Připravte se na 3. Moravský Industriální Festival!

mif3_sKoncem září přivítá Olomouc již třetí ročník u nás svého druhu ojedinělé audiovizuální podívané Moravský industriální festival. Dva dny nekompromisní elektroniky z různých koutů Evropy i zámoří.








Po prvním ročníku konaném ještě v Šumperku se festival etabloval v nově rekonstruovaném S-cube (dříve S-klub) a přitahuje čím dál víc návštěvníků nejen z celé ČR, Slovenska a Polska. Termín festivalu se oproti prvním dvěma ročníkům posunul z dubna na poslední zářijový víkend. Představí se opět výběr těch nejprogresivnějších současných electro/ambient/industriálních kapel a projektů. Letos poprvé nejen z Evropy, ale i ze zámoří.

Dramaturgie festivalu je koncipována tak, aby si přišli na své nejen domácí i zahraniční posluchači hudebního směru, který má festival v názvu, ale aby zároveň zaujala co nejširší spektrum náročného hudebního publika obecně. Stejně jako v minulých ročnících, kdy pro české diváky objevil např. běloruský Ambassador 21, italský Bahntier, francouzský Chrysalide a mnohé další, se na line-upu vedle velmi zvučných a zavedených jmen objeví i ty u nás dosud méně známé, ovšem neméně kvalitní a atraktivní. Znovu proběhne hned několik českých premiér velmi úspěšných zahraničních projektů.

Mezi hlavní hvězdy bude patřit věhlasný kanadský projekt Yanna Fraussiera Iszoloscope, nabízející kombinaci temných ambientních ploch, těžkých hlukových distorzních rytmů a breakcore-industriálu i s čistě elektronickými prvky. Ten přijede mimo jiné představit již své šesté dlouhohrající album "The Edge Of Certainty", které vydal spolu s dvěma remixovými a raritními CD v loňském roce u Ant-Zen po pětileté odmlce. Nejznámější z letos široce zastoupené plodné francouzské scény bude jistě jedna z vlajkových lodí prestižního vydavatelství Alfa Matrix electro-punková Malakwa z Marseille. Se svou směsicí industriálních  syntezátorů, digitálního breakcoreu, divokých kytarových riffů a provokativních punk-rockových vokálů velmi připomínající např. Ministry, Punish Yourself či NIN.

Až z USA přiletí zvukový experimentátor David Christian aka Cervello Elettronico, který virtuozně a velmi originálně míchá vlivy rhytmic-noisu, industriál-EBM a electro-ambientu. Mohli jsme se o tom přesvědčit nejen na jeho loňském již třetím dlouhohrajícím dvojalbu "Bipolar", ale také na vlastní uši před 4 lety v Praze, kde spolu s P.A.L. a Twinkle patřil k headlinerům Dark Live Festu. Stefano Rosello, tvůrčí otec italského hudebního vydavatelství Rustblade, se nám představil již vloni po boku bubeníka legendárních Skinny Puppy Justina Benneta jako frontman světoznámých průkopníků Bahntier. Letos nám předvede svůj další projekt - rhytmic-noisový minimalistický Detune-X, s kterým brázdí již roky evropskou i americkou scénu. Příznivci Xotoxu, Terrorfaktu a Maschinenfestu, nastražte uši.


Moravian Industrial Festival (Moravský industriální festival) 2011 in Olomouc, Czech Republic (teaser)


Až z dalekého Tours k nám přijede Syco, frontman již u nás dobře známých a zapsaných Chrysalide, aby představil svoji novou industriálně pokleslou noisově breakbeatovou lo-fi partu z jednoho z nejprogresivnějších francouzských vydavatelství Audiotrauma Republik of Screens se svojí novou deskou. Zapomeňte na Chrysalide, tohle teprve bude apokalypsa.

Paprsky inženýra Garina jsou na domácí scéně industriálními průkopníky. Jejich vlastím nákladem vydaná deska „Blbá Evropa“ v roce 1991 notně předběhla dobu. V současnosti velmi sporadicky vystupující mnohohlavé těleso vyráží na mimopražský koncert po velmi velmi dlouhé době. Když vloni Vladimír Hirsch představil v Olomouci svůj speciální industriální set, ještě nikdo netušil, že do roka a do dne vzkřísí s Martinou Sanollovou a Tomášem Saivonem z mrtvých jejich legendární projekt Skrol, v němž se mísí prvky martial industrialu, klasické hudby, těžkého sample artu i post punku. Jako neodmyslitelná součást domácí scény v Olomouci nemohou chybět.

Ani Schloss Tegal nejsou pro domácího fanouška ničím neznámým. Temní průkopníci hudby pro psychologické účely si začali prošlapávat svoji stezku ke kultovnímu postavení v industriální branži ještě v době, kdy je chodil obdivovat Trent Reznor, zrovna formující Nine Inch Nails. Ale nenechte se mást, jejich extrémní noise se silně psychogenním kosmem a podprahově tajemnými zvuky nejsou určeny pro choulostivé posluchače.

K inventáři festivalu již tradičně patří šumperští, četnými zahraničními koncerty protřelí, zvukoví nihilisté Akimbo, jehož členové tvoří organizační páteř celého festivalu. V programu představí to nejhorší z alba "Ein Tanz mit dem Tod" i novinky z připravované nové desky.3.

DJingu se ujmou pánové a dáma z Polska: Dj Colbe a Djane Mroofka zastupující Nacht Im Bunker vs. Dj Tomasz z postindustry.org.

Program


pátek 23.9.

20.00 Schloss Tegal (USA/CZE)
21.00 Republik of Screens (FRA)
22.00 Malakwa (FRA)
23.00 Skrol (CZE)
24.00 Cervello Elettronico (USA)

sobota 24.9.

20.00 Paprsky inženýra Garina (CZE)
21.00 Aniaetleprogrammeur (FRA/GER)
22.00 Akimbo (CZE)
23.00 Iszoloscope (CAN)
24.00 Detune-X (ITA)

3. Moravský Industriální Festival – Iszoloscope (Kanada), Malakwa (Francie), Cervello Elettronico (USA), Detune-X (Itálie), Republik of Screens (Francie), Aniaetleprogrammeur (Francie/Německo), Skrol (ČR), Paprsky inženýra Garina (ČR), Schloss Tegal (USA/ČR), Akimbo (ČR),
23. - 24. září 2011
Olomouc, klub S-cube (17. listopadu 43)
Vstup: 250,– Kč předprodej / 300,– Kč na místě (na oba dny)

MIF 3

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.