadovalo svých miláčků o to více, takže čtveřice se na pódium vrátila ještě jednou, aby představila dvě balady, které zklidnily zjitřenou atmosféru večera a vyprovodily návštěvníky koncertu do mrazivé listopadové noci. Je dobře, že Petr Štěpán znovu potvrdil svou připravenost koncertovat i v příštím roce. Pokud se jejich forma bude alespoň částečně blížit síle páteční gothic rockové vichřice v Lidovém domě Kbely, pak nemusíme mít o naší žánrovou legendu strach.

 

xiii_020

 

Setlist XIII. století:

1. Fatherland
2. Nevěsta temnot
3. Kabarette Voltaire
4. Měsíc lovce
5. Elizabeth
6. Butterfly On A Wheel
7. Justina
8. Vendetta
9. Into The Garden Of Delight
10. Iglau
11. Nosferatu Is Dead
12. Karneval

13. Mystery Ana
14. Knocking On Heaven´s Door

15. Prokletí domu slunečnic
16. Růže a kříž

 

 

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Joo bylo to super! 8)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.