Report z koncertu projektu anbb

anbb_-_cropPoté, co vloni kdekdo doma i ve světě vychválil projekt Alva Noto s Blixou Bargeldem nazvaný anbb, čekal nás živý křest dua, který pro nás naplánoval festival Stimul. Jak sobotní koncert dopadl vám ve své reportáži prozradí Pavel Zelinka.

 

 

 

 

 

 

Spojení Prahy s Einsturzende Neubauten nikdy nebylo těsnější. Po dvojité porci výročních koncertů industriální legendy z listopadu loňského roku stále máme co do činění s několikaměsíční rezidencí Alexandra Hackeho ve smíchovském Meet Factory. Ta přinesla křest jeho sólového alba nebo oslavu 31. let kapely s vystoupeními sólových projektů jednotlivých členů berlínské legendy. Další díl hroutící se pražské anabáze připravil festival Stimul, který v prostorách Divadla Archa přivítal absentujícího oslavence, frontmana Blixu Bargelda, spolu s minimalistickým elektronikem a partnerem v projektu anbb Alva Noto. Jejich vystoupení bylo, po výborném přijetí jak debutového EP "Ret Marut Handshake", tak dlouhohrající desky "Mimkry", netrpělivě očekáváno, a to nejen hrstkou oddaných hudebních redaktorů, ale i fanoušky, kteří prostory Divadla Archa poctili velmi slušnou návštěvou.

 

alva_noto

 

Střídmý nástrojový park, střídmý vizuální doprovod i hudební podklady a jako protiváha živě komunikující a v rámci možností živelný Blixa Bargeld. Takto bychom mohli v kostce shrnout sobotní vystoupení dvojice anbb v Praze. Už od začátku mnohého napadlo, jak jinak lze jejich, do posledního puntíku dotaženou studiovou práci, podat jinak. Cca hodinu a půl dlouhý koncert potvrdil, že s digitálními základy toho na pódiu live příliš nevykouzlíte, a tak zodpovědnost za celé představení spadla na bedra dvaapadesátiletého zpěváka. A ten se opravdu snažil. Svůj hlas lámal a ohýbal do velmi exaltovaných poloh, za pomoci několika krabiček ho smyčkoval a vrstvil do hlukových stěn, hrál na foukací harmoniku i iPod, komunikoval s publikem a rozsáhle představoval pozadí vybraných písniček. Díky tomuto maximálnímu nasazení, plus přátelštějšímu playlistu v první polovině koncertu, se podařilo osazenstvo vtáhnout do hry, která v druhé polovině nabrala mnohem meditativnější polohu. I z tohoto důvodu bylo rozhodnutí posadit diváky do sedadel více než správným řešením.

 

anbb_live_in_Prague

 

Projekt anbb zanechal v Praze velmi dobrý dojem. Sice se našla část posluchačů, která vystoupení dvojice vytýkala rozvleklost, kterou obě alba rozhodně netrpí, ale právě naladěním se na ambientnější notu zase pánové ukázali svou novou tvář, kterou z jejich studiové práce příliš neznáme. Průběžný Festival Stimul vstoupil do nové sezóny vydařeně. Bude zajímavé sledovat, jak koncertní štafetový kolík uchopí následující, přeci jen avantgardnější koncerty, které organizátoři naplánovali ještě do začátku letních prázdnin.

Fotoreport z akce naleznete v naší galerii.

 

blixa_2

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.