Report z Castle Party 2011: neděle

cpn062Než jsme se nadáli, je tu poslední koncertní den letošní Castle Party. Jaké hudební (i nehudební) překvapení si pro nás přichystal?

 







Když člověk jede na festival, měl by alkohol nechat na pokoji alespoň dopoledne. Ale vysvětlujte to zvlčilé bandě česko/slovensko/bůhvíjakých fanoušků, která se po ránu sešla na okraji bazénu v bolkówském kempu. Dopíjíme poslední zásoby z domova, dokupujeme místní destilované zázraky a následně knockautujeme koupaliště hromadnými skoky s cílem "chceš nebo nechceš, půjdeš tam". Postupně skončí v bazénu dobrá polovina kolemjdoucích, než si zbytek kempu uvědomí, že bezpečnější bude průchod po druhé straně. Heslo "Drunk, Stupid and Goth" převedeno do praxe. Zmožená část výpravy zůstává na místě, ti střízlivější zamíří ochutnat první chody nedělního menu, které v sobě ukrývá i české zástupce.

Českým zástupcem na letošní Castle Party bylo gothic rockové (je to to pravé označení?) Bratrstvo Luny, kteří provedli na festival doslova invazi, a to formou rozdávaných letáku v polštině či plákátů rozvěšených po městě. Vzhledem ke zdejší oblíbenosti české legendy XIII. století se nabízela myšlenka, že by zde Bratrstvo mohlo "táhnout". Na vlastním vystoupení před slušným počtem posluchačů zazněly skladby jak z nové desky "La Loba Ante Portas", tak ty ze starší tvorby. To celé v precizním provedení kapely, která si účast na Castle Party očividně užívala. Scéna byla vyzdobena obvyklými rekvizitami i poněkud zbytečně kýčovitě vyhlížející hradní branou (?). Podle reakcí pod pódiem šlo usoudit, že se polské publikum bavilo a tak nám Bratrstvo Luny ostudu rozhodně neudělalo. Koho Bratrstvo z desek nudí, ten názor během nedělního odpoledne určitě nezměnil a koho baví, musel být navýsost spokojen.

Pokud se má některá z kapel letošní Castle Party honosit přídomkem "překvapení", bude to zcela určitě polská electroindustriální formace Controlled Collapse. Tahle pětka už má za sebou dvě vydaná alba u Dependent/Noise Terror Production, díky kterým si v Evropě vydobyla slušné renomé. Nenápadná parta rozsekala dav svým energickým setem a osobně se už nemůžu dočkat dalšího setkání s nimi.

Ale to už se chystají roztomilí italští mazlíci Dope Stars Inc., které jsme u nás mohli vidět hned několikrát. Těžištěm jejich setu je čerstvé, vlastním nákladem vydané album "Ultrawired", ale dojde samozřejmě i na osvědčené hitovky jako "It's Today". Jejich nekompromisní cyberpunkový set strhává k pogování i část české equipy, která potom nešetří chválou. 

 

cpn021

 

Německá synth/rocková formace Diorama u nás není příliš známá, u našich severních sousedů se ale (především díky několikerému vystupování na polských Depeche Mode parties) těší velké oblibě. Skromně působící kapela si svoji hodinu na prknech bolkówského pódia užila za velké podpory fanoušků a představila průřez svou diskografií, která čítá sedm studiových alb. Důraz byl samozřejmě kladen na loňskou desku "Cubed", což dokreslovaly i velké kovové krychle, rozmístěné po pódiu. Určitě stojí za to vyzdvihnout hlasové kvality frontmana Torbena Wendta, který naživo evokuje nedostižný sametový hlas Petera Heppnera. Osobní TOP letošní Castle Party (Nephilim).



Od zasněných melodií se přemístíme přímo mezi sadistické vrahy, úchyly a vany plné krve. Přichází čas pro belgičana Johana van Roye a jeho electromlátičku Suicide Commando. Tradičně nekompromisní set s působivou projekcí se sice za poslední rok téměř nezměnil, ale tentokrát je vše přesně tak, jak má být: Dobrý zvuk, důsledně zkreslený vokál i nadržené publikum. Potěší stařičká "Time" i naprosto zabíjecí "Bind, Torture, Kill". Suma sumárum: Nejlepší vystoupení SC za poslední rok.



Když se posilňujeme na poslední živé vystoupení letošní Castle Party, zastihne nás nemilá zpráva, že klávesák Project Pitchfork v backstage zkolaboval. A za chvíli jej opravdu vidíme v doprovodu zdravotníků kráčet z areálu hradu. Oficiálně zprávu potvrdí z pódia i Peter Spilles - naštěstí se  včas našla náhrada. Už od začátku vystoupená byla znát horší hlasová kondice zpěváka Petera Spilese. Tento malý nedostatek celá kapela nahrazovala ohromnou energii, který tryskala z celého setu od začátku do konce. Hlavně poslední část setu Peter zpíval hodně silově (snad snaha zamaskovat momentálně nedokonalý hlas), což publikum vřele uvítalo a nechtělo "rozjetou" kapelu pustit z pódia.

Project Pitchfork
je poslední kapelou CP 2011. Letošní ročník byl tak trochu prokletý, déšť a vítr znemožnil vystoupení všech pátečních kapel (podle zákulisních informaci by se všechny tyto kapely měli objevit na CP 2012) a vytrvalý dvoudenní déšť proměnil kemp na bahenní brouzdaliště. Nic z toho ale neubralo festivalu na výborné atmosféře, letos si zaslouží pochvalu i výborný zvuk, který dal vyniknout mnoha vystupujícím kapelám.

Na viděnou na Castle Party 2012.

Fotoreport najdete samozřejmě v naší galerii.

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.